Nízkoenergetický rodinný dom

nizkoenergeticky rodinny dom

Nízkoenergetický dom na Prahe 6 vznikol na základe kompletnej prestavby a výrazného rozšírenia dvojdomu zo šesťdesiatych rokov 20. storočia. Klient kúpil polovicu domu vo veľmi zlom stave na svahovitom pozemku so zaujímavým výhľadom na severnú časť Prahy. Zadanie bolo takéto: vytvoriť moderný dom s dvoma bytmi, ktorý bude po technickej a energetickej stránke maximálne úsporný.

Problémom pozemku bol najmä severný svah, ktorý predurčil usporiadanie miestností aj okien. Prístup na pozemok, vstup do domu aj vjazdy do obidvoch garáží sú zo severnej strany, teda odspodu. Z juhu je dom čiastočne zahĺbený do svahu a zatienený dospelými stromami a neďalekým bytovým domom. Dom sa svojím zasklením otvára najmä do uzavretejších častí záhrady, proti svahu. Pôvodná hmota domu sa rešpektovala (aj preto, že nebol možný zásah do druhej polovice domu) a rozhodlo sa zachovať jej tvar, z ktorého sa bude vychádzať. Časť prístavby teda bola poňatá ako akési prirodzené rozšírenie existujúceho domu západným smerom, pričom tvaroslovie, forma aj povrchová úprava sa budú zhodovať. Medzi pôvodný dom a tento prvok sa potom vložila moderná kubická hmota vyššia o jedno podlažie, ktorá sa líši tak materiálom a farbou, ako aj napríklad formátom okien. Táto vložená hmota má jednoduchý tvar; materiál prevetrávanej fasády (cementotrieskové dosky v prírodnej sivej farbe) aj možnosť zakryť okná vonkajšími žalúziami vo farbe fasády jej dávajú strohý charakter kontrastujúci s bielou a relatívne zložitou formou pôvodného domu.

V pôvodnej stavby a polovici sivého kubusu sa nachádza prvý byt, riešený pre univerzálneho klienta. Tento byt má tri podlažia a strešnú, čiastočne zelenú terasu. Obývačka je vzhľadom na svahovitý terén a prístup svetla z juhu umiestnená až na prvom poschodí, pričom svetlo do nej privádza pochôdzny svetlík v strede dispozície. Druhý byt, v ktorom býva klient, je riešený v nadväznosti na svahovitý terén, ktorý v tejto časti pozemku ostal nevyrovnaný a nie je zastavaný skleníkmi a prístavbami. Dispozičné riešenie tak reaguje na svah, takže obývacia izba na výšku 1,5 podlažia sa nachádza nad vstupnou časťou do domu. Vznikol tak veľkorysý, dobre osvetlený priestor, ktorý sa otvára proti svahu do záhrady. Aj tu je na hornom podlaží strešná terasa.

Hlavným prvkom interiéru v oboch bytoch sú oceľové schodiská. Z hľadiska tvaru je každé riešené inak, ich forma sa však zhoduje. Ide o nabielo nalakované schodisko so zalamovanou subtílnou nástupnicou, doplnené výrazným zábradlím tvoreným horizontálnymi profilmi z pásovej ocele. V byte investora sa toto schodisko opticky vznáša nad prvými dvoma ramenami, ktoré sú „ťažké“ a ich zábradlie je riešené ako panel z dierovaného plechu.

Ide o murovanú nízkoenergetickú stavbu s výpočtovou ročnou potrebou tepla asi 33 kWh/(m2 . a). O vykurovanie sa stará kotol na peletky v kombinácii s termosolárnymi panelmi a integrovaným zásobníkom, konvektorové vykurovacie telesá sú umiestnené pod francúzskymi oknami. V oboch bytoch je nainštalované riadenie vetranie s rekuperáciou tepla.

Rodinný dom v Prahe – rekonštrukcia a prístavba 
architekt: Ing. arch. Martin Čeněk / martin cenek architecture
klient: súkromná osoba
realizácia: Praha, 2012


Fasáda: Kombinácia kontaktného zateplenia s prefarbenou omietkou (biela, sivá) a prevetrávanej fasády s obkladom z dosiek Cetris v prírodnom neupravenom vyhotovení


Vonkajší bazén západného bytu


Konštrukčný systém: Murovaný systém Heluz, tepelnoizolačné tvárnice 250 mm (obvodové murivo), zvukovoizolačné (deliaca medzibytová stena), systémové stropy


Severná strana domu podvečer


Plochá strecha, na nižších strechách kombinácia drevenej terasy a extenzívnej zelene. Strecha nad 2. NP – asfaltové pásy


Vonkajšie terasy sú drevené, z dreviny massaranduba


Interiér prvého bytu


Oceľové schodiská sú hlavným prvkom oboch bytov


Pohľad na schodisko z obývacej izby druhého bytu


Pôvodný stav, pohľad z ulice


Pôvodný stav, pohľad zo záhrady


Severný pohľad


Južný pohľad


Priečny rez


Pozdĺžny rez


Pôdorys 1. PP


Pôdorys 1. NP


Pôdorys 2. NP


Situácia

-vb-
zdroj: autorská správa, Ing. arch. Martin Čeněk