Ocenený drevodom slúži ako úkryt pred nepriazňou počasia

image 90744 25 v1

Nezvyčajný drevodom opláštený tmavým kovom s vertikálnym prierezom v tvare päťuholníka vyšiel z dielne slovinského architektonického štúdia PIKAPLUS. V roku 2016 bol ocenený druhým miestom za najlepšiu drevenú konštrukciu v Slovinsku.

Cieľom architektov bolo navrhnúť dom, ktorý bude pružným úkrytom pred nepriaznivým počasím. Zároveň sa im podarilo vytvoriť interiér, ktorý má potenciál presviedčať o tom, že ste vlastne vonku – v prírode.

Drevo, kov a sklo

Na stavbu s celkovou zastavanou plochou iba 82 m2 boli použité tri typy materiálu: drevo, kov a sklo. Drevostavba pôsobí z jednej strany ako úplne uzatvorený – nachádzajú sa tu len vstupné dvere a dve menšie zasklené plochy, ktoré sa dajú prekryť drevenými okenicami, z opačnej strany obálky budovy je však úplne otvorený.

Veľké, takmer celoplošné zasklenie poskytuje obyvateľom skvelý výhľad. To však nie je všetko, čo táto strana domu ponúka.

Presah strechy vytvára chránené územie medzi interiérom a exteriérom

Strecha z tohto pohľadu tvorí zastrešenie, priestor, ktorý chráni interiér pred priamymi slnečnými lúčmi. Zároveň vytvára príjemný priestor na trávenie času na rozhraní medzi interiérom a exteriérom – na terase, z ktorej časť sa nachádza aj mimo zastrešenia.

Presahy sú i zo strán fasády, a tak je časť priestoru chránená aj pred prípadným vetrom. Zaujímavý efekt prinášajú vodorovné a zvislé dosky v hornej časti, ktoré vizuálne spájajú obe strany domu odeté do tmavej strechy.

Prízemie je spoločenské, poschodie oddychové

Nemenej interesantný je interiér, ktorý napriek relatívne malej zastavanej ploche (vďaka umnému riešeniu stavby smerom do výšky) poskytuje dostatok obytného priestoru pre rodinu.

Je riešený sviežo, v jasnej farebnej kombinácii svetlého dreva a bielej s kontrastom čiernych doplnkov. Na prízemí sa nachádza kuchyňa, obývacia miestnosť a kúpeľňa so saunou.

Na druhom nadzemnom podlaží je priestor pod strechou využitý čo najefektívnejšie, do stien sú zabudované úložné priestory.

Užšia časť nad obývacou miestnosťou je otvorená až po strechu, čo umožňuje prienik svetla na poschodie, kde sa nachádza galéria a spálne, z ktorých je výhľad na prízemie.

V prirodzenom prostredí a s rešpektom

Zvláštna pozornosť bola venovaná umiestneniu domu: nachádza sa v prirodzenom prostredí na prahu veľkého lesa bez narušenia výnimočnej krásy krajiny.

Šikmá bočná fasáda vytvára v exteriéri i interiéri stavby očarujúce nuansy.

Terénny dizajn v okolí domu plne rešpektuje prírodné prostredie.

Drevený dom v kocke
Architektonické štúdio: studio PIKAPLUS
Architekti: mag. Jana Hladnik Tratnik u.d.i.a., Tina Lipovž u.d.i.k.a.
Lokalita: Kanji Dol, Slovinsko
Rok ukončenia: 2015
Celková zastavaná plocha: 82 m2

Sabína Zavarská
Foto: MIHA BRATINA