Japonský dom s polykarbonátovou stenou

Určite ste už videli domy rôznych tvarov. Ale zrejme nie dom v tvare písmena N navrhnutý s typickým japonským minimalistickým prístupom. Vďaka špeciálnemu tvaru vznikli zaujímavé zákutia, miesta medzi interiérom a exteriérom. Netypické je aj použitie niektorých materiálov. Všimnite si, ako architekti zo štúdia Tato Architects použili polykarbonátové dosky.

Minimalistický dom pôsobí na prvý pohľad ako klasický pravouhlý dvojpodlažný kváder, ale zdanie klame. Architekti z neho šikovne odrezali tak, aby vznikol tvar písmena N. V jednom výreze je skrytý samotný vstup do domu s odkladacím priestorom na bicykle v druhom – väčšom – príjemné átrium s terasou, so schodmi na horné podlažie a zavesenou hojdačkou.

Vlnitý polykarbonát ukrýva terasy

Netradičná stavba stojí v novej obytnej štvrti v horách, kde je vlhké a mierne chladné podnebie. Pri pohľade na ostatné domy v tejto časti si všimnete verandy uzatvorené vlnitým polykarbonátom. Tieto ohradené terasy domáci používajú v zime ako sklad alebo ako miesto na sušenie bielizne – je to praktická črta, ktorá by nemala chýbať.

Pôdorys 1.NP
Pôdorys 1.NP |

Preto sa architekti rozhodli vniesť podobný prvok aj do svojho projektu. Vznikla slnečná miestnosť, ktorá ukrýva veľkú terasu. Stena tejto miestnosti, teda priestoru vo výreze, je riešená ako posuvné dvere, domáci teda môžu regulovať prepojenie átria s exteriérom.

Slnečná izba sa dá dobre využiť na sušenie bielizne

Pôvodný svah je tu opäť – funguje ako záhradka

Kedysi bol v tesnom susedstve stavebného pozemku svah. Autori návrhu sa rozhodli vrátiť ho a naviezli zeminu, ktorá zostala po práci na základoch domu. Tento kopec pokryli trávou a majitelia ho postupne upravujú ako svoju záhradku. V interiéri použili špeciálny materiál, ktorý zachytáva svetlo a reguluje vlhkosť. Z rôznych častí domu môžete sledovať najrôznejšie scenérie okolitej prírody.

jedálenský kút

Kto sú Tato Architects?

Ateliér Tato Architects založil architekt Yo Shimada po promóciách na Univerzite umenia v Kjóte. Už ako študent vytvoril množstvo zaujímavých návrhov a architektonických projektov.

Dnes Tato architekti realizujú projekty na rôznych miestach Japonska – predovšetkým súkromné rodinné domy, ale robia tiež interiérové a inštalačné práce. Hlavným cieľom štúdia je vytvárať stavby, ktoré citlivo reagujú na podmienky a obmedzenia každodenného života.

Spálňa

Dom v Sonobe v skratke
Architektonické štúdio: Tato Architects
Plocha: 84,59 m2
Realizácia: 2017
Lokalita: Sonobe, Japonsko
Sabína Zavarská
Foto: Shinkenchiku Sha, Yohei Sasakura

Komentáre