Ocenená novostavba vo vidieckom prostredí: Citlivá, a pritom jedinečná

Moderný vidiecky dom so sedlovou strechou z dielne štúdií Ateliér 6 a AIR ateliér získal v roku 2019 Cenu Agentúry ochrany prírody a krajiny ČR za citlivé a originálne riešenie vo vidieckom prostredí. Oficiálne dôvody znejú: nápaditá novostavba, ktorá vdýchla miestu nový impulz, pričom rešpektuje pôvodnú stavbu.

Nový rodinný dom v dedinskom prostredí Blatníc pod Svatým Antonínkem pôsobí, ako by tam stál odjakživa. Pre vinársku obec sú typické úzke, ale dlhé parcely pozdĺž ulíc, ktoré umožňujú čo najväčšiemu počtu domov prístup k ceste. Smerom do ulice je zvyčajne orientovaná obytná časť, na ktorú nadväzuje kolmá hospodárska časť stavby.

Podobný dom stál pôvodne aj na parcele určenej na stavbu tohto domu, avšak jeho rekonštrukcia už nebola z hľadiska technického stavu reálna.Predmetná parcela má však oproti iným výhodu – je širšia ako ostatné a v obci patrí medzi najväčšie.

Miestne materiály a tradície

Keďže ide o rožnú parcelu, architekti museli zvážiť vplyv novostavby z viacerých uhlov, nielen z hlavnej príjazdovej cesty, ale aj z bočnej uličky. Podarilo sa im vytvoriť veľmi citlivé a príjemné riešenie. Výsledkom je biela jednopodlažná stavba so sedlovou strechou.

Škridla bobrovka dotvára vidiecky charakter domu a je najbežnejším miestnym materiálom. Obytnú časť domu architekti prirodzene prepojili s hospodárskou časťou pozemku, v ktorej zostala zachovaná pôvodná stodola.

Moderný vidiecky dom so sedlovou strechou

V tvare písmena L

Novostavba rešpektuje princíp zástavby v obci, rovnako aj pôvodnú hmotu domu. Má tvar písmena L a stojí na severovýchodnej a severozápadnej hranici pozemku. V severnom rohu parcely, na mieste, kde sa stretávajú obe krídla, je krytý vstup do domu.

Záhradu predeľuje sklad na vonkajšiu obytnú zónu s vodným prvkom a sad. Priestor súkromnej záhrady obkolesuje plot z ďalšieho tradičného materiálu, ktorým je neomietané murivo zo zbúraného domu.

Na obývaciu izbu nadväzuje vonkajšia terasa

Ako je riešená dispozícia?

Severovýchodné krídlo smerom do ulice vytvára pohodlný obytný priestor otvorený až po krov. Smerom k záhrade je celý zasklený, čo znásobuje prepojenie interiéru a záhrady. Hlavný priestor rozdeľuje umiestnenie nábytku – na kuchyňu, jedáleň a obývačku. Tú dopĺňa do zeme zapustená podzemná vínotéka. Na obývaciu izbu nadväzuje vonkajšia terasa,pod novou stodolou je krytý priestor na posedenie vonku.

Severozápadné krídlo zahŕňa nočnú časť: štyri spálne s vlastnou kúpeľňou a technickú miestnosť.Do izieb vstúpite z dlhej chodby s množstvom úložných priestorov.

Podkrovie je využité len čiastočne: nad vstupnou časťou sa nachádza herňa s biliardom a stolným futbalom, ktorá je opticky prepojená s obytným priestorom nižšie. Vzniklo tak príjemné miesto na relax.

Podzemná vínotéka
Podzemná vínotéka |

Jedinečné prvky na fasáde

Pôvodná stavba mala členenú fasádu, ako to bolo za socializmu zvykom. Architekti toto členenie nahradili nápaditými originálnymi prvkami, ktoré robia dom zaujímavým, ale pritom nepôsobia rušivo. „Na fasáde pri vstupe do domu bolo kedysi podľa autorov projektu výtvarné dielo, ktoré vychádzalo z tradičných miestnych motívov. Na aktuálnom diele spolupracoval architekt s profesionálnou výtvarníčkou Mgr.A. Pavlou Gregorovou,“ vysvetľuje Vítězslav Táborský z AIR ateliéru.

Neprehliadnite: Stará stodola vo funkcii strechy: Vo vnútri je nový dom!

RD Blatnice v skratke
Architektonický ateliér: Ateliér 6
Autor: Ing. arch Radek Šíma
Spoluautori: AIR ateliér, Ing.arch. Vítězslav Táborský, Ing.arch. Aleš Jeřábek
Lokalita: Blatnice pod Svatým Antonínkem, Česká republika
Zastavaná plocha: 370 m2
Úžitková plocha: 274 m2
Štúdia: 2014
Realizácia: 2018
Dodávateľ: PARDOSA – technik, s.r.o.
Sabína Zavarská
Foto: Jiří Hurt

Komentáre