Šikmé strechy čierneho domu dynamizujú interiér

image 99327 25 v1

Čierny drevený dom, ktorý navrhli architekti zo švédskeho štúdia Bornstein Lyckefors Arkitekter AB, sa nachádza východne od mesta Göteborg. Autori ho nazývajú vilou Öjersjö, ktorú charakterizujú ako skromné bývanie s výhľadom na jazero Stora Kĺsjön. Podľa nášho názoru nejde až o také skromné bývanie, a to ani z hľadiska obytnej plochy, ani čo sa týka umiestnenia vily, jej architektonického spracovania a interiéru. Posúďte sami.

Problém s ochranou súkromia

Hlavnou úlohou architektov bolo vytvoriť priestor na rodinné bývanie, ktoré by poskytovalo súlad s prírodou a priame spojenie interiéru s exteriérom. Pritom však bolo dôležité, aby si zachovalo aj svoje súkromie.

Majiteľ nového domu býval predtým kúsok za týmto pozemkom, takže dobre poznal prostredie. Vedel, že v blízkosti jazera môže byť problém s ochranou súkromia, a tak architekti mali z čoho vychádzať. Riešením bolo uzatvoriť dom zo strany ulice a otvoriť ho smerom „do súkromia“ pozemku.

Motív dvíhajúcej sa krajiny

Architekti sa rozhodli využiť motív dvíhania sa krajiny, preto domu, pozostávajúcemu z troch celkov, dali šikmú strechu. Najvyššia časť v spoločenskej miestnosti sa nachádza pri širokých oknách, ktoré pôsobia ako veľké obrazy s krásnou prírodou.

Sklonená strešná konštrukcia vytvára dynamický interiér s rôznymi výškami stropov. Praktickým riešením sú rozšírené parapety pod oknami, ktoré tvoria lavice vhodné na uloženie dekorácií, ale aj na posedenie pár milimetrov od prírody. Šikmá strecha v tejto časti vytvára efekt, akoby vťahovala svetlo do interiéru.

Elegancia a čistá geometria

V interiéri kompletne obloženom drevom nie je nič navyše. Hranaté tvary a čistá geometria nechýbajú v žiadnej izbe. Zaujímavým spôsobom je riešený aj kozub postavený do stredu obytnej zóny. Čierne kovové schody sú chránené kovovým sieťovaným zábradlím, ktoré umožňuje prienik svetla a neblokuje ho.

Horné podlažie má len jedna časť

V bloku, ktorý má aj druhé podlažie, sa nachádza kuchyňa. Jednu celú stenu má zasklenú, s možnosťou otvoriť posuvné dvere a spojiť interiér s vonkajšou terasou.

Na prízemí sa nachádza ešte jedna izba, hygienické zázemie a technické miestnosti. Poschodie je len v časti s najväčším pôdorysom. Nachádza sa tu hlavná spálňa, dve samostatné spálne a kúpeľňa s WC. Na galérii, ktorá je čiastočne otvorená, nájdete salónik s posedením.

Tretí objem tvorí garáž

V treťom objeme, ktorý patrí k domu, je umiestnená garáž. Všetky tri objekty sú prepojené vonkajšou verandou, ktorá je čiastočné zastrešená. Strecha od najvyššieho bodu v mieste poschodia so spálňami postupne klesá a na tento spád nadväzuje aj strecha garáže.
Exteriér domu je obložený doskami natretými čiernou farbou, ktorá je vo výraznom kontraste so svetlým dreveným interiérom. Dom zvonku pôsobí chladne, zvnútra prívetivo a harmonicky.

Vila Öjersjö v skratke

Architektonický ateliér: Bornstein Lyckefors Arkitekter AB, www.bornsteinlyckefors.se
Tím: Andreas Lyckefors (vedúci architekt), Per Bornstein, Johan Olsson, Petr Herman, Caroline Jokiniemi, Viktor Stansvik
Klient: BoArt – Svenska Design Hem, www.boart.se
Lokalita: Öjersjö, Västra Götaland, Švédsko
Rozloha: obytná plocha 207 m2, garáž 27 m2
Realizácia: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Bert Leandersson