Rodinný dom s dierou v cortenovej fasáde

image 101433 25 v1

Hrdzavý dom s dierou – takto svoj nový projekt nazvali architekti Ján Stempel a Jan Jakub Tesař. Je jasné, že výstižnejší názov dom dostať nemohol. Hrdzavá cortenová fasáda je to, čo zaujme na prvý pohľad. A, samozrejme, „diera“, ktorá znamená veľké zasklenie skrz-naskrz. Dom je však pred nežiaducimi pohľadmi chránený: medzi ním a komunikáciou stojí garáž.

Medzi komunikáciou a lesom
Ulica, na ktorej dom stojí, sa nazýva Pod lesom a jej názov úplne vystihuje polohu pozemku. Poskytuje krásny výhľad na zalesnený kopec. Orientácia pozemku však nebola najpriaznivejšia, preto museli architekti zvoliť špeciálny prístup a, samozrejme, celý projekt vopred dôkladne premyslieť. Z juhu je prístupová cesta, zo severu les.

Ako z toho von?
„V návrhu sme pracovali s princípmi átriového domu. Predsunutím nízkej garáže pred dom k južnej hranici pozemku sme vytvorili súkromnú optickú bariéru, a pritom sme neprišli o slnko. Objem garáže presne zodpovedá ,diere‛, ktorá zostala v dome. Veľkoformátové zasklenie z juhu i severu vytvára priehľad cez celý dom – zo slnečného juhu na zalesnený sever,“ vysvetľujú architekti svoje šikovné riešenie.

Cortenový plášť
Vráťme sa k fasáde. Na prvý pohľad pôsobí jednoliato – len s rozdielom farieb na strešnej a základnej časti. V skutočnosti je prízemie oblečené do cortenového plášťa v hrdzavej farbe a podkrovie spolu so štítmi pokrýva čierny skladaný plech. Materiál i farby zdôrazňujú myšlienku „diery“, ktorá zostala v dome po „vytrhnutí“ garáže.

Srdcom je obývacia izba
Interiér je zariadený v prírodných materiáloch a tónoch, využíva drevo s kovovými detailmi. Najväčšiu časť tvorí spoločenská miestnosť – obývačka, ktorá je otvorená cez obe podlažia a presvetlená strešnými oknami. Nadväzuje na ňu terasa.

Z obývacej miestnosti s kozubom vedie aj štýlové schodisko na poschodie. Ostatné miestnosti poskytujú dostatok súkromia a príjemných výhľadov. Nábytok v celom dome je vyrobený na mieru.

Hrdzavý dom s dierou v skratke
Architektonický ateliér: Stempel & Tesar architekti – Ján Stempel, Jan Jakub Tesař
Spolupráca: Aleš Herold
Lokalita: Mníšek pod Brdy, ČR
Projekt a výstavba: 2015 až 2017
Rozloha pozemku: 1 229 m2
Zastavaná plocha: 162 m2
Úžitková plocha: 180 m2
Návrh záhrady: Lucie Vogelová (Terra Florida)

Sabína Zavarská
Foto: Filip Šlapal