Partneri sekcie:

Liečba rezom. Českí architekti premenili schátraný mlyn na miesto na bývanie

Českému ateliéru Stempel & Tesař architekti sa podarilo zachrániť a zmeniť na domov chátrajúci mlyn v lone prírody tak, že ho „rozrezali“ na dve časti.

Keď architekti navštívili miesto s budúcimi majiteľmi po prvýkrát, vedeli, že nebudú stavať, ale rekonštruovať. Za túto prestavbu získali v súťaži Česká cena za architekturu v roku 2018 ocenenie Finalista.

Miesto s potenciálom

Netradičné bývanie na netradičnom mieste. Manželský pár sa rozhodol vymeniť rušnú Prahu za tiché, odľahlé miesto. Na architektov sa obrátili s tým, že si vyhliadli pozemok. „Chceli vymeniť mesto za prírodu, pretože už nepotrebovali denne dochádzať do zamestnania. Mlyn bola láska na prvý pohľad. Okolie, aj bez rybníka, bol rozprávkové,“ vysvetľuje Jan Jakub Tesař, jeden z dvojice architektov.

Priľahlý rybník bol vysušený a plný bahna, mlyn bol zas premočený a vlhký. Aj tak všetkých nadchol. Bol v dezolátnom stave, lenže mal potenciál. „Búrať by bolo možno v tomto prípade oveľa ekonomickejšie, ale z hľadiska profesionálnej zodpovednosti to nebolo možné,“ hovorí Tesař. Architekti museli radikálne zakročiť, aby sa im mlyn podarilo zachrániť a zmeniť ho na miesto na bývanie.

Manželský pár sa rozhodol vymeniť rušnú Prahu za tiché, odľahlé miesto.
Manželský pár sa rozhodol vymeniť rušnú Prahu za tiché, odľahlé miesto. | Zdroj: Filip Šlapal (stempel-tesar.com)

Rozrezaný na polovicu

Hlavnou úlohou bolo dostať do útrob domu svetlo a vzduch. Nechceli však narušiť štít, preto, ako to oni nazývajú, amputovali časť trupu. „Bol to taký ozdravný rez – operácia. Krásny štít a figúra domu zostali, štít sa vysušil. Dom sa tiež otvoril svetlu a výhľadom, zmenšil sa na požadovanú obytnú plochu,“ líči český architekt.

Budúci majitelia aj architekti prepadli zašlej kráse, ktorú sa snažili oprášiť. Preto museli urobiť aj niekoľko ďalších zásadných opráv, aby vytvorili v mlyne skutočný domov. „Krov bol zdravý, pri jeho reštaurácii sme ho však museli rozobrať, ošetriť v dielni, znovu priniesť a postaviť,“ hovorí Tesař.

Vstup do mlyna zostal na pôvodnom mieste. Vďaka rezu vznikla medzi dvoma časťami domu aj terasa s kozubom a s otvoreným vstupom z oboch strán domu. Majiteľom sa zároveň podarilo obnoviť rybník – opäť sa v ňom nachádza voda, ktorá odráža siluetu nového domova.

Vďaka rezu vznikla medzi dvoma časťami domu aj terasa s kozubom.
Vďaka rezu vznikla medzi dvoma časťami domu aj terasa s kozubom. | Zdroj: Filip Šlapal (stempel-tesar.com)

Čistý vzhľad interiéru

Architekti postupne obnovili jednotlivé časti domu tak, aby zachovali historického ducha. Pribudlo aj nové koleso vyrobené pôvodným spôsobom. Interiér nového domu pôsobí veľmi útulne a minimalisticky. Tento vzhľad podčiarkuje biela farba, ktorá pôsobí čisto a korešponduje s celkovým vybavením a použitými materiálmi.

„Vždy vyberáme praktické a ľahko udržiavateľné materiály. Potom je tu vkus majiteľov a v tomto prípade aj charakter samotného mlyna,“ vysvetľuje architekt. Biele steny tiež umocňujú svetlosť vnútorných priestorov.

Majitelia sa rozhodli pátrať aj po histórii mlyna. V depozitári Národní galerie v Prahe našli obraz, ktorý zobrazuje, ako mlyn vyzeral v minulosti. Svoje nové bývanie nemohli o túto časť histórie ukrátiť, a preto sa rozhodli, že sa stane súčasťou prestavby. Kópia obrazu zdobí stenu nad jedálenským stolom.

Hlavnou úlohou bolo dostať do útrob domu svetlo a vzduch.
Hlavnou úlohou bolo dostať do útrob domu svetlo a vzduch. | Zdroj: Filip Šlapal (stempel-tesar.com)

MLYN PREMENENÝ NA BÝVANIE

Architekt: Stempel & Tesař architekti
Lokalita: región Posázaví (Česká republika)
Rozloha pozemku: 4 732 m²
Zastavaná plocha: 147 m²
Úžitková plocha: 241 m²
Realizácia: 2014 – 2017

Soňa Búranová
KategórieArchitektúra