Partneri sekcie:
  • PRESBETON

Dom s riekou v jedálni

image 99794 25 v1

Portugalskí architekti sú známi odvážnymi stavbami, ktoré maximalizujú súlad obydlí s prírodou. Dom s výrazným presahom ponad svah približuje krásu neďalekej rieky i okolitých stromov. Vpúšťa ich do interiéru tak, ako je to len možné. Ba zdá sa, že ešte viac.

Bez zásahu do prírody
Na začiatku tohto originálneho projektu bola potreba rekonštruovať a rozšíriť starý objekt na víkendový dom. Pozemok s výraznými zmenami terénu si vyžadoval špeciálny nápad.

Nachádza sa v chránenej prírodnej oblasti. Pôvodný dom musel byť rozšírený tak, aby neohrozil stromy a neublížil prírode. Konzolovitý objekt s betónovou konštrukciou spĺňa všetky potrebné podmienky a pravidlá ochrany prírody.

Delikátny od začiatku
Architekti zo štúdia CORREIA/RAGAZZI Arquitectos tvrdia, že od prvej návštevy tohto miesta im bola jasná delikátnosť projektu. Od začiatku zvažovali dve skutočnosti. Po prvé: bolo dôležité dostať do interiéru krásne okolité prostredie a vytvoriť výnimočný výhľad na rieku (domáci 20 rokov praktizujú vodné lyžovanie). Teda príroda mala byť výraznou hodnotou interiéru. Po druhé: dom mal slúžiť tiež ako významný prvok krajiny.

Ideálne riešenie – presah nad svahom
Rozmery víkendového domu boli dané existujúcou zrúcaninou, orientácia stavby a použitie zasklení boli riešené v súlade so svetovými stranami. Predovšetkým však tak, aby sa rozšírenie vyhlo všetkým existujúcim stromom.

Tak vznikol nápad vytvoriť presah svahu, ktorý v interiéri približuje pohľad na obľúbenú rieku a zároveň nezaťažuje pozemok – neznamená žiadne zabratie pozemku navyše.

Interiér harmonizuje brezové drevo
Zvonku chladný betónový dom, pripomínajúci nepravidelný balvan, zvnútra hreje obloženie takmer všetkých stien z brezového dreva. Strecha je prístupná. V časti domu, ktorá sa nachádza na mieste pôvodnej stavby, sú dve spálne, kúpeľňa, v strede dispozície obývacia miestnosť, do ktorej vedie samotný vstup do domu. V časti, ktorá sa vznáša nad svahom, je kuchynský kút s jedálňou a relaxačným miestom. Táto časť je vlastne v „teleskope“, ktorý vďaka celostenovému zaskleniu vťahuje rieku do interiéru – priamo do jedálne.

House in Gerês v skratke
Architektonické štúdio: CORREIA/RAGAZZI Arquitectos
Lokalita: Caniçada, Portugalsko
Plocha: 150 m2
Rok realizácie: 2003

Sabína Zavarská
Foto: Luís Ferreira Alves

Komentáre