Partneri sekcie:

Vila Fifty-Fifty: miesto, kde je dom a záhrada v rovnováhe

Na okrajovej časti Eindhovenu, v bývalej priemyselnej oblasti Strijp-R, bola v roku 2020 ukončená výstavba zaujímavého rodinného domu. Vila Fifty-Fifty v sebe snúbi požiadavky majiteľov na minimalistický životný štýl a blízkosť prírody, ktoré architekti z kancelárie Studioninedots poňali ako príležitosť presadiť typ transparentného domu.

Základným princípom vily je presvedčenie tvorcov, že obytné aj vonkajšie oddychové funkcie sú pri bývaní rovnako dôležité. Na pozemku sú preto všetky presne definované a šachovnicovo poskladané medzi dve vodorovné dosky, pričom sa architekti zámerne vyhýbali bežnému usporiadaniu.

Výsledkom je pavilónový dom, ktorý vytvára spleť vzťahov medzi stavbou a krajinou, životom v interiéri a  aktivitami v exteriéri, otvorenými a uzavretými objemami. Polovica domu a polovica záhrady v jednom: Fifty-Fifty.

Atmosféra vďaka osvetleniu

Obytná plocha je usporiadaná horizontálne aj vertikálne. Spoločné priestory a rodičovská spálňa sa nachádzajú na prízemí. Dcéry majú svoje izby v samostatne stojacej veži, ktorá vyčnieva nad strechu pri kraji pavilónu. Zaujímavým a účelným prvkom je aj malý gril upevnený v rohu strešnej dosky.

Každá časť domu má vďaka osvetleniu zo strešných otvorov rôznych tvarov špecifickú atmosféru. Možno povedať, že práve svetlo je elementom, ktorý nezávislé funkcie vily sceľuje navzájom do súdržného celku.

Villa Fifty Fifty
Villa Fifty Fifty | Zdroj: Studioninedots

Dominuje sklo

Pozoruhodný je aj dizajn stavby, ktorý architekti doplnili o niekoľko netradičných materiálov povrchov zjednotených sivou farbou. Vile dominuje sklo, ktoré stiera hranice medzi interiérom a exteriérom a poskytuje otvorené výhľady do okolia. Kúpeľňa je obložená dlažbovým kameňom, spálňa a pracovňa zas glazovaným obkladom, ktorý je typickejší pre kúpeľne.

Okrúhly prístrešok na bicykle je vyrobený z polopriehľadného vlnitého polykarbonátu. Veža, zabalená v leštenom hliníku, jemne zrkadlí okolitú krajinu. Vzorované perforácie v plášti sú inšpirované poruchami starých obrazoviek, ktoré sú na vile zväčšené a abstrahované. Slnečné svetlo tak cez stenu vrhá na podlahu nenápadné vzory a, naopak, v noci veža svieti ako lampión.

Týmto nevtieraným spôsobom poukazujú architekti na minulosť miesta – od 20. do 50. rokov dvadsiateho storočia sa tu vyrábali televízie značky Philips. Nosný stĺp pri hlavnom vstupe je obložený pravouhlými pozinkovanými profilmi a pripomína kmeň jedného druhu stromu zachovaného v okolitých lesoch.

A ako by jednou vetou opísal koncept vily priamo architekt zo Studioninedots Jurjen van der Horst? „Nie ste vnútri ani vonku, vychádzate von, aby ste sa vrátili dovnútra a skončili niekde vonku.“

Villa Fifty Fifty
Villa Fifty Fifty | Zdroj: Studioninedots
Villa Fifty Fifty

Autor: Studioninedots
Klient: Súkromný vlastník
Rozloha: 240 m2
Miesto: Strijp-R, Eindhoven, NL
Výstavba: 2018 – 2020
Architektonický dizajn: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
Hlavní architekti: Metin van Zijl, Jurjen van der Horst
Dizajn: Leire Baraja Rodriquez, Ruben Visser, Laura Berasaluce
Staviteľ: Buytels Bouwbedrijf
Konštruktér: BreedID
Fotografie: Franz Parthesius

Denisa Hudáková
KategórieRodinné domy