Viacúčelová hala v lyžiarskom stredisku v Sliezskych Beskydách

image 89046 25 v2

Architektúra v lyžiarskom stredisku v severnej časti karpatského oblúka nemusí byť napodobeninou alpskej „hütte”. Moderný minimalistický pohľad z poľskej strany je veľmi oslobodzujúci.       

Neďaleko slovensko-poľsko-českého pohraničia sa rozprestierajú Sliezske Beskydy. Na ich vrchole je obľúbené lyžiarske stredisko, ktoré ponúka aj takú lahôdku, akou je 5,3 km dlhá zjazdovka. Investor Tatry mountain resorts má so strediskom v strednodobom výhľade developerské plány, a tak vypísal súťaž na koncepčný návrh viacúčelového objektu na vrcholovej stanici lanovky.

Jednotlivé terasy sú prístupné z interiéru aj z exteriéru. Ponúknu panoramatický výhľad na Sliezske Beskydy.

Jednotlivé terasy sú prístupné z interiéru aj z exteriéru. Ponúknu panoramatický výhľad na Sliezske Beskydy.

V budove bolo potrebné navrhnúť priestory na občerstvenie turistov a ďalšie prvky infraštruktúry, ktorá je nevyhnutná v lyžiarskom stredisku. Víťazný projekt pochádza z vroclavskeho ateliéru major architekci, ktorý vedie Marcin Major. Stredisko by v blízkom časovom horizonte malo prejsť významnou revitalizáciou, pričom ťahákmi pre turistov a lyžiarov by mali byť nové lanovky a rozšírenie lyžiarskych svahov.

Major architekci ponúkli súčasný pohľad na oddych na horách – luxus môže mať veľmi jednoduchú podobu.

Major architekci ponúkli súčasný pohľad na oddych na horách – luxus môže mať veľmi jednoduchú podobu.

Objekt ako vejár

Samotná budova, ktorá bola predmetom súťaže, by mala stáť medzi dvoma svahmi. Architekti sa snažili využiť prirodzenú morfológiu terénu a objekt ako vejár rozprestreli tak, aby poskytoval panoramatický výhľad do ďalekej krajiny. Rozprestretím sa podarilo rozdeliť objem do viacerých menších blokov, takže celok v prírodnom prostredí nepôsobí mohutne a cudzo.

Kameňom obložená podnož skrýva technické a hygienické zázemie, transparentná horná polovica je určená pre zákazníkov.

Kameňom obložená podnož skrýva technické a hygienické zázemie, transparentná horná polovica je určená pre zákazníkov.

Autori zároveň vytvorili systém terás, ktoré sú aj strechami jednotlivých častí reštaurácie. Výhodou je, že ani stravovacie priestory, ktoré majú poskytnúť útočisko a relax pre veľké množstvo zákazníkov, nepôsobia ako veľkokapacitná jedáleň. Menšie bloky sú útulnejšie a atraktívnejšie, pričom architekti zachovai predpísaný počet stolov.

Nevšedná kompozícia

Tak, ako je z budovy zaujímavý výhľad do údolia a na mestečko Szczyrk, tak aj zážitok z vnímania samotného navrhovaného objektu nenechali architekti na náhodu. Z pohybujúcej sa lanovky sa pozorovateľovi vynorí moderná minimalistická forma postupne a celý kompaktný objem si uvedomí až vo vrcholovej stanici.

Situácia
Situácia

Autori totiž vymysleli nevšednú kompozíciu, keď skutočnú hmatateľnú hmotu prisúdili len spodným obslužným častiam objektu. Materiál použitý na fasáde tejto časti ju čo najviac približuje k okolitému prostrediu, tvorí funkčnú aj kompozičnú podnož pre hornú časť.

Pôdorys najvyššieho podlažia
Pôdorys najvyššieho podlažia

Sú tu situované sklady, kuchyňa, toalety pre lyžiarov, dokonca garáž pre ratraky. Vrchná polovica je v materiálovom protiklade k spodnej, je maximálne trasparentná, nielen v použití celozasklených fasád, ale aj v prehľadnom usporiadaní s juhozápadnou orientáciou.

Pôdorys podlažia so samoobslužnou reštauráciou
Pôdorys podlažia so samoobslužnou reštauráciou

Spodné terasy sú prepojené priamo s reštauráciou a sú zamerané viac na gurmánsky zážitok v podobe samoobslužnej jedálne, vrchné okrem spojenia s reštauráciou à la carte ponúkajú možnosť užiť si fantastickú scenériu, dokonca aj z ľadovej plochy. Viac vizualizácií k projektu nájdete priamo na webovej stránke architektonického ateliéru.

Pôdorys podlažia so samoobslužnou reštauráciou
Pôdorys podlažia so samoobslužnou reštauráciou

Viacúčelová hala v lyžiarskom stredisku

Miesto:     Szczyrk – Hall Skrzyczeńska
Investor:     Tatry mountain resort, a.s
Autori:         major architects – Marcin Major, Marta Górniak, Paweł Major
Vizualizácie:     Paweł Osmak
Rozloha objektu:     2 561 m2
Predpokladaný koniec výstavby: 2017

Szczyrk – Hall Skrzyczeńska     
Text: Mária Nováková    
Dokumentácia: major architekci

Článok bol uverejnený v časopise ASB 1-2/2017.