Partner sekcie:
  • CAD Studio

Byt s čarom vyrezávaných prvkov a vnútornými pavlačami

image 93607 25 v1

Pražský, pôvodne dvojizbový byt na Pobrežnej triede by po rekonštrukcii architektmi zo štúdia No Architects spoznal len málokto. Veľmi zaujímavým spôsobom sa im podarilo zväčšiť obytný priestor bytu. A síce tak, že pavlačový princíp, známy z exteriérov starších domov, figurujúci i v tomto prípade, preniesli do interiéru.

Ten doplnili nezvyčajným na mieru vyrobeným nábytkom s ornamentálnym vyrezávaním, ktoré bytu dáva originálny nádych. Celý byt je pretkaný oblými tvarmi v rôznych podobách.

Vyšší strop poskytol zaujímavé riešenie

„V dvore jedného z pôvodných nábrežných domov ešte stále drieme dobová atmosféra prudkého kamenného schodiska, vysokých viedenských stropov, tzv. špaletových okien a pavlače. Túto dobovú atmosféru sme premietli aj do kompletnej rekonštrukcie jedného z pavlačových bytov.

Z pôvodného dvojizbového bytu bez kúpeľne a WC sme sofistikovaným priestorovým usporiadaním vytvorili plnohodnotné bývanie s dvoma spálňami, kúpeľňou, no napriek tomu ešte väčším obytným priestorom, ako bol ten pôvodný. Využili sme vyšší strop na rozšírenie konštrukčného princípu pavlače až do bytu – na samostatnú pracovňu a galériu,“ vysvetľujú svoju ideu architekti, ktorým sa podarilo takto rozšíriť využiteľnú podlahovú plochu takmer o štvrtinu.

„Hniezdo“ nad linkou

Nás mimoriadne zaujalo riešenie kuchynskej linky, ktorá vyznieva minimalisticky a má príjemne zaoblený jeden kraj. Zaujímavé je však najmä to, že nad kuchynkou sa nachádza príjemný oddychový priestor, do ktorého vedú schody vedľa kuchynskej linky.

„Hniezdo“, v ktorom je umiestnená posteľ, vytvára dojem súkromia. Denné svetlo sa do tohto výklenku dostáva vďaka kruhovému výrezu. Originálny vyrezávaný vzor môžete vidieť aj na zábradlí, najmä však na parapetoch a stole.

Na chodbe je položená efektná vzorová dlažba v trendovej bielo-sivo-béžovej kombinácii. Rovnaká je aj v kúpeľni spojenej s toaletou.

Samostatná spálňa so vstavaným šatníkom je presvetlená zasklenou časťou steny nad posteľou. Po schodoch z vedľajšej miestnosti sa dostanete do ďalšieho „hniezda“.

Plný zaujímavých detailov

Jedným z týchto detailov je nezvyčajne tvarovaná biela skrinka – oltár, v ktorom je ukrytý televízor.

Je umiestnená v hlavnej spoločenskej miestnosti s jedálenským stolom a posedením, ktoré je opticky oddelené od kuchynskej linky.

Charakter tejto miestnosti dodávajú aj tmavozelené závesy so zlatistým lemom, oblúky vyrezané na garniži, špeciálne zdobený výklenok v stene, vtipné obrazy či svietidlo v tvare a dizajne lucerny zavesené nad stolom.

Most medzi históriou a súčasným svetom

„Voľne sme sa inšpirovali dobovými architektonickými experimentmi s oblúkmi a zjednodušenými formami dekorácií, ktoré sme vniesli do súčasného interiéru. Pokrok z roku 1927 preložený do roku 2017 s miernym nadsadením bol nevyhnutný z dôvodu absorpcie súdobých technológií – od plynového kotla cez oltár na televíziu po skryté prvky online kontrolovaného vnútorného prostredia bytu. Obrazy a reprodukcie dotvárajú most medzi históriou bytu a súčasným svetom,“ vysvetľujú architekti Jakub Filip Novák a Daniela Nováková Baráčková.

Byt na pavlači v kocke
Architektonické štúdio: No Architects
Autori: MgA. Jakub Filip Novák, Mgr., MgA. Daniela Nováková Baráčková
Úžitková plocha: 67 m2 + 13 m2 galéria
Rok projektu: 2016
Rok realizácie: 2017
Lokalita: Praha, ČR

Sabína Zavarská
Foto: Tomáš Brabec