Coworkingový priestor HubHub

Na lukratívnom mieste v centre Prahy, v budove na nároží ulíc Na Příkopě a Panská, sídli od konca minulého roka prvá pražská pobočka rýchlorastúcej coworkingovej siete HubHub. Výsledkom nie je len fungujúci priestor na prácu a spoluprácu. Realizácia sa okamžite po otvorení stala aj katalyzátorom komunitnej atmosféry.

Žltý maják, vďaka ktorému nezablúdite

Myšlienku silnej a odvážnej identity HubHubu podporili architekti a dizajnéri zo Studia Perspektiv. „Kľúčovou témou projektu je súkromie a spoločné využívanie – ich optimálny pomer v každej situácii,“ hovorí autor projektu Martin Stára.

„Výsledkom rozsiahlych príprav a analýz je priestorová schéma, ktorá návštevníkov HubHubu podvedome sprevádza po celý čas ich pobytu.“ Keď tam vstúpia, vedia, kam majú ísť. Recepcia zo žltého ťahokovu sa jednoducho nedá prehliadnuť. Orientáciu zabezpečujú priehľady do niekoľkých odlišných pracovných zón. Ľudia vidia zasadacie miestnosti rôznych veľkostí, všimnú si komunitnú kuchyňu a spoločenskú sálu. Počujú, kde je živo a kde zase pokoj.“

 

Dá sa rozhodnúť

Vnútorná terasa a átrium členia priestor na niekoľko traktov s rôznymi proporciami. Zatiaľ čo vstupná časť je venovaná skôr jednotlivcom, v severozápadnom krídle s výhľadom do ulice Na Příkopě sídlia tímy a celé spoločnosti. Obidve polovice podlažia sú vybavené komunitnými kuchyňami s kompletným zázemím v kompaktnej forme.

Na viac než 2 000 m2 je optimálne rozmiestnená bohatá veľkostná škála miestností – od telefónnych búdok, miestností pre videokonferencie cez malé zasadačky a väčšie miestnosti až po veľké zasadačky. Nikto nemá svoj cieľ ďalej než pár krokov od pracovného miesta.

Telefónne búdky ktoré neprehliadnete.
Telefónne búdky ktoré neprehliadnete. |

Dizajn na mnoho rokov

„Od požiadavky na udržateľnosť sa odvíja aj zvolená estetika priestoru zasväteného práci, estetika remeselnej dielne pre 21. storočie,“ pripomína Martin Stára.

„Meradlom kvality prvkov nie je iba ich estetický prínos pre celok, v prvom rade musia poslúžiť. S ohľadom na povahu coworkingu je vybavenie interiéru odolné a robustné. Výrazný oceľový nábytok na vyvýšenom pódiu v čele s recepciou je dimenzovaný na zaťaženie porovnateľné s prevádzkou významných inštitúcií či úradov. Pracovné dosky kuchyne a baru v centrálnej spoločenskej zóne sú z antikora, ktorého pôvab sa rozvinie až vďaka patine z každodenného používania.“

V súlade s filozofiou „mysli globálne, konaj lokálne“ sa v pražskej pobočke medzinárodnej siete HubHub dostal k slovu najmä český dizajn. Okrem zámočníckych prvkov a dreveného nábytku vyrobeného na mieru českými remeselníkmi sa v komunitných zónach objavujú stoličky a kreslá od firmy TON, svietidlá od spoločnosti Brokis a nad barovými pultmi aj špe­ciálne upravené, „prifúknuté“ svietid­lá Soap od firmy Bomma.

Svietidlá na mieru v komunitnej kuchyni.
Svietidlá na mieru v komunitnej kuchyni. |

Krehká rovnováha

Spoločné priestory stavili na premyslený kontrast farieb a tvarov, do popredia vystupuje v rôznych intenzitách silná estetika HubHubu, či už vo forme výrazných firemných textúr a polepov, alebo v podobe vtipných dynamických ilustrácií Karolíny Strykovej.

Neprehliadnite: 4 dôležité rady pri zariaďovaní domácej pracovne

V kanceláriách prevládajú neutrálne odtiene bielej a sivej, miesta na prácu zútulňujú nariasené závesy a historické špaletové okná. Atmosféru a celkovú náladu priestorov totiž tvoria samotní nájomníci. HubHub Na Příkopě je navrhnutý tak, aby každý mohol rýchlo a presne nájsť to, čo potrebuje. Diverzita otvára dvere dôvere a ochote podeliť sa. Silná komunita vzniká tam, kde sa ľudia cítia dobre.

Multifunkčná sála prepojená s átriom.
Multifunkčná sála prepojená s átriom. |
HUBHUB NA PŘÍKOPĚ
Miesto: Na Příkopě, Praha
Architekt: Studio Perspektiv, s. r. o.
Autori: Ing. arch. Martin Stára,Ing. arch. Ján Antal
Spoluautori: Ing. arch. Vojtěch Hasalík, Ing. arch. Kateřina Burešová, Ing. arch. Mgr. art. Andrej Tušan
Klient: HubHub
Projekt: 2017 – 2018
Realizácia: 2018 – 2019
Rozloha: 4 000 m2
Text: Ľudovít Petránsky
Foto: Jakub Skokan, Martin Tůma/ Boysplaynice

Článok  bol uverejnený v časopise ASB 5/2019.

Komentáre