Dizajnové reštaurácie: Farebne a predsa gastronomicky
Upiekli si svojské interiéry. Gastronomická poctivosť sa, či chcete, či nie, začína priestorom. Majitelia reštaurácií si uvedomujú, že k opätovnej návšteve neláka len jedlo a nápoje, ale aj samotný interiér – v ľudských i nadľudských rozmeroch by mal pôsobiť dojmom, že ste si určite všetko nevšimli. Takto koncipovaná poézia priestoru prifúkne naspäť každého, kto už mal raz tú česť.
![]() |
Poznáte výhody Klubu ASB? Stačí bezplatná registrácia a získate sektorové analýzy slovenského stavebníctva s rebríčkami firiem ⟶ |
Slobodomyšlienkárski dizajnéri sa vyhýbajú všetkému, čo zaváňa konvenciami a masovosťou. Digitálny vek približujú tomu konzervatívnemu fyzickému. Kto by to bol povedal, že sme práve na letisku. Vlečúce sa čakanie sa razom stane znesiteľnejšie a nezlynčuje tak cestovateľský zážitok. (foto: Karim Rashid Inc.)
Kaleidoskop na podlahe a pri vstupe ženský a mužský profil. Vo svojom oranžovom obleku zakrýva oblé krivky na vysokej nohe žijúci si interiér. V modernom priestore ožíva dizajn nového technostoročia.
(foto: Nebojsa Babic)
Fou Zoo
Zenová záhrada uprostred petržalského sídliska. Hľadanie jej srdca sa skončilo úspešne. Jadrom celého projektu sa stali bary v tvare zenových kameňov. Paradoxne to, čo láka k opätovnej návšteve je zemitá jednoduchosť priestoru, ale aj panázijských pokrmov. (foto: Tomáš Souček)
Drink v bare, na kávičku do kaviarne a večera v reštaurácii. A predsa sme na jednom mieste. Tri priestory, ktoré majú spoločné črty, ale inú dynamiku. Citrónovník, karibský rum a ovocie s vodkou. Len niekoľko schodov a nálada sa mení. Príbeh trojbaru pod jednou strechou sa môže začať. (foto: Daniel Veselský)
Café Shtoor
Retro v štýle národovca Štúra preneseného do 21. storočia. Slovenská história v súčasnej produkcii dodáva kaviarni ráz domova. Nápojový a jedálny lístok? Gastronomická poctivosť typu Made in Home. Kiež by sa toho dožil Štúr. (foto: Daniel Veselský)
Zhlboka dýcha, aby dal možnosť vyniknúť výrazným solitérom, smerujúcim k tvarovému minimalizmu. Ich minimalizmus však nie je nudnou a chladnou geometriou. Odbila večerná hodina. Kozmosolitérna noc v tanečnom klube sa začína. (foto: Bobo Boška)
Makakiko running sushi restaurant
Pražské sushi v skle zakliate. Priestor, členený sklenenými vertikálnymi prvkami, napriek svojej priehľadnosti navodzuje určitý stav intimity. Strop a dlážka v tmavom vyhotovení vytvárajú vesmírne nekonečno spestrené jarnými životodarnými farbami po stranách. Farebné odrazy japonskej prírody tu v podaní dizajnérov nadobudli iný rozmer. (foto: Stanislav Kožuch)
Gro kulinárskeho zážitku sa začína pri stoloch. Vďaka ich interaktívnym povrchom si hostia môžu dotykom prsta vybrať a svoju objednávku odoslať priamo šéfkuchárovi. V pohodlí už stačí len virtuálne prestrieť, pomocou webkamery sledovať prípravu svojho pokrmu a čakanie si krátiť doslova a do písmena stolovými hrami. Dojedené… Jeden dotyk… A taxík je privolaný. (foto: Francesca Yorke, s povolením Blacksheep)
Ako v hrnčeku nerozmiešaného kakaa. Mliečnobiela nálada so škvrnami čokoládovej glazúry vytvára veľkoplošné neohraničené dielo. Tento dekoratívny prvok s istou dávkou vtipu naštrbuje vládnucu bielu autoritu reštaurácie. (foto: Daniel Veselský)
Krivkou nabitý barok a moderný minimalizmus. Zdanlivo nezlučiteľné štýly tu vytvorili vzájomnú súhru. Rozličné optické hry naoko priestor zväčšujú, menia a dynamizujú. Pozornosti tak neunikne zrkadlo nad hlavou, šikmosť bezobsažných rámov a ornamentom lemovaný bar. (foto: Daniel Veselský)
Veľkorysé dizajnérske gesto pre obyčajných smrteľníkov. Diverzita, variabilnosť, zmena. Ak neholdujete čalúneným do červena ladeným barovým boxom, máme pre vás vhodné riešenie. Preneste sa spolu s ich modernými potomkami do kozmickej lode a vychutnajte si intímnu atmosféru moderného dizajnu.
(foto: Cemal Emden)
text: Lucia Pristachová Hô-Chí
–>–>






















