Rekonštrukcia gazdovského domu v Katalánsku

Trojpodlažný kamenný dom si vyžadoval kompletnú rekonštrukciu

V malom údolí v Katalánsku sa nachádzal starý statok. Pred niekoľkými rokmi jeho majitelia postavili stajňu pre kone, a tak vdýchli chátrajúcej usadlosti nový život. Tým sa to nekončilo, pokračovali ďalej: na rad prišla rekonštrukcia gazdovského domu a jeho prístavieb.

Trojpodlažný kamenný dom si vyžadoval kompletnú rekonštrukciu. Navyše stáli okolo neho nižšie hospodárske stavby, ktorým majitelia chceli dať novú funkciu. Základnou výzvou pre architektov bolo vytvoriť dialóg medzi hlavnou stavbou a nižšími budovami, ktoré kedysi fungovali úplne nezávisle od gazdovského domu. Chceli, aby pôsobili ako skupina. Architektom zo štúdia Francesc Rifé Studio sa podarilo túto požiadavku vyriešiť veľkou kovovou pergolou, ktorá prepája zadnú a prednú časť domu, ale aj prístavby.

Minimalistický interiér s pôvodnými materiálmi

Použitie širokej palety archaických materiálov vyplynulo z histórie domu. Kameň, kov a drevo architekti použili triezvo, aby výsledkom bol moderný minimalistický interiér. Jeho hlavnou črtou je odhalené murivo, ktoré nájdete prakticky všade. Zjednotenie dosiahli bielou glazúrou, ktorú aplikovali na steny a klenuté stropy.

Snahou architektov bolo zachovať a opätovne použiť aspoň časť pôvodných podláh a obkladov z keramiky. To sa podarilo len čiastočne, napríklad na schodoch. Pre zlý stav plôch si na prízemí našla miesto betónová podlaha. Dubová podlaha zútulňuje priestor vyšších poschodí.

Všetky úložné priestory a spotrebiče architekti integrovali do na mieru vyrobeného modulu

Schodisko symbolizuje prechod obdobiami

Každé podlažie gazdovského domu je rozdelené na tri časti: strednú a dve bočné. Podlažia spája klenuté schodisko, samozrejme, i to prešlo úpravami: časť je zo železa a moderne upravená, časť je pokrytá drevom, zvyšok zostal zachovaný (kombinácia keramiky s dreveným profilom a katalánskej keramiky, ktorá tvorí nášľapnú plochu). Centrálna časť je po rekonštrukcii presvetlená prirodzeným svetlom. Podkrovie sa teší svetlu aj zo svetlíkov v streche.

Zaujímavý efekt sa podarilo architektom vytvoriť aj interiérovým osvetlením. Má dve podoby: ozdobné svietidlá a nepriame LED svetlo. Výsledkom je poetická hra svetla a tieňov, ktorá sa neustále mení. Moderný funkčný štýl zvonku zdôrazňujú posuvné a skladacie kovové okenice.

Obývačka

Spotrebiče a skrinky ukryté v module

Kuchyňa odkazuje na miestnu estetiku, ale má aj moderné črty. Všetky úložné priestory a spotrebiče architekti integrovali do na mieru vyrobeného modulu. Ten zároveň oddeľuje kuchyňu od jedálne a vytvára malý útulný priestor so stolíkom. Drevený strop v modernom interiéri na vyšších podlažiach vytvára kontrast k chladnému odhalenému kameňu.

Neprehliadnite: Kompletnú rekonštrukciu starej chalupy oživila ručne vyrábaná mozaika

Nástené osvetlenie SantaCole

Pohľad z ulice

Novú funkciu plní aj jedna z rekonštruovaných nižších budov. Architekti využili fakt, že je k nej prístup z ulice a nie je priamo spojená s garážou ani hlavným domom. Slúži na rodinné slávnosti a stretnutia. Hlavné črty zostali pôvodné. V interiéri našiel svoje miesto modul z dubového dreva, v ktorom nájdete kuchyňu, kúpeľňu a východ na dvor. Hranicu medzi vonkajším a vnútorným prostredím zvýrazňujú oblúky fasády ohraničené kovom a sklom.

Rekonštrukcia gazdovského domu 4

Kontrast období a štýlov zvýrazňuje pergola

Kovová pergola v antracitovej farbe medzi domom a záhradou funguje ako letná zóna. Pribudol tiež bazén a v ďalšej zrekonštruovanej budove šatne s hygienickým zázemím. Záhrada postupne prechádza do lesa bez akýchkoľvek vizuálnych bariér.

Rekonštrukcia gazdovského domu Sant Marti v skratke
Architektonický ateliér: Francesc Rifé Studio
Autor: Francesc Rifé
Dizajnový tím: Sònia Pellicer, Sergio Alfonso, Bruno Benedito, Carlos Fernández Saracibar, Patricia Guridi, Paola Noguera, Jessica Machucala
Lokalita: Carrer P & Carrer N, 46394, Valencia, Španielsko
Rok realizácie: 2018
Plocha gazdovského domu: 575 m2
Dvor medzi domom a prístavbami: 440 m2
Pristavené budovy: 510 m2
Terasa, gril, bazén, šatňa: 680 m2
Sabína Zavarská
Foto: David Zarzoso

Komentáre