Partneri sekcie:

Hillside Douplex: Nízkoenergetický dvojdom flirtuje s minimalizmom

Celé vyhotovenie dvojdomu Hillside Douplex – lokálne materiály, miestnosti s minimálnou stropnou výškou na všetkých troch poschodiach aj nízkonákladové energetické riešenia – zaisťuje maximálny energetický balans.

Kedysi bola stavba viacgeneračných dvojdomov bežná, ale z finančných aj sociálnych dôvodov sa postupne ľudia začali izolovať. Projekt nízkoenergetického dvojdomu Hillside Douplex architektonického štúdia MWArchitekten tradíciu viacgeneračných stavieb oživuje, pričom nezabúda na súčasnú potrebu udržateľného a cenovo dostupného bývania. Dom v sebe spája niekoľko kontrastov. Je moderný, no hrejivý, priestranný aj útulný.

Prírodné materiály od lokálnych dodávateľov

Z celkovej rozlohy pozemku (600 m2) zaberá dvojdom s dvoma garážami 250 m2. Budova stojí na miernom svahu, čo bolo pre architektov výzvou. Vyriešili ju zapracovaním platforiem v troch úrovniach – nad vonkajšou terasou sa vyvyšuje obývačka a nad ňou zasa jedáleň. Toto riešenie priestory tiež opticky rozdeľuje.

Všetky interiérové priestory trojposchodovej stavby, vrátane spálne a kúpeľne, presvetlili veľké okná. Z väčšiny máte výhľad na okolité vrchy. Presvetleniu tiež pomohli vhodné materiály. Svetlé hladké drevo na podlahách a strope v kombinácii s bielymi stenami či kachličkami a nábytkom v prírodných farbách vytvárajú dojem jednoliateho celku. Ten ešte posilňuje jednoduchý a funkčný dizajn.

Architekti Lukas Mähr a Carmen Wurz chceli postaviť ekologický a prírodný dom, ktorý spĺňa atribúty moderného bývania, no nevytvára sterilnú atmosféru. Všetko drevo, ktoré použili na nábytok, podlahy, strop, okná a dvere je navyše od lokálnych dodávateľov.

Všetky interiérové priestory trojposchodovej stavby, vrátane spálne a kúpeľne, presvetlili veľké okná.
Všetky interiérové priestory trojposchodovej stavby, vrátane spálne a kúpeľne, presvetlili veľké okná. | Zdroj: Adolf Bereuter

Jednoliaty vzhľad oživuje nenápadná hravosť

Exteriér stavby kopíruje jednoduchosť interiéru. Vďaka originálnej práci s tvarmi a nerovnomernému usporiadaniu okien pôsobí netradične, priam hravo. Prebíja tak monotónnosť, ktorou sa snaží zapadnúť do okolitého prírodného prostredia. Fasádu tvorí neopracované lokálne svetlé drevo, izolované celulózou, čo znižuje únik tepla na minimum.

Celé vyhotovenie dvojdomu Hillside Douplex – lokálne materiály, miestnosti s minimálnou stropnou výškou na všetkých troch poschodiach aj nízkonákladové energetické riešenia – zaisťuje maximálny energetický balans. Dom je vykurovaný geotermálnou tepelnou pumpou.

S cieľom šetrenia nákladov autori projektu vynechali v interiéri umelé vetranie. Nahradilo ho programovateľné strešné okno v najvyššom bode otvoreného schodiska. Okno poskytuje nielen čerstvý vzduch, no tiež prirodzené chladenie.

Exteriér stavby kopíruje jednoduchosť interiéru.
Exteriér stavby kopíruje jednoduchosť interiéru. | Zdroj: Adolf Bereuter

Hillside Douplex

Architektonické štúdio: MWArchitekten
Projektový tím: Lukas Mähr, Carmen Wurz
Lokalita: Schützenstrasse 3, 6845, Hohenems, Rakúsko
Trvanie výstavby: 1.2018 – 1.2019
Zastavaná plocha: 250 m2
Hlavný dodávateľ: Berchtold Holzbau Wolfurt
Konzultanti: Mader + Flatz Baustatik ZT GmbH

Natália Mrázová
KategórieBytové domy