Odpočívadlo Uredd ponúka nádherné výhľady do nórskej krajiny

Na vybraných cestách v Nórsku sú prírodné divy umocnené umením, dizajnom a architektúrou, ktorá vás novými a prekvapujúcimi spôsobmi priblíži k prírode. Zoznámte sa s ocenenými nórskymi scénickými trasami a s jedným výnimočným odpočívadlom.

18 scénických trás (predtým sa nazývali národné turistické trasy) predstavuje jedny z najkrajších ciest v Nórsku. Vedú pozdĺž pobrežia i cez hory a spolu pokrývajú viac ako 2 000 kilometrov. Projekt trval takmer dve desaťročia a stál stovky miliónov nórskych korún.

Oproti podobným projektom v iných krajinách je jedinečný zapojením špičkovej architektúry a umenia. Odpočívadlá, parkoviská a vyhliadky navrhli renomovaní nórski architekti a dizajnéri, napríklad Snøhetta, Reiulf Ramstad Arkitekter, Jensen & Skodvin a Carl-Viggo Hølmebakk.

Asi najznámejším dielom je pamätník upáleným čarodejniciam Steilneset, spolupráca francúzsko-americkej umelkyne Louise Bourgeois so švajčiarskym architektom Petrom Zumthorom.

Hory a more

Najdlhšia z 18 scénických ciest je Helgelandskysten. Vedie z Jektviku do Kilboghamnu a prekračuje polárny kruh. Nájdete na nej mnoho jedinečných prírodných javov: najväčší prílivový morský vír na svete a druhý najväčší ľadovec v krajine.

Aurora borealis, magická polárna žiara, je tiež častým lákadlom turistov rovnako ako polnočné slnko. V diaľke na mori sa dá dohliadnuť až na mýtický masív Lofotveggen.

Architekti z ateliéru HZA vstúpili do priestoru, ktorý nebol nepoškvrnenou prírodou, na mieste sa nachádza pamätník z druhej svetovej vojny. Pripomína nórsku ponorku Uredd („Nebojácny”), ktorá neďaleko týchto miest narazila na mínu a vzala so sebou životy 42 námorníkov.

Pamätník Uredd

Existujúce provizórne parkovisko bolo prepracované tak, aby vyhovovalo požiadavkám projektu scénických trás z hľadiska architektonickej kvality aj služieb pre verejnosť. Pamätník ponorky Uredd v tvare bronzového mečúňa bol renovovaný a dostal nový mramorový podstavec.

Červenkastý mramor, z ktorého sú vyrobené aj lavičky na sedenie, pochádza z neďalekého regiónu Fauske. Prepracovaná oddychová plocha pozostáva z veľkej liatej betónovej terasy otočenej k moru.

Z nej sa smerom k poprežiu „prelieva” amfiteáter, zložený z prefabrikovaných betónových stupňov namontovaných na betónovú dosku. Amfiteáter umožňuje prístup na kamenistú pláž Severného mora a zároveň vytvára hľadisko s priestorom na sedenie a pozorovanie jedinečného prírodného divadla.

 Pamätník z 2. svetovej vojny pripomína nórsku ponorku Uredd („Nebojácny”).
Pamätník z 2. svetovej vojny pripomína nórsku ponorku Uredd („Nebojácny”). |

00

Z betónovej platne pozorovateľne sa zdvíha jemná betónová vlnka. Minimalistická stavba, ktorá svojou figúrou pripomína viac sochárske dielo, je v skutočnosti verejné WC.

Konštrukcia z nahého betónu je skosená zámerne, na plochej streche sú umiestnené fotovoltické panely, ktoré toaletám dodávajú potrebnú elektrickú energiu.

Cez steny z mliečneho skla v noci žiari svetlo, cez deň zas prepúšťajú dovnútra náznaky okolitej prírody. Vďaka premysleným detailom styku betónu so sklom v polárnych podmienkach bola stavba nominovaná na Glass Awards 2019.

Výhľad je hlavou devízou miesta a architekti mu nechceli konkurovať.
Výhľad je hlavou devízou miesta a architekti mu nechceli konkurovať. |

Holistický prístup

Medzi terasou a okresnou cestou bol obnovený asfaltový povrch parkoviska. S existujúcou vegetáciou a kamienkovým pobrežím sa počas výstavby zaobchádzalo šetrne a v nevyhnutných prípadoch sa dokonca premiestňovala.

Neprehliadnite: Revitalizace centra města Detroit

Krajinársky návrh bol dôležitou súčasťou architektonickej kvality miesta a súčasťou projektu bol aj plán údržby. Jeho precízne dodržiavanie bolo dokonca podmienkou architektov.

Odpočívadlo a toalety Uredd sú krásnym príkladom, že aj zdanlivo „obyčajné” miesta ďaleko od civilizácie si zaslúžia kvalitnú architektúru, ktorá ich na oplátku dokáže dostať na svetové mapy.

Odpočívadlo Uredd
Miesto: Ureddplassen, Gildeskål, Nórsko
Architekt: Haugen/Zohar Arkitekter (HZA): Tora Arctander, Marit Justine Haugen, Dan Zohar
Spolupráca: Landskapsfabrikken, K. Apeland
Investor: Statens Veivesen (Nórske scénické cesty)
Pozemok: 2 000 m2
Realizácia: 2018
Text: Karolína Balášková
Projektová dokumentácia: HZA
Foto: Nasjonale turistveger, Steinar Skaar, Lars Grismby

Článok bol uverejnený v časopise ASB 10/2019.

Komentáre