Dom so zaoblenými hranami má prízemie na troch úrovniach

image 88926 25 v1

Nenápadný, a predsa špecifický dom v českých Mnichoviciach, ktorý na prvý pohľad zaujme nielen drevenou fasádou, veľkými oknami, ale najmä zaoblenými hranami, navrhli architekti zo štúdia monom. Stojí už síce niekoľko rokov, ale má stále čo ponúknuť a povedať. Aký máte z neho pocit vy?

Splynutie s prírodou

Obdĺžniková parcela s povrchom mierne sa zvažujúcim smerom na juhozápad podnietila autorov projektu umiestniť dom na svoju hornú časť – čo najbližšie k ulici. Klesajúca časť pozemku sa tak skrýva v súkromí a poskytuje domácim možnosť čo najpríjemnejšieho bývania i využitia záhradky.

Všetky hlavné obytné miestnosti domu sú rovnako ako dom samotný orientované na juh a juhozápad. Ide o svetové strany s najlepšími výhľadmi do okolitého prírodného prostredia. Vďaka umiestneniu a zaskleniu obývacej miestnosti aj terasy na prízemí i na poschodí sa prírodné dominanty – údolie obklopené zelenými kopcami – stali prirodzenou súčasťou domu.

Prízemie kopíruje spád terénu

Zaujímavé je aj výškové členenie prízemia, ktoré má tri úrovne sledujúce prirodzený spád terénu. Vďaka členeniu vnútorných priestorov do rôznych výškových úrovní sa stáva dom čitateľnejším. Vynikne funkčná náplň jednotlivých, výškou podlahy odčlenených, častí prízemia. Toto členenie dokáže vytvárať v jednotlivých priestoroch rôzne nálady.

Čo ktorá úroveň ponúka?

Na najnižšej úrovni domu a jeho prízemia sa nachádza hlavný obytný priestor, ktorý je cez veľké zasklené plochy a mólo prepojený s kúpacím jazierkom. V otvorenom južnom rohu budovy sa nachádza veľká terasa určená na stolovanie priamo v exteriéri. Je obklopená okrasnými trávami a bylinkovým záhonom, pred priamym slnkom ju chráni veľká biela textilná membrána.

Na strednej úrovni prízemia sa nachádza vstup do domu so šatňou, priestranná kuchyňa, jedáleň a malé WC so sprchou.
Na najvyššej úrovni prízemia je umiestnená univerzálna miestnosť, ktorú je možné použiť ako pracovňu, hosťovskú izbu alebo priestor na pozeranie televízie. Tiež sa tu nachádza technické zázemie domu.

Súkromie nájdete na poschodí

Prvé podlažie patrí súkromným izbám domácich – nachádza sa tu spálňa rodičov s priamym výstupom na pobytovú okrasnú terasu, šatňa a kúpeľňa, ktoré nadväzujú na spálňu. Na poschodí majú svoje dve izby i deti, patrí k nim spoločná kúpeľňa.
Pokiaľ ide o úpravu fasády, dom je obložený smrekovcovými latkami, klampiarske prvky sú z titánzinku. Všetky okná sú drevené s trojitým izolačným zasklením, tienené hliníkovými žalúziami.

Posadnutí detailmi

Architekti z ateliéru monom tvrdia, že posadnutosť konceptuálnymi detailmi je pre nich zásadná. Hovoria: „Detail kmeňa stromu vyzerá úplne inak ako listy o pár metrov vyššie, ale predsa spolu presne ladia, nič iné by sa k štruktúre kôry stromu lepšie nehodilo. Prostredníctvom architektúry, staviteľstva, urbanizmu alebo tvorby krajiny či dizajnu interiérov odhaľujeme príbehy jednotlivých projektov, kúskov sveta.

Veríme v pozitívnu stopu, ktorú možno zanechať a pri tvorbe ktorej človek zabúda sám na seba, keď sa celkom prepojí s tým, čo robí. Načrtnúť originálnu víziu nás napĺňa rovnako ako návrh tých najmenších detailov pri realizácii. Každý projekt sa stáva v čase zhotovenia tým, čím je monom. Nakoniec ho môžete čítať z ktorejkoľvek strany a vždy vám povie to isté.“ 

RD Mnichovice v kocke

Architektonický ateliér: monom
Autor: Jan Bradáč
Spoluautor: Pedro Prazeres
Lokalita: Mnichovice, Česká republika
Rok vzniku projektu: 2005
Rok realizácie: 2009
Úžitková plocha: 189 m2

Text: Sabína Zavarská
Foto: Petr Hejna

KategórieInteriérový dizajn