Dom pri jazere inšpirovaný jurtou

Za tradičným príbytkom mongolských nomádov netreba ísť do stredoázijských stepí. Inšpiráciu jurtou možno nájsť aj necelých 40 kilometrov juhovýchodne od Bratislavy. Vo Vojke pri Dunaji vznikol originálny drevodom pri jazere s centrálnym kruhovým pôdorysom, ktorý zaujal aj porotcov ceny CE•ZA•AR 2019 a získal nomináciu v kategórii interiér.

Áno, interiér stavby je riešený nápadito, ale tento dom rozhodne presahuje svoje vnútro. To je však už záležitosť porotcov, ktorí si tohto roku mohli zaradiť architektmi prihlásený objekt do danej kategórie. Ale naspäť k domu.

Architekt Peter Jurkovič sa po takmer piatich rokoch vrátil na miesto činu, keď po vlastnom víkendovom dome teraz zrealizoval zadanie mladého manželského páru. Spolu s kolegami z ateliéru navrhli dom na tému „jurta“. Prečo?

„Investori boli nadšení zo svojho zážitku počas nehudobného festivalu Burning Man spred niekoľkých rokov, ktorý sa konal v nevadskej púšti Black Rock Desert,“ približuje prvotnú motiváciu Peter Jurkovič. „Videli tam priestor, ktorý bol založený na klasickom kruhovom pôdoryse júrt a chceli ho mať aj na Slovensku. Oslovili náš ateliér a nás tento nápad zaujal.“

„Rokovačka“ v prírode

Dom pri jazere však nemal byť len rekreačnou chatou pre mladý pár, ale aj priestorom na „brainstormingy“ a tvorivé stretnutia ľudí. Investori sú totiž majitelia marketingovej agentúry a chceli si vytvoriť „rokovačku“ v prírode, ktorá by zároveň plnila funkciu súkromnej chaty.

„Mal to byť inšpiratívny objekt nabitý energiou, ktorý by majitelia občas aj prenajímali ľuďom z marketingovej oblasti,“ hovorí architekt Jurkovič.

„Nemali sme však pre projekt veľa priestoru, lebo v tejto lokalite sú pomerne prísne regulatívy. Daná chata musí byť minimálne 5 m od susedného pozemku, a tak nám ohraničili zónu, kde sa dá pohybovať.“

Pôvodne to mal byť zhluk priestorov s pridanými funkciami (hygiena, ubytovanie), ale prvotná myšlienka aditívneho prístupu bola rýchlo odmietnutá. „Zvolili sme opačný postup,“ vysvetľuje Peter Jurkovič.

„Namiesto dopĺňania primárnej hmoty o ďalšie objekty sme vykrajovali potrebné priestory do pragmatického kvádra. Doňho sme vyrezali kruhovú miestnosť ako centrálny priestor, potom sme vyrezali priestor smerom k vonkajšej terase, postupne pribudli nika na spanie, zatvárateľná skriňa či kuchynka. Všetko sme vyplnili.“

V chate nechýba zatvárateľná kuchynka.
V chate nechýba zatvárateľná kuchynka. |

Drevená konštrukcia na „vankúši“

Jednopodlažný bungalov vychádza z centrálneho priestoru jurty s priemerom 5,6 metra. Je ľahkou drevostavbou so stĺpikovou konštrukciou, pričom základová doska je položená na „vankúši“ z penového skla plniaceho funkciu tepelnej izolácie aj hydroizolácie.

Nie sú tu betónové základy, nerobili sa ani intenzívne zemné práce. Okolie zostalo nedotknuté. Dômyselná konštrukcia sa stala v centrálnej polohe efektnou súčasťou interiéru. „Zvonka je konštrukcia ukončená fóliou na prevetrávané fasády a na to sa už kládol drevený rošt, ktorý v tomto prípade plní skôr estetickú ako ochrannú funkciu,“ dodáva Peter Jurkovič.

Ústredným prvkom centrálneho priestoru je kupolový svetlík z polykarbonátu, ktorý je na kruhovom venci z lepeného dreva. Keďže majitelia sú nadšení hvezdári, uvažovalo sa aj o pozorovaní oblohy z tejto kupoly. Vysoká finančná náročnosť zariadenia však vrátila romantické pozeranie sa na hviezdy dolu na zem.

V interiéri je všetko vytvorené z mäkkého smrekového dreva a z hlinenej omietky, pod ktorou sú naťahané elektrické odporové drôty na vykurovanie. V chate je nainštalovaná aj klimatizácia, čím je zachované komfortné fungovanie aj v lete.

Prečítajte si tiež: Chatu ukryli do kapucne, aby ju ochránili pred zlým počasím

Dom pri jazere Anu Azu má za sebou dve letá aj jednu zimu a prevádzka potvrdila správnosť konceptu. Drevostavba ako jurta na juhu Slovenska nie je príspevkom k stredoeurópskej aklimatizácii na zmeny podnebia (hoci… ktovie?), ale najmä invenčnou odpoveďou na otázky o trvalo udržateľnej architektúre. Jednoducho, je to dom, ktorý myslí, a zároveň sa v ňom dá tvoriť.

Architekti vykrajovali potrebné priestory do pragmatického kvádra.
Architekti vykrajovali potrebné priestory do pragmatického kvádra. |
DOM PRI JAZERE ANU AZU
Miesto: Vojka nad Dunajom
Investor: Big Name s. r. o.
Generálny projektant: JRKVC s. r. o.
Architekti: Ing. arch. Peter Jurkovič, Ing. arch. Tomáš Kovalčík, Ing. arch. Miroslav Slezák
Záhrada: Daniel Lapšanský
Realizácia: 2017 – 2018
Podlahová plocha: 47 m2
Náklady: asi 65-tisíc €
Text: Ľudovít Petránsky
Foto: Peter Jurkovič
Projektová dokumentácia: JRKVC

Článok  bol uverejnený v časopise ASB 8-9/2019.

Komentáre