Partner sekcie:
  • PRESBETON
  • SAUTER

Originálne zrekonštruované podkrovie vo Francúzsku

image 82700 25 v2

Habiter sous les toits (v preklade "Žijúci pod strechou") je názov privátnej rezidencie, ktorá patrí do portfólia realizácií architektky menom Prisca Pellerin. Nachádza sa v Ivry-sur-Seine vo Francúzsku. Projekt, ktorý bol realizovaný v roku 2013, je nádherným príkladom dokonalej francúzskej elegancie a súzvuku jemného a funkčného dizajnu, ktorý je možné uplatniť aj na pomerne malom priestore a v zhoršených svetelných aj priestorových podmienkach.

Komplexná renovácia dvojizbového podkrovného apartmánu bola zameraná najmä na zväčšenie objemu prirodzeného svetla v priestore. Tento cieľ vyžadoval najmä rozčlenenie, logické usporiadanie, otvorenie priestorov a aplikáciu priepustných a polopriepustných materiálov v rámci vyvážených a funkčných riešení. Ďalším nevyhnutným krokom na ceste k úspechu bolo stanovenie farebnej schémy, ktorá v sebe spája bielu farbu s odtieňmi sivej v rôznych povrchových prevedeniach a textúrach.Nájdeme tu vysoký lesk, matné a saténové vyhotovenia, lakovaný betón, kožu, semiš, plátno, tehly či patinu bieleho dreva.

Rustikálne prvky sú kombinované s modernými, jemné línie neopracovaného dreva či štruktúra dreva na podlahe sa striedajú s prísnou hranatosťou a jasne vymedzenými líniami moderného nábytku a zariadenia (napríklad kuchynská linka v kontraste s trámami). Toto striedanie prináša do priestoru dynamickosť a vďaka tomu pôsobí príbytok aj napriek veľmi striedmej až strohej farebnej schéme útulne a živo.

Pôvodný apartmán bol nešťastne poznačený nezáujmom predošlých majiteľov. Architektku na prvotnej obhliadke privítali mnohé nedostatky – zanesená špina na podlahe, špinavé a neošetrené trámy, príliš nízke stropy, akútny nedostatok svetla a čerstvého vzduchu, rôzna výška podláh jednotlivých miestností, zle navrhnutá kúpeľňa a skutočne malý priestor na kuchyňu. Premeniť toto nezdravé a nefunkčné prostredie na útulný a štýlový príbytok bolo teda veľkou výzvou.

Architektka sa rozhodla v najvyššej možnej miere otvoriť a zjednotiť priestor, aby mohlo podkrovie začať voľne dýchať a prijímať prirodzené svetlo. Obývacia miestnosť na jednom konci a spálňa na druhom konci bytu sú prepojené akýmsi koridorom, ktorý prináša všetky potrebné funkcionality. Šikovne vyriešený dizajn v strednej časti bytu spôsobuje, že byt vyzerá väčší, než v skutočnosti je.

Kúpeľňa, ktorá sa v rámci centrálnej „chodby“ nachádza oproti kuchyni, je riešená skutočne originálne. Na dosiahnutie čo najvyššej svetelnosti je kúpeľňová stena sčasti zasklená. Z vnútornej (kúpeľňovej) strany zasklenej steny sú nainštalované textilné závesy, ktoré zabezpečujú potrebné súkromie. Toto šikovné riešenie umožňuje prílev denného svetla do stredového priestoru bytu z oboch strán a zároveň poskytuje potrebné súkromie v takej intímnej miestnosti, akou je kúpeľňa.

Vedľa minimalistickej a funkčnej kuchyne, ktorá je otvorená smerom do chodby, sa nachádza maličký záchod. Umývadlo je umiestnené priamo na nádržke toalety, vďaka čomu sa dá voda využitá na umývanie rúk, recyklovať ešte v podobe vody potrebnej na splachovanie. Toaleta je v podkroví jedinou miestnosťou bez priameho denného svetla.

Úložné priestory nájdeme najmä v jednoduchej a peknej spálni. Vďaka zvýšenému pódiu, na ktorom sa nachádza posteľ (pódium vlastne tvorí posteľ), je možné ukladať veci nielen do vstavaných skríň na chodbe, ale aj do priestoru pod posteľou.

Text: Anna Martausová
Foto: Hugo Hébrard photographe d’architecture
Zdroj: homedsgn.com

Komentáre