Partneri sekcie:

Dizajn na mieru. Horskú chatu Mustang charakterizuje štýlový a nadčasový interiér

Horská chata Mustang (alebo aj Mustang Chalet) sa nachádza na konci lyžiarskeho údolia Saalbach-Hinterglemm v dedinke Lengau. Svojou pozíciou na vyvýšenom mieste poskytuje vlastníkom atraktívne výhľady do údolia i absolútne súkromie.

Projekt objektu chaty spracovala lokálna kancelária Mountain-Homes. Pôvodný návrh dvojdomu a navrhované základné štandardy interiérov však novým majiteľom, dvom britsko-českým rodinám, nevyhovovali a o návrh komplexného interiérového riešenia i finálnej dispozície požiadali britsko-české štúdio Bogle Architects.

„Dispozícia chaty, ktorá je rozložená medzi tri podlažia, má hlavný vstup umiestnený na najnižšom podlaží,“ približuje architektka Barbora Markechová z Bogle Architects.

„Tam sa nachádza aj garáž, ktorej zadná časť poskytla majiteľom, nadšeným lyžiarom, miesto na veľkorysú lyžiareň. Z chodby s vínnym archívom sú prístupné tri spálne so zázemím, samostatné WC a technická miestnosť.“

„Na medzipodlaží je okrem spální navrhnutá herňa, ktorá v prípade potreby ubytuje ďalších hostí. Terasu tohto podlažia dopĺňa vírivka a sauna s výhľadom na okolie. Na vrchnom podlaží sa nachádza veľkorysý spoločenský priestor s centrálnym prvkom kozuba, kuchyňou a jedálňou a vonkajšia terasa,“ dodáva.

Okrem stojaceho nábytku boli všetky prvky vyrábané na mieru.
Okrem stojaceho nábytku boli všetky prvky vyrábané na mieru. | Zdroj: David Innerhofer

Ústredné schodisko

Všetky tri podlažia prepája schodisko a práve jeho dizajnu venovali architekti veľkú pozornosť. Pôvodný návrh jednoduchého schodiska so zábradlím vystriedala kompozícia drevených úložných skriniek a lavice umiestnenej medzi dva nosné stĺpy.

Drevená lamelová stena nahradila funkciu operadla i zábradlia a prebieha cez všetky tri podlažia. V obývacom priestore rámuje otvor schodiska, po bokoch ukončeného atypickými policami. Schodisko tak dostalo novú tvár a pôsobí ako nábytkový prvok.

Vertikálne lamely prebiehajúce po celej výške schodiska.
Vertikálne lamely prebiehajúce po celej výške schodiska. | Zdroj: David Innerhofer

Drevené lamely aj veľkoformátový keramický obklad

Drevené lamely v rôznych vyhotoveniach, či už z dubového, alebo zo smrekového dreva v závislosti od požadovanej štruktúry, použili architekti aj v chodbách a kúpeľniach ako podsvietený podhľad orámovaný čiernou oceľou alebo ako dizajnové podsvietené záhlavie postelí v spálňach.

Drevený obklad interiér zútulnil a dodal horskej chate potrebné teplo. V kúpeľniach je navrhnutý svetlý veľkoformátový keramický obklad imitujúci mramor, ktorý svojou vlnitou profiláciou evokuje raňajší „menčester“ na zjazdovke.

Kontrastným prvkom v interiéri je čierny detail v podobe kľučiek, čiernych batérií talianskej značky Hotbath, na mieru vyrobených podsvietených okrúhlych zrkadiel z čiernej oceľovej pásoviny alebo čierneho oceľového kozuba, takisto navrhnutého a dodaného na mieru.

„Keďže ateliér Bogle Architects a aj časť majiteľov pochádza z Čiech, do návrhu sa dostali aj produkty českých dizajnérov, napríklad kreslá od firmy Ton alebo lampy nad jedálenským stolom od firmy Bomma,“ dodáva architektka Barbora Markechová.

Vďaka harmonickej kombinácii materiálov, štruktúr a rôznych typov nepriameho osvetlenia sa pôvodný základný štandard „bielych omietok“ podarilo Bogle Architects pretvoriť na štýlový a zároveň nadčasový interiér horskej chaty. A k dizajnu interiéru prispeli aj tvoriví majitelia.

Okrem plnej dôvery v architektov navrhli vlastné logo Mustang Chalet, ktoré zdobí všetky uteráky, prestieranie a posteľnú bielizeň. Mustang Chalet dostala v dobe pandémie zaťažkávaciu skúšku a obstála výborne. Majiteľom poskytla dlhodobé útočisko a osvedčila sa aj ako home office.

Kombinácia materiálov, štruktúr a osvetlenia dodali chate nádych tepla i luxusu.
Kombinácia materiálov, štruktúr a osvetlenia dodali chate nádych tepla i luxusu. | Zdroj: David Innerhofer

HORSKÁ CHATA MUSTANG

Miesto: Lengau, Rakúsko
Architekti interiéru: Bogle Architects, s. r. o.
Investor: súkromná osoba
Termín realizácie: 2020
Úžitková plocha: 260 m2

Ľudovít Petránsky

Článok bol publikovaný v časopise ASB 06-07/2021.

KategórieInteriérový dizajn