Dizajnové reštaurácie: Farebne a predsa gastronomicky
Upiekli si svojské interiéry. Gastronomická poctivosť sa, či chcete, či nie, začína priestorom. Majitelia reštaurácií si uvedomujú, že k opätovnej návšteve neláka len jedlo a nápoje, ale aj samotný interiér – v ľudských i nadľudských rozmeroch by mal pôsobiť dojmom, že ste si určite všetko nevšimli. Takto koncipovaná poézia priestoru prifúkne naspäť každého, kto už mal raz tú česť.
Poznáte výhody Klubu ASB? Stačí bezplatná registrácia a získate sektorové analýzy slovenského stavebníctva s rebríčkami firiem ⟶ |
Slobodomyšlienkárski dizajnéri sa vyhýbajú všetkému, čo zaváňa konvenciami a masovosťou. Digitálny vek približujú tomu konzervatívnemu fyzickému. Kto by to bol povedal, že sme práve na letisku. Vlečúce sa čakanie sa razom stane znesiteľnejšie a nezlynčuje tak cestovateľský zážitok. (foto: Karim Rashid Inc.)
Kaleidoskop na podlahe a pri vstupe ženský a mužský profil. Vo svojom oranžovom obleku zakrýva oblé krivky na vysokej nohe žijúci si interiér. V modernom priestore ožíva dizajn nového technostoročia.
(foto: Nebojsa Babic)
Fou Zoo
Zenová záhrada uprostred petržalského sídliska. Hľadanie jej srdca sa skončilo úspešne. Jadrom celého projektu sa stali bary v tvare zenových kameňov. Paradoxne to, čo láka k opätovnej návšteve je zemitá jednoduchosť priestoru, ale aj panázijských pokrmov. (foto: Tomáš Souček)
Drink v bare, na kávičku do kaviarne a večera v reštaurácii. A predsa sme na jednom mieste. Tri priestory, ktoré majú spoločné črty, ale inú dynamiku. Citrónovník, karibský rum a ovocie s vodkou. Len niekoľko schodov a nálada sa mení. Príbeh trojbaru pod jednou strechou sa môže začať. (foto: Daniel Veselský)
Café Shtoor
Retro v štýle národovca Štúra preneseného do 21. storočia. Slovenská história v súčasnej produkcii dodáva kaviarni ráz domova. Nápojový a jedálny lístok? Gastronomická poctivosť typu Made in Home. Kiež by sa toho dožil Štúr. (foto: Daniel Veselský)
Zhlboka dýcha, aby dal možnosť vyniknúť výrazným solitérom, smerujúcim k tvarovému minimalizmu. Ich minimalizmus však nie je nudnou a chladnou geometriou. Odbila večerná hodina. Kozmosolitérna noc v tanečnom klube sa začína. (foto: Bobo Boška)
Makakiko running sushi restaurant
Pražské sushi v skle zakliate. Priestor, členený sklenenými vertikálnymi prvkami, napriek svojej priehľadnosti navodzuje určitý stav intimity. Strop a dlážka v tmavom vyhotovení vytvárajú vesmírne nekonečno spestrené jarnými životodarnými farbami po stranách. Farebné odrazy japonskej prírody tu v podaní dizajnérov nadobudli iný rozmer. (foto: Stanislav Kožuch)
Gro kulinárskeho zážitku sa začína pri stoloch. Vďaka ich interaktívnym povrchom si hostia môžu dotykom prsta vybrať a svoju objednávku odoslať priamo šéfkuchárovi. V pohodlí už stačí len virtuálne prestrieť, pomocou webkamery sledovať prípravu svojho pokrmu a čakanie si krátiť doslova a do písmena stolovými hrami. Dojedené… Jeden dotyk… A taxík je privolaný. (foto: Francesca Yorke, s povolením Blacksheep)
Ako v hrnčeku nerozmiešaného kakaa. Mliečnobiela nálada so škvrnami čokoládovej glazúry vytvára veľkoplošné neohraničené dielo. Tento dekoratívny prvok s istou dávkou vtipu naštrbuje vládnucu bielu autoritu reštaurácie. (foto: Daniel Veselský)
Krivkou nabitý barok a moderný minimalizmus. Zdanlivo nezlučiteľné štýly tu vytvorili vzájomnú súhru. Rozličné optické hry naoko priestor zväčšujú, menia a dynamizujú. Pozornosti tak neunikne zrkadlo nad hlavou, šikmosť bezobsažných rámov a ornamentom lemovaný bar. (foto: Daniel Veselský)
Veľkorysé dizajnérske gesto pre obyčajných smrteľníkov. Diverzita, variabilnosť, zmena. Ak neholdujete čalúneným do červena ladeným barovým boxom, máme pre vás vhodné riešenie. Preneste sa spolu s ich modernými potomkami do kozmickej lode a vychutnajte si intímnu atmosféru moderného dizajnu.
(foto: Cemal Emden)
text: Lucia Pristachová Hô-Chí
–>–>