Partneri sekcie:
  • Deceuninck

Keď sa rekonštruuje len polovica dvojdomu

image 85598 25 v1

Premeniť dom z počiatku dvadsiateho storočia na moderný priestor vyhovujúci životu rodiny so všetkým, čo k tomu dnes patrí, nie je vždy ľahkým orieškom. O to viac, ak ide o jednu časť dvojdomu. Architekti musia brať v takýchto prípadoch veľký ohľad na to, aby zrekonštruovaná časť nepôsobila doslova ako päsť na oko a aby zároveň vyhovovala požiadavkám majiteľov.

Takýto typ rekonštrukcie riešilo architektonické štúdio Archanti pri rekonštrukcii rodinného domu v Brne. Jej predmetom bola polovica dvojdomu, ktorý vznikol ako nízkorozpočtové bývanie začiatkom dvadsiateho storočia. Dvojdomy s predzáhradkou sú čelom orientované na severovýchod, na opačnú stranu sa otvára záhrada.

Kedysi boli súčasťou týchto záhrad drobné stavby – chlievy či skladové priestory –, zvyčajne sú však už prestavané alebo zbúrané. V prípade predmetného domu zostala táto malá hospodárska stavba na pozemku zachovalá a slúži ako sklad. V kombinácii so zrekonštruovaným domom dnes pôsobí štýlovo.  

Nový vstup bol nevyhnutnosťou

Cieľom rekonštrukcie a predstavou majiteľov časti dvojdomu bolo prispôsobiť dispozíciu domu aktuálnym potrebám rodiny. To zahŕňalo niekoľko dôležitých momentov: v prvom rade to bolo vytvorenie lepšieho vstupu do domu, ktorý by mal zádverie a šatňu. Pôvodné zádverie sa nachádzalo v zlom technickom stave, a tak bolo odstránené a nahradené novým objektom. Vzniklo ním nielen prepojenie s ulicou, ale zároveň aj so záhradou. Veľmi praktickým faktom je, že tento objekt obsahuje mnoho úložných priestorov a dá sa posuvnými dverami rozdeliť na „čistú“ a „pracovnú“ časť. Súčasťou západnej fasády je okno, ktoré umožňuje nielen vetranie, ale aj prívod svetla.

Premenené prízemie

Modernizácia vstupu do domu bola nevyhnutná, i keď nie najdôležitejšia. Pre obyvateľov domu hrala veľkú úlohu premena obytného priestoru. Architekti navrhli rozšírenie otvoru medzi kuchyňou a obývacou izbou, čo umožnilo vytvoriť veľkú spoločenskú zónu. Na obývací priestor nadväzuje aj pracovňa či hosťovská izba – pôvodne využívaná ako detská izba. Vďaka posuvným dverám sa dá nastaviť požadovaná miera prepojenia všetkých troch miestností – kuchyne, obývacej izby a pracovne.

Zimná záhrada – nielen pre rastlinky

Príjemnou časťou rekonštrukcie bolo vytvorenie zimnej záhrady, ktorá je súčasťou spoločenskej zóny a ktorá kopíruje južnú stranu budovy. Okrem toho, že funguje ako ochrana pre rastliny v zimnom období, je pre dom z tejto strany zároveň teplotným nárazníkom. V lete sa zasklená stena zimnej záhrady jednoducho odsunie a priestor sa stane exteriérom. Pevná strecha zimnej záhrady tvorí v lete ochranu pred slnkom.

V podkroví sa oddychuje

Veľmi dôležitým momentom bola i rekonštrukcia takzvanej pokojovej zóny, ktorá zahŕňa spálňu, detskú izbu a kúpeľňu. Tieto miestnosti sa nachádzajú v podkroví domu. Spálňa zostala na svojom mieste, ale dostala nový strop. Nanovo bola vytvorená detská izba, ktorá má na vyvýšenej časti oddychovú zónu.

Zároveň sa dá z detskej izby vyjsť na terasu vytvorenú na novovybudovanom vstupe do domu. Z južnej strany vznikla nová kúpeľňa, pričom tá na prízemí je využívaná najmä ako „pohotovostná“ a tiež na pranie a sušenie bielizne.

Čo je nové, to je biele

Koncept farebného a materiálového riešenia rekonštruovanej časti domu je jednoduchý. Neutrálnu brizolitovú omietku nahradila nová, sivá, nemenil sa ani charakter strešnej krytiny, ani sokla. Nové objemy stavby majú jednotnú bielu farbu. Štuková výzdoba prednej fasády je po rekonštrukcii pripomenutá výtvarnou skratkou. Dom bol taktiež zateplený.

Rekonštrukcia RD v Brne v kocke

autori: Martin Daněk, Martin Doležel, Barbora Ponešová / Archanti
návrh: 2013
realizácia: 2016
dodávateľ: Ondřej Kozubík / Lamar Trading

Sabína Zavarská
Foto: Barbora Ponešová