Partneri sekcie:

Podľa nových štandardov. V Horskom parku stojí vila v energetickej triede A0

Od 1. januára 2021 začne ísť do tuhého. Novostavba musí aj na Slovensku spĺňať parametre energetickej triedy A0. Príkladom, ako na to, môže byť vila v bratislavskom Horskom parku. Dokazuje, že úspora energií nemusí uberať z estetickej kvality budovy.

Vila spĺňa kritériá energetickej triedy A0 vzhľadom na kompaktnosť hmoty, vhodnú orientáciu na svetové strany, systém rekuperácie a použitie obnoviteľného zdroja tepla a chladu (tepelné čerpadlá vzduch/voda). Pre Asb.sk to potvrdil aj autor, architekt Ján Kukuľa „V celom objekte je inštalované podlahové vykurovanie a stropné chladenie napojené na tepelné čerpadlo,“ dopĺňa.

Nadväznosť na funkcionalizmus

Vila sa nachádza pri Horskom parku, ktorý patrí medzi atraktívne adresy v hlavnom meste. Z architektonického hľadiska sa výstavba v  širšom okolí Horského parku a Kalvárie vyznačuje svojou rôznorodosťou.

Sú tu zastúpené romantické, eklektické, historizujúce aj moderné vily rôznej architektonickej kvality. Spoločným menovateľom väčšiny z nich je však dôraz na citlivé začlenenie objektu do okolitého prírodného prostredia.

Vila nadväzuje na funkcionalistickú tradíciu bratislavských víl a svojou minimalistickou priestorovou kompozíciou má ambíciu byť moderným luxusným bývaním v kontakte s prírodou.

Vila Lesná
Vila v Horskom parku | Zdroj: Tomáš Manina

„V našom návrhu nám išlo o maximálne prepojenie exteriéru a interiéru, ktoré sa deje hneď na niekoľkých úrovniach,“ približuje architekt Kukuľa. Hlavný obytný priestor je prostredníctvom zasklenej čelnej fasády prepojený s terasou, záhradou aj s prírodnou kulisou Horského parku.

Zadný trakt s pracovňou a hosťovskou izbou nadväzuje na zadný dvor s nízkou krovitou výsadbou a drevenými lavicami. Priestor na wellness s vírivkou a saunou je vizuálne zjednotený s bočnou terasou určenou na posedenie pri ohni, grilovanie, prípadne osvieženie v malom bazéne.

Garáž nemá len tradičnú funkciu. Architekti z nej vytvorili zážitkový priestor. Slúži aj ako herňa a spoločenská miestnosť s priamym prepojením na vonkajší priestor chránený prečnievajúcou hmotou hlavného podlažia.

Obdĺžnikový blok s kontrastmi

Hmotovo-priestorové členenie objektu pozostáva z obdĺžnikového bloku hlavného podlažia nasadeného na sokel čiastočne zapusteného podzemného podlažia.

Biely kváder hlavného podlažia farebne a formovo kontrastuje s prírodným charakterom okolitého prostredia. „Naopak, materiálové riešenie spodnej časti vrátane nadväzujúcej krivky oporného múra má prírodný charakter,“ hovorí architekt Kukuľa.

„Materiály sú použité vo svojej pôvodnej podobe, umožňujúcej prirodzené patinovanie (kamenný obklad, betón, drevo, hliník). V interiéri dominujú trvácne kvalitné prírodné materiály. Vo vstupnej hale a hygienických zariadeniach sú použité obklady z mramoru, ónyxu a travertínu, podlahy obytného podlažia sú z masívnej dubovej palubovky.“

Na rozdiel od väčšiny susedných domov je objekt vily umiestnený v zadnej (severovýchodnej) časti pozemku tak, aby sa maximalizovala plocha presvetlenej záhrady pred hlavným obytným priestorom.

Hlavné obytné podlažie je zároveň zdvihnuté nad terén do úrovne ulice, čím sa predná časť pôvodnej svahovitej záhrady vyrovnala do jednej roviny. Na hlavnom vyvýšenom podlaží sú umiestnené všetky obytné priestory.

Vila Lesná
Pôdorys 1 NP |

Prehľadná dispozícia

Hlavný vchod do objektu sa nachádza na zapustenej severozápadnej strane suterénu, ktorý je chránený prečnievajúcou hmotou hlavného podlažia. Zo vstupnej haly je cez dvojramenné schodisko prístupný hlavný obytný priestor na 1. NP.

Pozostáva z obývacej izby, jedálne s jedálenským stolom a otvoreného baru, za ktorým sa nachádza stavebne oddelený priestor kuchyne. Kuchyňa a jedálenská časť majú priamu väzbu na priestrannú vonkajšiu terasu, ktorá je vykrojená z južného rohu hmoty hlavného podlažia a je chránená prečnievajúcou strechou.

V severovýchodnej časti prízemia smerom do záhrady sú priestory nočnej časti. Je tu hlavná spálňa a v juhovýchodnej časti sú umiestnené detské izby s vlastným sociálnym zariadením.

Vila Lesná
Pôdorys 1PP |

Svetové strany určujú charakter

„Priestory čiastočne zapusteného podzemného podlažia majú rozdielny charakter v závislosti od orientácie na svetové strany,“ upresňuje dispozíciu architekt.

Na severozápadnú stranu je orientovaná garáž. Priamo nadväzuje na príjazdovú rampu kopírujúcu spád terénu. V zadnej (severovýchodnej) časti 1. PP sa nachádza hosťovská izba s vlastným sociálnym zázemím a pracovňa. Oba priestory majú možnosť samostatného vstupu z exteriéru. Nadväzujú na vizuálne oddelený zadný dvor s parkom.

Na juhovýchodnej strane sa potom nachádza prevádzka wellness s priamym napojením na priestor bočnej terasy s otvoreným ohniskom, grilom a bazénom, ktorý je schodiskom prepojený s prednou záhradou.

Vila Lesná
Vila v Horskom parku | Zdroj: Tomáš Manina

Konštrukcia domu

Konštrukčná sústava je navrhnutá na báze liateho železobetónu. Skladá sa z nosných obvodových stien, vybraných vnútorných nosných stien a oceľových stĺpov integrovaných do stenových prvkov.

Stropy a strecha sú tiež monolitické železobetónové. Vnútorná časť dispozície je presvetlená strešnými svetlíkmi, ktoré sa nachádzajú nad schodiskovým jadrom.

VILA V HORSKOM PARKU

Miesto stavby: Bratislava-Staré Mesto
Autori: Atelier 008 | Ján Kukuľa, Romana Kukuľová
Spolupráca na interiéri: Pavel Kosnáč, Martin Križan
Klient: súkromná osoba
Rok ukončenia: 2020
Plocha pozemku: 1 188 m2
Zastavaná plocha: 355,75 m2
Úžitková plocha: 546 m2
Obstavaný priestor: 2 800 m3

Ľudovít Petránsky