Green Building Park v Pekingu

image 97433 25 v1

Green Building Park Visitors Centre je ústrednou časťou výstavného areálu venovaného technologickým inováciám, ktorý sa nachádza v juhozápadnom Pekingu. Je akousi symbolickou vstupnou bránou, v ktorej sa spája energetická efektívnosť s inováciou. Objekt v tvare podlhovastej organickej vlnovky so svojom okolí harmonicky spolupôsobí a ašpiruje na medzinárodnú energetickú certifikáciu BREEAM „Outstanding“.

„Každý detail sa v našom návrhu snaží zdôrazniť dôležitosť či už pasívneho, alebo aktívneho dizajnového riešenia, ktoré priamo súvisí s našou zodpovednosťou pri ochrane životného prostredia,“ hovorí anglický architekt Ian Bogle. „Využívame prirodzené vetranie, vykurovanie solárnymi panelmi, sálavé chladenie i recyklovaný kuchynský olej na prevádzku kotolne, ktorá už sama osebe symbolizuje zelený rozmer tohto projektu a je súčasťou výstavných priestorov.“

Organický tvar objektu a zvlnená zelená strecha s citom zapadajú do okolitej krajiny

  Organický tvar objektu a zvlnená zelená strecha s citom zapadajú do okolitej krajiny

Energetická efektivita

Tesne pod zvlnenou zelenou strechou je umiestnený nosný oceľový rám obložený sálavými prefabrikovanými betónovými panelmi, ktoré v závislosti od ročného obdobia priestor vykurujú alebo chladia. Prostredníctvom špeciálnej zasklenej fasády sa v objekte pracuje nielen s prirodzeným denným osvetlením, ale využíva sa aj prirodzené vetranie. Oba aspekty ešte viac prispievajú k energetickej efektivite projektu v klimatickej zóne s teplotným výkyvom viac ako 40 stupňov Celzia.

Vzdušné výstavné priestory disponujú len prirodzeným denným osvetlením

  Vzdušné výstavné priestory disponujú len prirodzeným denným osvetlením

Plastové fľaše ako izolácia

Výstavné priestory sú flexibilné, adaptabilné a pripravené na akékoľvek rekonfigurácie expozícií. Platí to aj pre výstavné priestory orientované na sever, v ktorých sa dá využiť aj účelové, prípadne orientačné osvetlenie. Fasády výstavných priestorov sú samy osebe exponátmi: demonštrujú inovatívne riešenie vonkajších obálok budov. Dosahujú extrémne vysokú úroveň izolácie a technologický pokrok architekti zvýraznili použitím technológie „micro-dot vacuum glass“ v rámci presklených panelov.

Fasáda je z rôznych typov výplňových panelov

  Fasáda je z rôznych typov výplňových panelov

„Ako alternatívu k vákuovanému sklu sme v rámci fasádnej skladby navrhli panel vyplnený recyklovateľnými plastovými fľaškami na vodu. Tento panel si zachováva rovnaké tepelno-technické vlastnosti a je výborným príkladom kreatívneho prístupu k inovácii,“ dodáva architektka Barbora Markechová z kancelárie Bogle Architects. „Na nepriehľadné časti fasád sme použili izolačnú vlnu vyrobenú z recyklovaných fliaš na vodu. Je prekrytá vrstvou hodvábnych plachiet a poprešívaná na štýl zimných prešívaných búnd. A keďže ide o výstavné centrum, aj tento inovatívny systém je pre návštevníkov viditeľný za vrstvou presklených panelov.“

Axonometrie skladby fasádnych panelov z vákuovaného skla, s výplňou z recyklovateľných fliaš a z prešívanej izolačnej vaty

  Axonometrie skladby fasádnych panelov z vákuovaného skla, s výplňou z recyklovateľných fliaš a z prešívanej izolačnej vaty

GREEN BUILDING PARK VISITORS

Miesto: Peking, Čína
Architekt: Bogle Architects Ltd, projekčná fáza realizačnej dokumentácie
Investor: Vanke China Ltd
Začiatok a ukončenie výstavby: štúdia 2012, začiatok výstavby 2015, výstavba v súčasnosti pozastavená
Úžitková plocha: 5 500 m2
Zastavaná plocha: 6 500 m2
Celkové investície: 12 mil. USD (asi 10,26 mil. eur)

  

TEXT: ĽUDOVÍT PETRÁNSKY; VIZUALIZÁCIE, DOKUMENTÁCIA: BOGLE ARCHITECTS

Článok bol uverejnený v časopise ASB 8-9/2017.