Aj malá intervencia uprostred lesa môže mať veľký efekt

Neziskové organizácie a občianske združenia tvoria značnú hnaciu silu kultúrnych počinov v našej krajine. Keď sa pri banskoštiavnickom tajchu začalo jedno OZ udomácňovať, vynorila sa otázka, ako utvoriť miesto na kultúru rýchlo a ľahko.

Tajch Červená studňa je od centra Banskej Štiavnice vzdialený presne jednu zdravotnú prechádzku. Zapísaný v zozname UNESCO spolu s ďalšími unikátmi ako „Banská Štiavnica a technické pamiatky okolia“ susedí s križovatkou nielen ciest do bývalých dôležitých banských miest, ale aj trás cyklistov a bežkárov.

Blízka Hájovňa s pridruženým areálom ťaží zo strategickej polohy formou pravidelných návštev turistov. Chátrajúcu si ju od mesta „požičalo“ občianske združenie NAD TÝM – Červená studňa a s pomocou dobrovoľníkov zriadilo infobufet.

Element kultúry sa podarilo integrovať prostredníctvom galerijného priestoru a neskôr pribudla aj šikovná turistická útulňa. Umelecké diela sa nachádzajú dokonca aj na fasáde samotnej Hájovne, exteriér zas zdobia dočasné inštalácie. Čo si však počať, ak máte za domom bývalé betónové hnojisko bez využitia?

Dva v jednom

Združenie Woven tvoria štyri architektky. Známe oceňovanými drevenými inštaláciami, drobnými stavbami v krajine či [1:1] WORKSHOPom sa prob­lému zhostili im vlastným spôsobom – drevenou konštrukciou s pridanou hodnotou realizovanou počas minuloročnej Veľkej noci a prezentovanou počas festivalu DREVO +.

Dvojaká funkcia objektu sa mení podľa jeho stavu – zložený vytvára jednoduché pódium a rozložený sa mení na sympatické sedenie kaskádovo zapustené v negatívnej hmote jamy. Bonusom je príručný mobiliár, ktorý sa uhladene skrýva v konštrukcii. Betónové steny poslúžili ako pevný základ pre nosnú časť, ktorá pozostáva z masívnych hranolov.

Na ráme je upevnené latovanie zo smrekovcového dreva bez povrchovej úpravy, takže možno nadšene očakávať vytvorenie patiny. Objekt už prešiel zaťažkávajúcimi skúškami vďaka niekoľkým kultúrnym podujatiam. Vyberateľné lavice môžu slúžiť ako stolička, stolík, prípadne stavebný materiál na detské skrýše. V skratke – raz ste hore a potom zas dole. Podľa toho, ako si príručné pódium a sedenie zároveň postavíte.

Za oponou

Jasne oranžová textilná inštalácia pribudla súčasne s pódiom ako jeho spoločník. Pochádza tiež z dielne Woven a tvorí ju odpadový materiál. Hrubé nylonové gurtne a upínacie popruhy používané na lodných kontajneroch autorky štylizovali s konkrétnym cieľom.

Zahnutím plochých pásov vznikol trojrozmerný vzor alebo ornament, ktorý vytvára exteriérovú záclonu, mäkkú, flexibilnú membránu medzi vonkajškom a priestorom skladu, a zároveň navodzuje atmosféru akejsi divadelnej opony za pódiom.

POD TÝM NAD TÝM
Miesto: Červená studňa,
Banská Štiavnica
Investor: NAD TÝM – Červená studňa, o. z., Fond na podporu umenia
Architekt: WOVEN – Anna Cséfalvay, Marianna Maczová, Veronika Michalíková, Danica Pišteková
Celková plocha: 20,5 m2
Realizácia: 2019
TEXT: Alexandra Müllerová
DOKUMENTÁCIA: WOVEN
FOTO: Ján Viazanička