Doky budúcnosti – návod ako oživiť vidiek

V údolí Numendal uprostred malebnej nórskej krajiny leží mestečko Rødberg. Z osady, ktorú v skutočnosti tvorili len dve farmárske usadlosti, vyrástlo administratívne a obchodné centrum oblasti Nore og Uvdal. Za rast vďačí významnej vodnej elektrárni, no v súčasnosti už priemysel ako hlavný ťahúň nestačí.

Napriek svojej výhodnej centrálnej polohe čelí Rødberg obrovskému problému v rozvoji stratégií na prilákanie obyvateľov aj návštevníkov. To vyvoláva komplexné otázky týkajúce sa interakcie medzi vidiekom a mestami, regionálny demografický trend v mestských oblastiach rastie, zatiaľ čo vidiecke oblasti, ako je Rødberg, zažívajú intenzívny populačný pokles.

Ako má vyzerať budúcnosť Rødbergu mali vymyslieť architekti v medzinárodnej súťaži. Talianski architekti Space Travellers vyvinuli silnú stratégiu, zhmotnenú v komunitnej budove nazvanej New Era Wharf – Doky budúcnosti.

Nezabúdať na korene

Nová dominanta údolia Numedal má jasnú polohu. Nachádza sa priamo na jazere. „Toto rozhodnutie nebolo náhodné,“ vysvetľujú autori víťazného návrhu. „Voda je historicky najdôležitejším prírodným prvkom osídlenia. Vybudovaním novej stavby v intímnom kontakte s jazerom je možné vytvoriť symbolické spojenie s koreňmi samotného Rødbergu, teda s vodnou elektrárňou.“

Doky budúcnosti majú slúžiť ako komunitný priestor, ktorý umožní mestu rozšíriť si vlastnú identitu. Hlavná fasáda sa pozerá priamo na majestátnu budovu starej vodnej elektrárne. Tento vizuálny vzťah predstavuje jemné spojenie medzi dvoma budovami, ktoré nevyhnutne tvarovali a budú ďalej formovať obraz dediny.

Funkcie

Každé z troch podlaží komunitnej budovy New Era Wharf je určené na niečo iné. Prvá úroveň pôsobí ako akési spojivové tkanivo. Dlhé mólo prepája pobrežie priamo s budovou. Architekti navrhli aj novú cyklistickú trasu. Spája hlavnú ulicu Rødbergu s cyklistickou cestou z Nore, ktorá prechádza cez jazero.

Pred budovou sa z móla stáva verejná terasa. Ponúka jedinečné miesto, z ktorého si turisti môžu vychutnať vodu, výhľad na historické objekty vodnej elektrárne a 360° panorámu okolitých lesov. Je to tiež príležitostný výstavný priestor, kde umenie, voda a krajina vytvárajú jedinečnú atmosféru.

„Ďalej bolo dôležité nájsť zaujímavú funkciu, ktorá by mohla spojiť Nore og Uvdal, teda okolitú oblasť, a samotný a Rødberg,“ hovoria architekti.

„Údolie má silný vzťah k tradíciám, najmä k poľnohospodárskym.“ Na druhé podlažie preto umiestnili farmársky trh s miestnymi potravinami, ktorý bude skvelým zážitkom nielen pre turistov, ale aj pre domácich – „… aby sa cítili byť viac prepojení s lokalitou, aby sa cítili hrdí na to, že sú súčasťou živej reality,“ vysvetľujú Space Travellers.

„Okrem toho, keďže chceme dať návštevníkom tzv. 360° zážitok, bude tu tiež možné naučiť sa tradičné techniky priamo na workshopoch s poľnohospodármi.“ Na treťom podlaží sa nachádza dychberúca viacúčelová sála, kde sa môžu konať formálne aj neformálne podujatia.

Prvé podlažie je priamo spojené s cyklotrasou. Na druhom by mala byť tržnica a na treťom spoločenská sála.
Prvé podlažie je priamo spojené s cyklotrasou. Na druhom by mala byť tržnica a na treťom spoločenská sála. |

Väzby

Každé poschodie je aj z iného materiálu. Na prízemí je všetko o vode a má tendenciu miznúť, aby poskytlo konečnému používateľovi lepší kontakt s týmto prírodným prvkom. Tri strany smerujúce do stredu jazera sú vyrobené z tenkých pohyblivých zasklených panelov, ktoré sa otvárajú na terasu, čím doslova prelievajú interiér do exteriéru (alebo naopak?).

Prvé poschodie sa nachádza v rovnakej výške ako starý most v Rødbergu. Na zachovanie vizuálneho spojenia medzi mostom a vodnou elektrárňou je na prvom poschodí opäť zasklený priehľad, ktorý umožňuje ľudom prechádzajúcim cez most stále vnímať elektráreň, teda históriu Rødbergu, ale prostredníctvom novej budovy aj budúcnosť dediny.

Neprehliadnite: Súčasný rodinný dom na vidieku s pridruženou stodolou

Posledné podlažie je pokryté rovnakým drevom, ako aj mólo. Je tmavé a pochádza z lesov, ktoré obklopujú údolie, takže je ďalším prepojením s okolitou krajinou.

New Era Wharf je silný a elegantný sociálny kondenzátor. Každé poschodie sa môže prispôsobiť práve potrebnej funkcii, dokonca aj naozaj odlišným účelom – môže byť radnicou, rokovacou miestnosťou, laboratóriom alebo miestom konania najrôznejších kultúrnych podujatí.

Priestory týchto dokov nie sú určené len na stavbu lodí. Sú 100 % flexibilné, aby obci i súkromným investorom pri vytváraní novej identity mesta prinášali rôzne možnosti, a zároveň si ctia identitu a históriu, ktorá im umožnila vyrásť.

The New Era Wharf
Miesto: Rødberg, Nórsko
Architekt: Matteo Arietti a Andrea Bulloni
Spolupráca: POOL Landscape
Podlahová plocha: 1 600 m2
Pôdorysný rozmer: 36 × 15 m
Výška: 21 m
Projekt: 12/2019
Text: Karolína Balášková
Vizualizácie: NUBE Architetture
Projektová dokumentácia: Space Travellers Architects

Článok bol uverejnený v časopise ASB 1-2/2020.

KategórieKultúra