Postavený v lome geologického parku. Hotel Tchang-šan pôsobí nadpozemsky

Tchang-šan leží v južnej časti Zijinských vrchov blízko mesta Nan-ťing. Archeologicky bohatá oblasť sa môže pýšiť nálezom lebky Homo erecta z pleistocénu. Národný geologický park zahŕňa okrem archeologického múzea, horúcich prameňov a vyhasnutej sopky po novom aj netradičný hotel.

Ubytovacie zariadenie vzniklo ako podporný projekt Nan-ťingského múzea relikvií Homo erecta. Keďže oblasť prešla ozdravením ekosystému a intenzívnou revitalizáciou nutnou po ťažbe minerálov, ako parcela pre budúci hotel sa núkal opustený lom.

Pred výstavbou bola nutná stabilizácia stien aj vyrovnanie podložia, odmenou však bola prirodzená ochrana vysokých stien umelého brala.

Syntéza minulosti, prítomnosti a budúcnosti

Použité materiály pochádzajú z miestnej oblasti. Logický krok architektov pri začlenení mimozemsky pôsobiacich tvarov bolo použitie materiálov, ktoré pochádzajú priamo z oblasti. Bieleho lomového kameňa a pohľadového betónu s prísadou miestneho bieleho piesku.

Hotel disponuje 39 apartmánmi v piatich variantoch – izba s patiom, „townhouse“, rodinná vila, panoramatická vila a VIP vila. Ku každému je dovedený horúci prameň, ktorý je typický pre vulkanickú oblasť.

Na 5 500 m2 využiteľnej plochy sú tiež umiestnené servisné funkcie hotela, ako sú jedálne pre čínsku aj západnú kuchyňu, konferenčné a multifunkčné priestory, dizajnová knižnica, výstavná sála, fitnescentrum, meditačný priestor, priestor na exteriérové aktivity a vonkajší bazén. Vďaka kompozičným osiam sa pohlcujúca architektúra akoby strácala v okolitej prírode.

Hotel ponúka 39 apartmánov v 5 variantoch.
Hotel ponúka 39 apartmánov v 5 variantoch. | Zdroj: QIU WENJIAN, DONG SUHONG, YAO LI, XIAO XIONG

Bauhaus v srdci

„Filozofiu návrhu sme opierali o školu Bauhausu, ktorá navrhovala dizajn v rôznych odvetviach s jadrom ležiacim v architektúre,“ priblížili návrhový proces architekti čínskeho ateliéru AZL Architects.

„Tektonika hmôt je rozvrhnutá tak, aby návštevníkovi navodila pocit nadpozemskosti a mesačnej krajiny. V návrhu súčasne prepájame témy z histórie ľudstva a Zeme. Atmosféra hotela sa snaží napodobniť tú muzeálnu. Hotel je súčasne expozíciou geologických podloží, lapidárnej prítomnosti ľudí v oblasti a dávnej minulosti. V tichu má všetko svoje miesto a lepšie je ničoho sa nedotýkať.“

Stavebný materiál pochádza priamo z lomu, kde stojí hotel. Biela farba evokuje čistotu, zatiaľ čo hrubá textúra kameňa odkazuje na jeho pôvod.
Stavebný materiál pochádza priamo z lomu, kde stojí hotel. Biela farba evokuje čistotu, zatiaľ čo hrubá textúra kameňa odkazuje na jeho pôvod. | Zdroj: QIU WENJIAN, DONG SUHONG, YAO LI, XIAO XIONG

MÚZEUM A HOTEL V TCHANG-ŠANE

Miesto: Tchang-šan, Nan-ťing, Čína
Architekti: AZL Architects – Jin Haibo, Wang Liang
Interiér: Ma Haiyi, Du Yue, Liu Ping, Zhu Wenjian, Huang Rong
Podlažná plocha: 5 500 m2
Projekt: 2017
Realizácia: 2020

Alexandra Müllerová