Viktoriánsky dom priniesol po rekonštrukcii novú kvalitu bývania

Rekonštrukcia starého viktoriánskeho domu v Londýne pod palcom ateliéru Fraher & Findlay priniesla zaujímavé zmeny nielen vo vzhľade interiéru, ale predovšetkým v kvalite bývania. Architekti prehodnotili všetky aspekty starej stavby tak, aby vyšli čo najviac v ústrety majiteľovi nehnuteľnosti. Ako si predstavoval premenu?

Majiteľ domu a investor rekonštrukcie nechcel riešiť len čiastočné zmeny, plne si uvedomoval, že viktoriánsky dom potrebuje na svoje znovuzrodenie kompletnú premenu. Jeho predstava bola otvoriť interiér, vytvoriť loft a prízemie rozšíriť smerom do záhrady.

Kuchyňa jedáleň aj záhrada pôsobia ako jeden prepojený priestor

Čo sa mu nepáčilo na pôvodom stave? Okrem nedostatku voľného priestoru zlyhávalo aj presvetlenie interiéru, schodisko nebolo umiestnené práve najvhodnejšie a prízemie vyvolávalo dojem úplného odpojenia od ostatných častí domu.

Schodisko v centre interiéru

Hlavným rozhodnutím architektov, ktoré premenilo celý charakter stavby v prospech predstáv majiteľa, bolo centrálne umiestnenie schodiska. Stalo sa tak plnohodnotnou súčasťou interiéru, ale predovšetkým otvoreným mostom medzi podlažiami. Nachádza sa na všetkých úrovniach budovy, pričom zachováva výhľad na každú obytnú plochu.

Hlavným rozhodnutím architektov ktoré premenilo celý charakter stavby v prospech predstáv majiteľa bolo centrálne umiestnenie schodiska.

To vďaka čiernej mrežovitej konštrukcii, ktorá do interiéru vniesla industriálny štýl. Po zmene umiestnenia schodiska vznikli na každom podlaží veľkorysé a dynamické obytné priestory. Samozrejmosťou je nábytok na mieru.

Čo najmenej zásahov do záhrady

Rozšírenie na prízemí pôsobí ako prístavba k starému domu, respektíve ako naň „nalepený“ minimalistický dom. Je to najmä vďaka použitým materiálom. Architekti položili podlahu prízemia ešte nižšie, ako bola pôvodne. Celé rozšírenie realizovali tak, aby využili každú príležitosť na maximalizovanie vnútorných priestorov, ale zároveň tak, aby minimalizovali zásahy do záhrady.

Umelecké plagáty a textílie na posteli dopĺňajú svetlú paletu farieb v spálni

Nezvyčajný tvar má aj vonkajšia terasa nadväzujúca na kuchyňu – je nepravidelný, aby popri ňom vynikli zelené plochy. Za špeciálnu pozornosť stojí strešné okno, ktoré prináša prirodzené svetlo priamo nad jedálenský stôl, ale i ďalej do interiéru.

Projekt Signal House je prvým projektom, ktorý vznikol ako spolupráca dvoch sesterských spoločností architektov Fraher Architects a stavebnej spoločnosti Findlay Fraher.

Motívy chrobákov sa objavujú v celom dome

Signal House v skratke
Architektonický ateliér: Fraher & Findlay
Autori a realizátori: Fraher Architects, Findlay Fraher
Realizácia: 2018
Lokalita: Londýn, Anglicko

Sabína Zavarská
Foto: Adam Scott

Komentáre