Citlivá rekonštrukcia vidieckeho domu s presnosťou chirurga

rekonštrukcia vidieckeho domu 10

V španielskej biosférickej rezervácii Urdaibai sa nachádza 150-ročný kamenný dom. Pôvodne fungoval ako statok. Vďaka historickej hodnote sa stal jedným z hlavných symbolov miestnej kultúry. Citlivá a presná rekonštrukcia pamiatku oživila. Stoja za ňou architekti zo štúdia BAT.

Historická budova je jednou z viacerých typických baskických vidieckych budov, ktoré sa v týchto končinách Španielska nachádzajú. I keď je prevažne z kameňa, pri výstavbe bolo použité aj dubové drevo. Statky tohto typu – nazývané Baserris – kedysi obývali mnohopočetné rodiny, ktoré mali neraz aj 12 členov. Živili sa poľnohospodárstvom a chovom dobytka. Dnes sú Baserris zvyčajne turistickými atrakciami. Majitelia ich dávajú rekonštruovať, aby poskytovali pohodlie potrebné pre moderný život a relax v prírode.

Štvormetrové okno

Rekonštrukcie sa dočkala aj spomínaná 150-ročná stavba. Najvýraznejším procesom renovácie prešla denná zóna domu. Architekti sa rozhodli časť stropu vybúrať, aby vytvorili priestor s dvojitou výškou. Do interiéru sa tak dostalo omnoho viac svetla a vzdušnosti.

Fasáda mala pôvodne len malé okná. Tie v miestnosti s dvojitou výškou nahradil nový veľký otvor s rozmermi 3,2 × 4,3 metra. Vytvára spojenie medzi interiérom a exteriérom, navyše, na tomto veľkom okne sa dá pohodlne sedieť a čítať či len tak premýšľať. Cez okno vidno schodisko i drevené stropy interiéru.

rekonštrukcia vidieckeho domu 09

Kamenné klenby v interiéri

Na prízemí v zrekonštruovanej časti sa nachádza denná zóna s obývačkou a kuchyňou, hala a spálňa. Špeciálny efekt v interiéri vytvárajú kamenné klenby stojace pred bielou knižnicou. Za jedálenským stolom je umiestnené výrazné drevené schodisko, ktoré spája všetky tri podlažia. Druhé podlažie má dve spálne a spoločenskú miestnosť, na treťom je galéria s bodovým osvetlením, bielymi stenami a masívnou drevenou konštrukciou.

rekonštrukcia vidieckeho domu 02

S rešpektom voči pôvodným prvkom a materiálom

Priznaný drevený strop podobne ako odhalené murivo poukazuje na historickú hodnotu stavby a miestne stavebné tradície. Architekti nahradili poškodené prvky novými, ale z pôvodných materiálov. Funkčné časti vyčistili a vybrúsili.

Neprehliadnite: Namiesto novostavby bývajú v zrekonštruovanej sýpke pri Nitre

Nové prvky sú z dubového dreva z miestnych zdrojov. Všetky povrchové úpravy rešpektujú charakter pôvodných prvkov a materiálov. Za špeciálnu pozornosť stoja aj masívne dvere v interiéri.

rekonštrukcia vidieckeho domu 01

Goizko House v skratke
Architektonický ateliér: BAT 
Lokalita: Kortezubi, Španielsko
Realizácia: 2017
Zastavaná plocha: 430 m2
Sabína Zavarská
Foto: Aitor Estévez Olaizola

Komentáre