Z opustenej chatrče moderná stodola

Keď hovoríme o rekonštrukciách starých hospodárskych budov v štýle stodoly, kanadskí dizajnéri majú navrch. Zaujímavú ideu rekonštrukcie vidieckej chatrče v Quebecu premenil na realitu montrealský dizajnér Louis Beliveau z ateliéru La Firme. Na spoluprácu si prizval architekta Michela Lemieuxa. Moderná stodola The Barn ukrýva jedinečný príbeh.

Rozobrali, preniesli, znovu postavili

Proces nebol jednoduchý. V prvom rade znamenal demontáž starej budovy – jej použiteľných častí.Tie potom premiestnili na miesto nového statku do Mansonville. Každý jeden zachránený kus pôvodnej stavby bolo potrebné označiť, aby pri rekonštrukcii vedeli, kam presne patrí.

Vďaka presnosti a pedantnej práci sa podarilo stodolu na novom miestne postaviť tak, ako stála na pôvodnom. Architekti celú stodolu oživili obkladom z miestnych smrekov, ktorý nájdeme nielen vonku, ale aj vnútri. Pribudli nové okná a kovová strecha.

Otvorený priestor poskytuje dokonalý prehľad

Moderná stodola neslúži ako trvalé bývanie. Dvojica žijúca v meste si ju vychutnáva ako príjemné bývanie na vidieku, ktoré poskytuje relax, kontakt s prírodou a to hlavné – únik z rušného mesta.

„Naším cieľom bolo zachovať pôvodný rustikálny charakter stodoly tak, aby nebol narušený moderný komfort domácich,“ vyjadrili sa architekti. Uvádzajú tiež, že sa v interiéri zámerne vyhýbali vertikálnym prvkom, aby zachovali výhľad z jednej časti interiéru do inej.

Jedáleň prepojená s obývacou izbou a kuchyňou má dvojnásobnú výšku.

V interiéri dominuje svetlo a čistota

Miestnosti v interiéri síce nadväzujú na pôvodné členenie priestoru, ale dosahujú úplne inú kvalitu. Svetlé dubové podlahy, biele steny a priznané trámy umocňujú atmosféru. Jedáleň prepojená s obývacou izbou a kuchyňou má dvojnásobnú výšku. Zasklená stena, ktorá domácim poskytuje jedinečný výhľad na pohorie Sutton a nedotknutú krajinu, dosahuje dokonca až 10,6 metra.

Moderná stodola 14

Tri podlažia – každé má svoju funkciu

Stodola dnes stojí vo svahu. Prístupná je z lávky, ktorá vedie do centrálnej hlavnej časti domu. Pod ňou je suterén, nad ňou ešte jedno obytné podlažie. Na hlavnom podlaží je otvorený priestor kuchyne jedálne a obývacej časti, samostatná, televízna miestnosť a biliard.

Po bielom oceľovom schodisku sa dostanete na najvyššie poschodie so štyrmi spálňami a troma kúpeľňami, ktoré sú usporiadané do tvaru písmena U. Toto rozmiestnenie poskytuje výhľad na jedálenský stôl o podlažie nižšie (ešte aj luster nad stolom vybrali taký, aby sa cezeň dalo vidieť na to, čo je na stole).

Moderná stodola 02

V suteréne sú technické miestnosti, garáž a sklad. Celkovo trojpodlažná stavba má vlastný vonkajší bazén, terasu, biliardovú miestnosť i záhradku. Viete si predstaviť príjemnejšie víkendové bývanie v stodole?

Neprehliadnite: Súčasný rodinný dom na vidieku s pridruženou stodolou

The Barn v skratke
Architekti: La Firme a Michel Lemieux
Plocha: 418 m2
Lokalita: Quebec, Kanada
Dodávateľ: Gerald St-Pierre
Krajinná architektúra: Alain Roy
Osvetlenie interiéru: La Firme
Stolárstvo: La Belle Gueule de Bois
Kovovýroba: Précinox Métal
Sabína Zavarská
Foto: Ulysse Lemerise

Komentáre