Kancelária v drevenej hobline

image 66177 25 v1

Ani kancelária nemusí byť strohá svojou konštrukciou a sterilná svojim vnútorným priestorom. Shoffice (shed + office), situovaný v zadnej časti dvora terasového domu vybudovaného v 50-tych rokoch v londýnskej štvrti St John´s Wood, je záhradný domček, v ktorom sa nachádza malá kancelária.

Shoffice je koncipovaný ako skulpturálny objekt, ktorý ako keby vtekal do záhradného priestoru.

Shoffice (shed + office, teda niečo ako kancelária v záhradnom domčeku) je záhradný domček, v ktorom sa nachádza malá kancelária

Zasklený kancelársky priestor je vsadený do drevenej konštrukcie z extrudovaného dreva v tvare elipsy, ktorá je skrútená ako drevená hoblina a vytvára malú terasu na trávniku. V interiéri je umiestnený vstavaný nábytok z dubového dreva, pričom stôl je vyhotovený ako konzola.

Svetlo preniká do pracovného priestoru cez dva strešné otvory. Jeden z nich, ktorý je situovaný nad pracovným stolom je zasklený.

Jeden z nich, ktorý je situovaný nad pracovným stolom je zasklený.

Projekt vznikol na základe úzkej spolupráce medzi architektom, stavebným inžinierom a zhotovovateľom. Ľahká konštrukcia, formovaná dvomi oceľovými kruhovými nosníkmi, drevenými lamelami a opláštením z tvarovej preglejky je uložené na základových pätkách. Veľká časť konštrukcie sa predmontovala, čím sa redukovalo množstvo materiálu, ktorý by sa musel počas realizácie premiestňovať cez existujúci dom.

Shoffice je koncipovaný ako skulpturálny objekt, ktorý ako keby vtekal do záhradného priestoru.

Architekti: Platform 5 Architects

Konštrukčné riešenie: Morph Structures
Zhotovovateľ: Milimetre

TEXT: Platform 5 Architects, wad
FOTO: Alan Wiliams Photography