image 74396 25 v2
Galéria(9)

Liko Noe – projekt s energiami z prírodných zdrojov

Keď sme sa pred rokom pýtali logistických developerov, aká je architektonická budúcnosť skladových a výrobných hál, všetci zdôrazňovali nízke investičné a prevádzkové náklady a rýchlu výstavbu. Projekt Liko Noe je návodom, ako na to, ešte aj s pridanou hodnotou.

Galéria

01 LIKOS VIZUALIZACE1
02 LIKOS 4pohledy
05 LIKOS PoDORYS zmena
06 LIKOS rez A
07 LIKOS situacka2
09 LIKOS realizovany objekt
LIKO NOE 3
LIKO NOE 4

Príprava projektu z dielne spoločnosti LIKO-S trvala jeden rok. Architektúru a projektovú dokumentáciu riešil architekt Zdeněk Fránek. Liko Noe má byť odpoveďou na vzrastajúci počet skladových a výrobných hál, ktoré len v Českej republike za posledných 20 rokov zabrali 90 000 hektárov úrodnej a absorpčnej pôdy. Zadržanie zrážkovej vody v území považuje Libor Musil, predseda predstavenstva spoločnosti LIKO-S, za kľúčové. „Strácame vodu, ktorá by inak zostala na mieste a vytvárala prirodzené prostredie a podmienky na život. Tieto budovy majú zväčša zlú schopnosť akumulácie tepla a v priestore pôsobia ako odrazové zrkadlá pre slnečné lúče,“ dodáva Libor Musil.

Hotovo za 27 dní

Pilotný projekt predstavuje objekt s nulovými nárokmi na spotrebu energií, s čistením odpadových vôd na streche a fasáde a zavádza úplne nový pojem prírodná tepelná stabilizácia. Čas výstavby bol stanovený na ambicióznych 27 dní. Z konštrukčného hľadiska ide o tvarovo zložitú drevostavbu s veľkoformátovými panelmi, izolovanú modernou penou, ktorá umožní odvod znehodnotených vodných pár cez povrch stavby, a s prevetrávanou fasádou. Na pôdorysnej ploche 177 m2 plánuje investor zriadiť výskumné pracovisko na vývoj a meranie produktov a materiálov spoločnosti, ďalších 50 m2 zaberá klimakomora a akustická komora. „Celá stavba a jej prevádzka bude pracovať iba s energiami získanými z prírodných zdrojov, či už pôjde o slnečné žiarenie, alebo chlad z podzemia. Zaobíde sa však bez špeciálnych strojných zariadení,“ vysvetľuje princíp fungovania objektu Lukáš Kovařík, technický riaditeľ divízie Energy spoločnosti LIKO-S a pokračuje: „Tiež bude samostatne pracovať s vodou vďaka špeciálnej koreňovej čističke a dočistením pomocou mokraďovej fasády. Neoddeliteľnou súčasťou sa stane aj retenčné jazero, ktoré bude zásobárňou vody pre celý firemný areál.“ Systém hospodárenia s vodou má aj vizuálne atraktívnu stránku. Retenčné jazierko je vítaným prírodným prvkom. Vybudované je štandardným spôsobom pomocou fólie. V krátkom čase sa stane domovom rastlín, hmyzu aj malých vodných živočíchov.

Situácia objektu s retenčným jazierkom.

Teplo hlavne zo zeme

Súčasťou novovytvoreného biotopu je zelená fasáda, ktorá na tomto relatívne malom objekte dosahuje 350 m2. Zeleň obsahuje rôzne zmesi tráv a iných rastlín podľa orientácie jednotlivých fasád. Fasáda bude bezúdržbová, vertikálnu lúku nie je potrebné kosiť. Uschnuté steblá sa po zime na celej ploche zostrihajú a rastliny sa na jar prebudia k novému životu. Rastliny sa na fasádu ukladajú v špeciálnych košoch už predpestované, ich koreňový systém je vo výsevnej vate.

Obvodový plášť je zelenou fasádou prirodzene stabilizovaný, navyše na takejto fasáde možno pestovať aj úžitkové rastliny ako dyne či paradajky. Strecha objektu poskytne priestor pre fotovoltické panely a o teplo sa v objekte postarajú tepelné čerpadlá. V rámci výskumu sa budú porovnávať možné tepelné zisky zo zeme priamo pod objektom, pod jazerom a tiež pod komunikáciou. Prebytočné teplo z fasády bude odvádzané do zeme, odkiaľ ho tepelné čerpadlo bude odoberať s teplotou až 18 °C. Investičné náklady na objekt Liko Noe sa vyšplhali do výšky 15 miliónov českých korún, vybavenie objektu bude stáť ďalší 1,25 milióna. Interiér budovy s energetickým certifikátom A je flexibilný, prispôsobiteľný aktuálnym potrebám pracoviska. Napriek tomu, že architektúra jednopodlažného objektu je jednoduchá, osviežená len mierne futuristickými oblými tvarmi okenných otvorov, architekt Zdeněk Fránek hovorí o zákazke, o akej sníva každý architekt.

„Súčasťou medzinárodného výskumného tímu budú aj mladí technici, ktorí tak dostanú príležitosť podieľať sa bezprostredne po absolvovaní školy na významných projektoch. Nadobudnú skúsenosti, ktoré budú môcť neskôr využiť v prospech nás všetkých,“ hovorí Libor Musil a pripomína: „Názov projektu sa priamo odvoláva na známy biblický príbeh o Noemovej arche. Chceme ním vrátiť prírode to, čo jej berieme, chceme ju zachrániť pre ďalšie generácie, nakoľko si uvedomujeme jej hodnotu.“ Hoci je vízia takto stavaných skladových či výrobných hál hudbou budúcnosti, Libor Musil dodáva, že aspoň cez sídla firiem by ich majitelia týmto spôsobom mohli deklarovať svoj postoj k udržateľnému rozvoju.

Legenda miestností: 1 centrálny variabilný priestor 2 zasadacia miestnosť 3 zádverie 4 WC ženy 5 WC muži 6 sprcha 7 technická miestnosť 8 kuchynka 9 chodba 10 miestnosť 11 akustická komora

LIKO NOE
Miesto: Slavkov u Brna
Investor: LIKO-S, a. s.
Architekt: Ing. arch. Zdeněk Fránek
Investičné náklady: 15 mil. Kč
Zastavaná plocha: 227 m2
Realizácia: apríl/ máj 2015

Juhovýchodný pohľad. Severovýchodný pohľad

Rez objektom

text: Mária Nováková       

DOKUMENTÁCIA: LIKO-S

Článok bol uverejnený v časopise ASB.