Partneri sekcie:

Netradičné bývanie: artičoka, ktorú si môžete zložiť kdekoľvek

Autorom sa podarilo navrhnúť nezvyčajne hravú stavbu s inovatívnym dizajnom.

Projekt s názvom „Izba v záhrade“ od anglického architektonického štúdia Ben Allen vznikol ešte v roku 2018. Stojí v záhrade londýnskeho mestského bytu.

Štvorčlenná rodina s dvomi malými deťmi chcela multifunkčný priestor s inovatívnym dizajnom, ktorý by bol v súlade so životným prostredím. Architekti si zvolili kvalitnú, cenovo dostupnú a ľahko zostaviteľnú konštrukciu. Výsledkom je prototyp produktu a súčasne architektonické dielo, ktoré možno ďalej inovovať a obmieňať. Artičoka, ktorú si môžete zložiť kdekoľvek.

Nezvyčajne hravá stavba

Na ploche 12 msa autorom podarilo navrhnúť nezvyčajne hravú stavbu. Inšpiráciou bola budova označovaná za najbizarnejšiu v celom Škótsku, tzv. Ananásový dom z roku 1761 v meste Airth.

Vzorovaný zelený obklad na fasáde domu v Londýne je odkazom na vonkajšiu geometriu artičoky. Odstupňovanie odtieňov farby má za úlohu surreálne zamaskovanie konštrukcie v exteriéri. Ako sa mení okolitá záhrada, „izba“ aj výsadba sú umiestnené vedľa seba a zostávajú podobné a zároveň odlišné.

Celková geometria stavby je súhrou meniacich sa geometrických tvarov. Osemuholníkovú stenovú konštrukciu uzatvára šesťuholníková strecha so štvorcovým svetlíkom. Nosný systém vnútri je priznaný a zachovaný v pôvodnej farebnosti drevených trámov, čím stavbe dodáva pocit vertikality a opticky zväčšuje priestor.

Na hru, prácu aj odpočinok

Interiér je navrhnutý tak, aby sa dal objekt využiť v každom ročnom období. V zime chráni pred chladom, v lete sa veľké vstupné dvojité dvere môžu otvoriť a prepojiť so záhradou. Na jednej strane miestnosti sa nachádza lavica, ktorá sa dá rozložiť ako posteľ. Pri francúzskom okne je písací stôl. „Izbu“ môže rodina využiť na prácu, hranie, spánok či čítanie. Do výšky očí je interiérové zariadenie v zelenej farbe, zvyšok je v jednotnom sivomodrom odtieni.

Stavba predstavuje aj niekoľko technologických a montážnych inovácií. Použité materiály – preglejka, MDF doska, plech – sú ľahké a pri ich montáži bolo použitých minimum prchavých organických zlúčenín, rovnako ako aj pri konečnom používaní ich stavba obsahuje iba nepatrné množstvo.

Všetky časti „skladačky“ sú dopredu digitálne narezané a očíslované. Na mieste už netreba nič rezať ani vŕtať. Vďaka tomu sa počas stavania minimalizuje prach a hluk. V prípade sťahovania možno „Izbu“ jednoducho demontovať a opätovne zložiť na inom mieste, predať alebo recyklovať.

Dvom ľuďom trvalo vztýčiť nosnú konštrukciu dva dni. Štyri dni zabralo osadenie vonkajších obložení a obkladov a ďalšie štyri dni inštalácia vnútorného obloženia, podlahového vykurovania, samotnej podlahy a nábytku. To všetko v prítomnosti dvoch špecialistov – elektrikára a dodávateľa sprejovej izolácie, pričom celkový rozpočet bol 28 500 libier.

Izba v záhrade.
Izba v záhrade. | Zdroj: Ben Tynegate

IZBA

Autor: Studio Ben Allen
Klient: Jonnie a Rachel Allen
Rozloha: 12 m2
Miesto: Platney, London, GB
Návrh a výstavba: 2018
Architektonický tím: Ben Allen, Omar Ghazal, Marco Nicastro, Arthur Wong, Massine Yallaoui
Záhradný dizajn: Daniel Bell Landskap
CNC rezanie: Hub Workshop
Inžinierske stavby: Format Engineers
Inštalácie: Sullivan and Company
Fotografie a video: Ben Tynegate

Denisa Hudáková
KategórieArchitektúra