Vtipne riešené toalety pod vodopádom

image 96740 25 v1

Neďaleko nórskeho mestečka Granvin nájdete majestátny, 125-metrový vodopád Skjervefossen. Na jeho úpätí vznikla turistická zastávka s technickou budovou, ktorá v roku 2016 vyhrala cenu WAN Small Spaces Award.

Klient Národné turistické cesty vyzval architektonické štúdio Fortunen a krajinných architektov Østengen & Bergo, aby pomohli „zvýrazniť a obohatiť zážitok z okolitej krajiny bez toho, aby s ňou objekt súťažil“.

Inak výrazný objekt sa preto snaží materiálovo splynúť – obklad má z lokálneho kameňa a jeho tvar vyzerá, akoby ho odrezali zo svahu na protiľahlom brehu rieky.

Vodopád skjervefossen - 35285-preview_low_2434-1_35285_sc_v2com

Okrem výnimočného rešpektu k okolitej prírode (napr. trávnatý porast bol pred stavbou odobratý a po dokončení znova osadený) bolo zámerom vytvoriť jedinečný a prekvapivý zážitok pre návštevníkov. Podarilo sa.

„Technická budova“ je totižto dvojicou toaliet. Každej dominuje niekoľko metrov vysoké okno prechádzajúce až pod presklenú podlahu, cez ktoré môžete sledovať spenenú rieku Storelvi priamo z „trónu“.

Netreba sa báť, z druhého brehu vás uvidí leda tak divá zver.

Vodopád skjervefossen - 35288-preview_low_2434-1_35288_sc_v2com

Vodopád skjervefossen - 35281-preview_low_2434-1_35281_sc_v2com

Text: Korina Krchniaková
Foto: Vidar Herre
zdroj: v2com