Partneri sekcie:

Fasáda obytného bloku na Manhattane je modernou interpretáciou okolitých budov

Hlavným cieľom návrhu bolo integrovať novú budovu do existujúceho kontextu manhattanskej ulice.
Zdroj: James Ewing/JBSA

Romantické obrazy z New Yorku, ktoré možno vzhliadnuť takmer v každom filme z prostredia Big Apple, pochádzajú so železnou pravidelnosťou z Greenwich Village. V spomínanej časti pribudla nová budova z dielne renomovaného architektonického štúdia.

Greenwich Village je najstaršou časťou Manhattanu a jednou z najstarších oblastí v rámci celého New Yorku. Chaoticky usporiadané ulice boli rodiskom beatnikov, umeleckých hnutí i významných udalostí.

Typický ráz červených tehlových budov z prelomu 19. a 20. storočia jej dodáva neopakovateľnú atmosféru a je vyhľadávaným miestom na život. Do štruktúry architekti zasahovali sebavedomo, ale ohľaduplne tak, aby uchovali genia loci. Budova je elegantnou reinterpretáciou notoricky známych budov z jej bezprostredného susedstva.

Mierka ulice a architektonický kontext

Nový objekt sa nachádza na parcele pôvodne vyplnenej dvojposchodou garážou z roku 1920. Budova má šesť nadzemných podlaží s podzemným parkoviskom a v repertoári mezonety, klasické byty a penthouse s vlastnou strešnou záhradou. Vložená hmota je v pozícii mediátora medzi pôvodnými budovami, ktoré ju obklopujú, rešpektuje mierku ulice a odzrkadľuje jej architektonický kontext.

Samotná fasáda je modernou interpretáciu okolitých murovaných radových domov s výraznou členitosťou základne, stredu a koruny hmoty. Mierka vstupných portálov, ako aj rytmus okien v kombinácii s použitím stĺpikov a nadokenných ríms odkazujú na bohatú architektúru West Village. Na miestny kontext sa odkazuje aj prostredníctvom farieb a materiálov fasád.

Kordónové rímsy definujú jednotlivé podlažia.
Kordónové rímsy definujú jednotlivé podlažia. | Zdroj: James Ewing/JBSA

Kompozícia a tektonika

Budova má symetrickú kompozíciu – na oboch koncoch prízemia sú zapustené vchody do mezonetov, v strede je väčší dvojitý vchod pre byty a garáž. Druh bytu na fasáde badať podľa použitého okna.

Mezonety disponujú francúzskymi oknami s balkónom, zatiaľ čo byty na ďalších dvoch poschodiach vyššie majú dvojice okien predelené betónovými stĺpikmi. Penthouse má vyššie stropy a je odskočený od ulice, mimo očí okoloidúcich. Tektoniku možno čítať ako architrávovú – stĺpy a preklady rámujú veľké okná s výhľadom na súkromnú záhradu.

Červený betón v kombinácii s rímskou tehlou začleňuje budovu do okolitej zástavby.
Červený betón v kombinácii s rímskou tehlou začleňuje budovu do okolitej zástavby. | Zdroj: James Ewing/JBSA

Kvalitné materiály

Na prízemí je použitý červený pigmentovaný betón, čo mu dodáva skulpturálny výraz. Horné poschodia sú obložené rímskou tehlou v kontraste s nadokennými rímsami, prekladmi a stĺpikmi, ktoré sú z rovnakého červeného betónu. Vo svojej celistvosti vytvárajú jemné farebné variácie. Penthouse je rovnako riešený červeným betónom. Fasádu rozdeľujú kordónové rímsy, vďaka ktorým sú jasne čitateľné poschodia.

Fasáda tak nadobúda ďalší tieň a členitosť – menšiu, pre oko príjemnú mierku. V celom objekte sú použité nenápadné, ale kvalitné materiály, bronzové zábradlia, okenné a dverné rámy a terrazzové podlahy v spoločných priestoroch. Mezonety a apartmány majú podlahy z kararského mramoru a prírodného duba. Strešnú terasu a zadnú záhradu navrhol belgický záhradný architekt Peter Wirtz a zaistil tak spojenie všetkých apartmánov s prírodou.

„Hlavným cieľom návrhu bolo integrovať novú budovu do existujúceho kontextu manhattanskej ulice. Dizajn budovy je reinterpretáciou špecifickej rezidenčnej architektúry historickej štvrte Greenwich Village ako materiálovo, tak aj prejavom. Prirodzené odchýlky v ručne vyrábaných tehlách na fasádach a rytmus okien pridáva textúru a charakter novému objektu, ktorý ladí s okolím a umocňuje identitu oblasti,“ priblížil špecifiká realizácie hlavný architekt David Chipperfield.

Penthouse nemá núdzu o slnečné svetlo ani v zamračenom New Yorku.
Penthouse nemá núdzu o slnečné svetlo ani v zamračenom New Yorku. | Zdroj: James Ewing/JBSA

OBYTNÝ BLOK 11 – 19 JANE STREET

Miesto: Manhattan, New York
Investor: Edward J. Minsko Equities, Inc.
Architekti: David Chipperfield Architects London
Úžitková plocha: 3 500 m2
Projekt: 2015
Realizácia: 2017 – 2021

Alexandra Müllerová

Článok bol publikovaný v časopise ASB 05/2021.

KategórieBytové domy