Prototyp modernej mestskej usadlosti. Bytový dom Van B ponúka variabilný interiér

V hlavnom meste Bavorska začína rásť nezvyčajný objekt. Plánovaný rezidenčný projekt na ulici Infanteriestrasse sa má stať podhubím pre budúcu štvrť kreatívcov. Špecifikom však nie je jeho členitá fasáda, ale modulárny a plne variabilný interiér každej bytovej jednotky.

Objekt ponúka širokú škálu bytových jednotiek – od trojposchodových prízemných loftov, ktoré fungujú takmer ako samostatné domy, cez jedno- až trojizbové byty až po strešné mezonety. Všetky však majú spoločného menovateľa – variabilný „plug in“ dizajn bytového mobiliáru. Prototyp modernej mestskej usadlosti je navrhnutý tak, aby vyhovoval požiadavkám meniacej sa demografickej krivky a rôznym rodinným konšteláciám.

Cieľom stratégie dispozičného rozdelenia bolo ponúknuť priestor rôznej veľkosti, ktorý sa však dá reorganizovať podľa potreby jeho obyvateľov. Architekti navrhli špeciálny „plug in“ mobiliár, ktorý funguje ako partícia priestorov v podobe nábytku. Ten sa dá posúvať vo vymedzených dráhach a vytvárať tak funkčne rozličné niky. Umožňuje využiť 40 m2 bytu, ako keby mal 60 m2.

V katalógu figuruje 9 rozličných partícií prispôsobených pre obývačku, pracovňu alebo spálňu. „Riešenie interiérov objektu Van B je špeciálne v ponímaní označenia ‚smart‘. Netýka sa zvyčajnej technologickej stránky, ale je skôr reinterpretáciou digitálneho sveta, ktorá umožňuje zlepšiť našu analógovú, fyzickú realitu,“ opisuje návrh hlavný architekt Ben van Berkel.

Budova pre komunitu

Kľúčovými elementmi konceptu je komunikácia interiéru s exteriérom a vytvorenie komunity v rámci objektu. Sedem poschodí budovy nepôsobí ťažkopádne – arkierové okná rozbíjajú monolit fasády na spleť hrán, zatiaľ čo najvyššie zrezané poschodie pôsobí vďaka medenému oplechovaniu elegantne.

Van B stelesňuje architektonické vyjadrenie myšlienok zdieľanej ekonomiky, tvorbu komunity a inkluzívneho spolunažívania. Strešná terasa je otvorená pre všetkých obyvateľov a nachádza sa na nej spoločné posedenie – priestor na zábavu, prácu a socializáciu mimo domova. K dispozícii je tiež fitnes, stanica na opravu bicyklov a služby zdieľania automobilov i bicyklov.

„Pandémia zdôraznila, aké dôležité sú pre náš blahobyt sociálne vzťahy. Teraz viac ako kedykoľvek predtým vidíme, že mnoho ľudí túži a potrebuje sa pravidelne stretávať so svojimi rodinami, priateľmi a susedmi. Najmä u susedov sú však takéto stretnutia obvykle spontánne, a preto im treba pomôcť. Architektúra môže vytvoriť priestorové rámce, ktoré ľuďom umožnia stretávať sa, kde sa dajú formovať susedské komunity a kde môže dochádzať k spontánnym kontaktom,“ dodáva hlavný architekt.

Lofty sú vybavené predzáhradkami.
Lofty sú vybavené predzáhradkami. | Zdroj: Bloomimages

Udržateľnosť na prvom mieste

Projekt je navrhnutý podľa striktných nemeckých technických noriem. Časť základov a pivničných priestorov pôvodnej budovy, ktorá na mieste stála, sa dajú vďaka zosilneným stenám integrovať do nosného systému novej budovy.

Ušetrili sa tak nielen stavebné materiály, ale rovnako sa urýchlil stavebný proces. Strešná záhrada má okrem estetickej aj funkciu chladenia budovy, zatiaľ čo arkierové okná sú orientované tak, aby do interiérov prúdilo čo najdlhšie prirodzené svetlo.

Detail fasády.
Detail fasády. | Zdroj: Bloomimages

Bytový dom Van B

Miesto: Mníchov, Nemecko
Investor: Bauwerk Capital GmbH & Co. KG
Architekti: UNStudio – Ben van Berkel, Jan Schellhoff, Julia Gottstein, Bart Chompff, Alexandra Virlan, Dimitra Chatzipantazi, Ana Maldonado, Patrik Noomé
Úžitková plocha: 15 945 m2
Projekt: 2018
Realizácia: 2021

Alexandra Müllerová

Článok bol publikovaný v časopise ASB 03/2021.

KategórieBytové domy