Starú stajňu premenili na jeden z najlepších domov v Londýne

image 74487 25 v1

Neuveriteľná premena starej londýnskej stajne na luxusný moderný rodinný dom si právom vyslúžila Národnú cenu RIBA (The Royal Institute of British Architects) 2015. Dômyselne navrhnutá stavba v sebe spája prvky pôvodnej architektúry danej londýnskej lokality a atribúty súčasného, funkčného a dizajnovo vyšperkovaného rezidenčného riešenia.

Spolupráca architektonického štúdia Piercy & Company so samotným klientom, ktorý je tiež odborníkom v stavebnej sfére, Timom Lucasom (Price & Myers), priniesla obdivuhodné výsledky. V oblasti juhozápadného Londýna vyrástol obytný dom, ktorý vzhľadom na blízkosť chránenej zóny Kew Gardens musel rešpektovať určité požiadavky. Hlavnou požiadavkou bolo navrhnúť exteriér tak, aby nenarušil celistvosť špecifickej lokality ani jej architektonický ráz, no zároveň aby priniesol do oblasti dynamiku a osviežujúci novotvar. Základným kameňom bola tehla – určitá časť fasády starej stajne, ktorú architekti zámerne zachovali s cieľom dosiahnuť želaný výsledok. Tvar zachovanej tehlovej časti následne duplikovali pri tvorbe fasády novej budovy.

Najvýraznejším exteriérovým prvkom projektu je skorodovaná oceľ, ktorá slúži ako krycí materiál nielen na fasáde, ale aj na streche, vonkajšom plášti, zábradlí či časti oplotenia. Nepravidelná perforácia dodáva tomuto materiálu perfektnú vzdušnosť, diferencovanosť a správnu dávku dekoru.

„Tmavé tóny hrdzavej a oranžovej farby korodujúcej ocele a vhodne zvolená perforácia, poskytujúca priestor na svetelnú hru, pripomínajú jesennú paletu, ktorú môžeme vidieť v neďalekých Kew Gardens,“ vyjadril sa architekt Piercy na adresu zvoleného materiálu.

Zasklené schodisko spája dve krídla a zároveň rozdeľuje vstupnú terasu v prednej časti pozemku a nádvorie v zadnej časti. K dispozícii je veľká pivnica, ktorá zjednocuje krídla na najnižšej úrovni. Vnútorné usporiadanie bolo navrhnuté tak, aby bolo maximálne funkčné a zohľadňovalo bežný denný kolobeh celej rodiny. Základom celého návrhu a realizácie bola efektívna priama spolupráca architekta s klientom, ktorý je zároveň aj staviteľom. Pri návrhu sa riadili predstavami o voľnom pohybe detí v dome aj okolo neho, o príjemných letných večeroch na pozemku, ale nezabudli ani na praktické stránky života – priestor na sušenie bielizne či dostatočne veľkú pivnicu na občasné domáce majstrovanie.

Obe krídla ukrývajú na prízemí spoločenskú miestnosť (obývačku) a na poschodí súkromné priestory (spálne). Kuchyňa, jedáleň, práčovňa a špajza sú orientované na severnú stranu, zatiaľ čo spoločenský salónik sa nachádza na južnej strane a jeho časť je zasadená 1 m pod úrovňou pozemku. Táto útulná a prívetivá miestnosť s dubovým nábytkom a efektným bočným svetlovodom tiež odhaľuje časť pôvodného muriva.


Kew House je experimentálnym projektom dvoch odborníkov – architekta a staviteľa (klient), ktorých spája spoločný záujem o digitálne prefabrikované komponenty stavby. Stavba je založená na názore, že vďaka digitálnej prefabrikácii používaných súčastí sa môže v maximálnej možnej miere stierať rozdiel medzi pôvodnou víziou architekta a finálnou stavebnou realizáciou. Tento spôsob zároveň pomáha čo najpresnejšie dodržať stanovený stavebný rozpočet.

Prehľad:
Klient: Tim & Jo Lucas
Architekti: Piercy & Company
Realizátor: Tim Lucas (Price & Myers)
Lokalita: Londýn, neďaleko Kew Gardens

Text: Anna Martausová
Foto: Jack Hobhouse
Zdroj: dezeen.com, piercyandco.com

KategórieRodinné domy