Ocenená knižnica Oodi v Helsinkách slúži aj ako komunitné centrum

Partneri sekcie:

Oodi, po švédsky Ode alebo po slovensky óda. Nová knižnica v Helsinkách je skutočne oslavou vedomostí, komunity a súčasnej architektúry. Bola síce otvorená len v decembri 2018, ale už v marci 2019 privítala svojho miliónteho návštevníka. V najrušnejších dňoch sa ich v Oodi vystrieda viac ako 20 000. Ľudia sem chodia tráviť čas, nielen požičiavať a vracať knihy. Oodi dokonale plní svoju funkciu komunitného centra bez hraníc otvoreného pre všetkých.

Oodi predstavuje novú éru knižníc. Budova v centre Helsínk len pár minút chôdze od hlavnej železničnej stanice pozostáva takmer výlučne z verejného priestoru a ponúka široký výber služieb, väčšinou bezplatne. Je to nový ústredný bod pôsobivej siete verejných knižníc v meste.

Dizajn rozdeľuje funkcie budovy do troch rôznych úrovní: aktívne prízemie, pokojné horné poschodie a uzavretý medzipriestor na špecifickejšie účely.

Okrem knižnice, kaviarne a reštaurácie slúži Oodi aj ako informačné centrum mesta a centrum informácií súvisiacich s EÚ, nazývané Europa Experience. Funguje tu aj kino Regina, Filmové divadlo Národného audiovizuálneho inštitútu a detské ihrisko Loru.

Centrálna knižnica Oodi
Helsinki. Knižnica je myslená ako obývaný most námestie pokračuje cez a popod ňu.
Presah strechy vytvára prekrytý verejný priestor.
Knižnica je už integrálnou súčasťou mesta.
Centrálne schodisko.
Oblaky“ vytvárajú na čitateľskom podlaží jedinečnú atmosféru.
Na strednom podlaží sú dielne a workshopy.
Vo foyeri sa organizujú aj rôzne kultúrne udalosti a prednášky.

Povaha podlaží

Oodi sa otvára priamo do okolitej panorámy mesta. Ruší hranicu medzi vnútornými a vonkajšími priestormi, námestie Kansalaistori plynulo pokračuje pod vstupným zastrešením a prelieva sa do budovy. Oblúk drevenej čelnej fasády sa klenie nad prízemím ako dramatická mostná stavba.

Výsledný lobby priestor bez stĺpov je vhodný na rozličné druhy podujatí, od prednášok po koncerty. Môže sa rozšíriť aj o susediacu viacúčelovú halu. Impozantné zastrešenie vstupu vytvára krytý vonkajší priestor a umožňuje rozširovať budovu na námestie.

Prostredné poschodie pozostáva z flexibilných miestností a zákutí medzi priehradovými nosníkmi mostnej konštrukcie.Tieto uzavreté zóny sú navrh­nuté tak, aby slúžili ako skupinové pracovné priestory či nahrávacie a strihové štúdiá.

Nachádza sa tu aj dielňa, nazvaná Urban Workshop, so zariadeniami, ako sú 3D tlačiarne, laserové rezačky, spájkovačky a šijacie stroje, ktoré môžu návštevníci používať. Na najvyššom poschodí sa spájajú tie najlepšie funkcie tradičnej knižnice s najnovšími technológiami.

Otvorený priestor je zakončený zvlneným stropom pripomínajúcim mraky. Pokojná atmosféra vyzýva návštevníkov, aby čítali, učili sa a relaxovali. Knižnica sa snaží byť akousi druhou obývačkou pre všetkých obyvateľov mesta. Ponúka amfiteáter na neformálne posedenie aj oddelené miestnosti na štúdium.

Poskytuje panoramatické výhľady na centrum mesta nielen z veľkoplošných okien, ale aj z veľkej terasy.
Aby sa maximalizovala otvorenosť a prístupnosť knižnice, na verejných poschodiach je minimum kancelárskych a logistických priestorov.

Administratívne a skladovacie priestory helsinskej verejnej knižnice zostávajú v hlavnej knižnici v susednom okrese Pasila.

Pri výmene kníh sa využíva HelMet, elektronická služba helsinských metropolitných knižníc s 3,4 miliónmi diel, ktoré je možné rezervovať online a vyzdvihnúť či vrátiť do hociktorej zo 63 verejných knižníc alebo šiestich kníhkupectiev v tejto oblasti. Zaujímavou drobnosťou sú autonómne roboty, ktoré sa starajú o triedenie a rozvoz vrátených kníh na správne miesto.

Oblaky“ vytvárajú na čitateľskom podlaží jedinečnú atmosféru.
 „Oblaky“ vytvárajú na čitateľskom podlaží jedinečnú atmosféru. |

Obývaný most

Priestorový koncept Oodi sa dá opísať ako obývaný most, presahujúci 100 metrov, nad otvoreným priestorom prízemia. Mostová konštrukcia pozostávajúca z oceľových nosníkov a stĺpov je podopretá dvoma masívnymi oceľovými oblúkmi spoločne predpätými železobetónovou doskou.

Toto inovatívne riešenie umožnilo realizovať vnútorné priestory bez stĺpov a dovolí aj budúcu výstavbu cestného tunela pod budovou. Sekundárne oceľové nosníky asymetricky odsadené od konštrukcie hlavného oblúka podopierajú konzolový balkón a vstupné zastrešenie.

Oodi bola postavená z miestnych materiálov a so zreteľom na miestne klimatické podmienky. Drevené fasády sú vyrobené z prefabrikovaných smrekových modulov. Zložitá zakrivená geo­metria bola navrhnutá a vytvorená aj parametrickými metódami 3D navrhovania pomocou algoritmov.

Podrobná analýza energetického profilu fasády umožnila vyhodnotiť environmentálne riešenia a pomohla minimalizovať požiadavku na mechanické systémy kontroly. Sklenené fasádne plochy prepúšťajú do verejných priestorov veľké množstvo denného svetla.

Úrovňou spotreby energie sa Oodi radí medzi budovy s nulovou spotrebou energie, trieda nZEB. Odhadovaná životnosť je 150 rokov. Vo Fínsku dostala Oodi v roku 2018 ocenenie za oceľovú štruktúru roka.

Stavba získala celosvetovú publicitu a bola vybraná porotou aj verejnosťou v kategórii „Budovy nad 1 000 m2“ v súťaži AZ Awards 2019. Dostala sa do užšieho výberu tohtoročných ocenení WAF, A + Awards, EU Mies Award aj ceny Dezeen Awards.

Centrálna knižnica Oodi
Miesto: Töölönlahdenkatu,Helsinki, Fínsko
Architekt: ALA Architects (Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta a Samuli Woolston)
Klient: mesto Helsinki
Podlahová plocha: 17 250 m2
Rozpočet: 98 000 000 €
Projekt: 2012 – 2015
Realizácia: 2015 – 2018
Text: Karolína Balášková
Foto: Tuomas Uusheimo, Iwan Baan
Projektová dokumentácia: ALA architects

Článok bol uverejnený v časopise ASB 1-2/2020.