Vila Mandra: Rekreačná oáza pokoja v raji na brehu Egejského mora

Vila Mandra
Zdroj: Claus Brechenmacher, Reiner Baumann

Nestáva sa každý deň, že architekti dostanú možnosť navrhnúť vilu na rozľahlom súkromnom pozemku s nerušeným výhľadom na more.

Aténske K-Studio však presne jeden takýto projekt v roku 2020 dokončilo. Rekreačná vila, určená pre mladý pár, ich rodinu a priateľov, má šesť spální, ale aj vlastnú prístupovú cestu či bazén. A lokalita? Hrebeň vrchu Aleomandra na ostrove Mykonos s výhľadom na Egejské more a ostrov Dilos.

Využitie svahovitého terénu

Vila je veľmi nenápadná. Architekti nechceli vytvoriť dominantnú stavbu, ktorá by rušila scenériu prostredia. Naopak sa inšpirovali tradičným stavebným jazykom ostrova a stavbu rozdelili na tri hlavné časti: obývacia izba, kuchyňa a súkromné spálne. „Forma sleduje skôr emócie ako funkciu, pretože každý priestor sa stáva ďalšou príležitosťou na oddych a rozjímanie,“ uviedlo K-Studio.

Vymedzenie projektu uprostred veľkej parcely je riešené pomocou múrov s kamenným obkladom. Ústredným bodom domu je nádvorie, tienené drevenou pergolou. Z bočných strán sú k nemu pripojené dva nabielo omietnuté murované bloky – spoločná obývacia izba a kuchyňa.

Aj keď sa jedná o oddelené priestory, široké zasúvacie dvere a veľké okná sa snažia čo najviac prepojiť interiéry s exteriérom. Veľká terasa je zariadená ako rozšírená oddychová zóna, dlhý jedálenský stôl, gauč a ležadlá poskytujú výhľady na okolie. Po celej jej západnej dĺžke sa nachádza úzky bazén, určený na osvieženie počas horúcich dní.

Vila Mandra
Vila Mandra | Zdroj: Claus Brechenmacher, Reiner Baumann

Do nižšej úrovne svahu sú do samostatného bloku s kamennými múrmi a zelenou strechou vložené spálne. Každá zo šiestich miestností má vlastný vstup priamo zo záhrady a malú terasu. Týmto riešením sa zabezpečilo súkromie pre ubytovaných a zároveň nerušený pohľad na more a západ slnka.

Kamene nájdené na pozemku

Veľké balvany, vykopané zo zeme počas stavby vily, sú nepravidelne rozmiestnené po celom pozemku. Jeden kameň je efektne použitý už pri hlavnom vchode, kde sa o jeho vrchol opiera roh pergoly. Tá má okrem tienenia aj opačný efekt.

Drevená mriežka je v strede vynechaná kvôli prísunu svetla pre strom, ktorý je zasadený pred dverami. Nerasty splošteného tvaru architekti použili ako nášľapné kamene v plytkej vode bazéna na prechod z obývačky na hlavnú terasu.

Vila Mandra
Vila Mandra | Zdroj: Claus Brechenmacher, Reiner Baumann

Paleta tradičných materiálov

Charakter domu dodávajú tradičné materiály. „Drevo, kameň ale aj vápenný náter boli aplikované a skonštruované súčasnými technikami, aby vytvorili nenostalgickú architektúru, ktorá spája dedičstvo a lokalitu s dnešným životom,“ vysvetlili svoj výber architekti. Na všetkých dverových otvoroch sú priznané betónové preklady, pri oknách aj parapety. Ide o nenápadný prvok, ktorý však dodáva domu nádych tradičnej stavby.

Tlmené sivohnedé tóny podláh, nábytku a biele steny dopĺňajú ľanové textílie, živé rastliny a výrazné doplnky čiernej farby. „Dom je postavený na myšlienke pomalého, uvoľneného, letného života. Podporuje vedomé spojenie s rodinou, priateľmi a prírodou,“ uzatvára K-Studio.

Vila Mandra
Vila Mandra | Zdroj: Claus Brechenmacher, Reiner Baumann

Vila Mandra

Autor: K-Studio
Projektový tím: Dimitris Karampatakis, Ileana Vlassopoulou, Alexandros Zomas, Antonella Theodorakatou, Christos Papachristodoulou, Christos Spetseris
Klient: súkromný
Rozloha: 600 m2
Lokalita: vrch Aleomandra, ostrov Mykonos, Grécko
Výstavba: 2020