Historický apartmán na spôsob minimalizmu

Interiér bytu v minimalistickom štýle 2

Výrok Leonarda da Vinci „Jednoduchosť je nekonečná dokonalosť. Dokonalosť je nekonečná jednoduchosť“ sa stal mottom riešenia interiéru bytu pre mladý pár v Ľvove. Túžili po komfortnom bývaní so štýlovým dizajnom. Malý priestor historického bytu sa podarilo architektom zväčšiť prostredníctvom osadeného mezanínu a neprišiel ani o svoju historickú charizmu.

Hra čiernej a bielej

Prvé, čo vám udrie pri návšteve tohto bytu do očí, je fascinujúca kombinácia bielej a čiernej, spestrená zaujímavými detailmi. K nim patria nepravidelne umiestnené vzorované dlaždice vo vstupnej a kuchynskej časti domu, čierne zábradlie schodiska, sklené priečky s čiernym rámom v spálňovej časti mezanínu či vankúše umiestnené na parapete okna, aby sa tam dalo relaxovať.

Optické čarovanie

Celý interiér opticky zväčšujú a zútulňujú steny odhalené až po pôvodné murivo, natreté nabielo. Hlavné podlažie bytu je aktívnou zónou. Nachádza sa tu hala, obývacia izba, kuchyňa a kúpeľňa. Architekti sa snažili vyhnúť rozdeleniu malého priestoru ďalšími múrmi, a tak aj kúpeľňu od ostatných priestorov delí tiež len sklená priečka.

Interiér bytu v minimalistickom štýle 9

Výhľad aj z postele

Na vyvýšenom podlaží, kam sa dostanete po schodíkoch, je umiestnená spálňa a malý šatník, slúži tiež ako knižnica. Vytvorenie medzipodlažia zväčšilo podlahovú plochu bytu a zároveň vytvorilo zaujímavý efekt, či už ste na hlavnom podlaží, alebo vyššie. Celý byt je funkčne členený, ale má aj pridanú hodnotu: zo spálne vďaka zasklenej priečke vidno cez okno v obývacej časti von.

Vytvorenie medzipodlažia zväčšilo podlahovú plochu bytu

Okná do minulosti

Pre majiteľov bolo dôležité zachovať niečo z pôvodnej atmosféry bytu – jeho historickej hodnoty. Tá je potvrdená odhalením muriva zo starej rakúskej tehly. Hlavným momentom prepojenia histórie so súčasnosťou sú dve okná ukončené oblúkom.

Interiér minimalistického bytu

„Chceli sme zamerať pozornosť na dvojicu veľkých okien s výhľadom na operu. Aby sa domáci mohli absolútne ponoriť do tohto výhľadu, dali sme oknu v salóniku široký parapet s mäkkými vankúšmi,“ upresňujú architekti. Parapet druhého okna sa používa ako kuchynský stôl.

V byte nájdete aj tretie okno. Je ním dekorácia vytvorená z fotografie niekdajšieho okna umiestnená na jedinej čiernej stene bytu – v kuchyni.

Dekorácia vytvorená z fotografie niekdajšieho okna umiestnená na jedinej čiernej stene bytu

Minimalistický byt v Ľvove

Architektonický ateliér: studio architecture & design O.M.SHUMELDA
Lokalita: Ľvov, Ukrajina
Plocha: 56 m2
Rok realizácie: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Ross Helen and Bohdana Fedorovych

Komentáre