Partneri sekcie:

Udržateľný zberač vody v Kambodži má byť vzorom. Pomáha aj v obdobiach sucha

Nie veľa krajín sa môže pýšiť vysokou kvalitou vody tak ako Slovensko. Ani si nevieme predstaviť, že najbližšia pitná voda by bola dostupná len v rámci miestneho jazera, a to tiež len každého pol roka. Hongkonskí architekti však túto situáciu vyriešili pomerne jednoduchou a nenákladnou intervenciou – zberačom vody konštruovaným z miestnych materiálov použitím autentických techník.

Sneung je odľahlá dedina nachádzajúca sa na okraji provinciálneho mesta Battambang, ktorú v minulosti počas vlády komunistickej strany Červených Kmérov spustošili nášľapové míny občianskej vojny. Obec využíva rieku Sangkae, neďaleké jazero a studne ako hlavné zdroje vody.

Prístup k vode je však nespoľahlivý, keďže vodná plocha každého pol roka vysychá v rámci obdobia sucha a napĺňa sa počas obdobia dažďov. Studne sú kontaminované nečistotami z okolitých tovární. Badateľné je aj znečistenie plastovým odpadom spôsobené ustavičným používaním plastovej balenej vody.

Sociálna architektúra v pravom zmysle slova

Zrealizovaný experiment je fúziou dvoch funkcií – spoločenskej a inžinierskej. Srdcami dvojice objektov sú v prvom prípade lievikovitá strecha zbierajúca vodu z dažďových zrážok pomocou čerpadla, zatiaľ čo v druhom prípade ním je jednoduchý systém jej filtrovania.

Pre život esenciálna budova sa zároveň stala stretávacím a stmeľovacím bodom. Interiéry sa transformujú do spoločenskej sály – spoločenského centra slúžiaceho aj na zhromažďovanie, každodenné stretnutia, oslavy a komunitné slávnosti, zatiaľ čo voda prináša život aj v metafyzickom zmysle.

K obľúbenosti prispeli aj použité materiály – pálená tehla a betón v horúčavách udržujú príjemný chlad a na rozdiel od prírodných materiálov degradujú pomalšie.

Lievikovitá strecha ústi do podzemnej nádrže.
Lievikovitá strecha ústi do podzemnej nádrže. | Zdroj: Orient Occident Atelier

Koniec plastov

Okrem toho, že objekt WaterHall je skonštruovaný uveriteľne udržateľným spôsobom, jeho funkcia vracia znevýhodnené komunity „naspäť na koňa“. Súčasťou návrhu bolo tiež riešenie problému znečisťovania plastovým odpadom.

Bez dostupnosti pitnej vody boli miestni obyvatelia odkázaní na balenú vodu z obchodu, ktorej najlacnejšia alternatíva, samozrejme, prichádzala v plastovom balení. Dedinčania po novom používajú na zber a uschovanie prefiltrovanej vody keramické džbány a fľaše lokálnej výroby, čím sa eliminuje množstvo plastového odpadu a súvisiaceho znečistenia.

Filtračná miestnosť s čerpadlom má za úlohu dosiahnuť požadovanú kvalitu vody.
Filtračná miestnosť s čerpadlom má za úlohu dosiahnuť požadovanú kvalitu vody. | Zdroj: Orient Occident Atelier

Lokálne, ale súčasne

„Počas navrhovacieho procesu sme skúmali a dokumentovali miestne stavebné techniky a metodiky remesiel, ktoré sme chceli použiť, ale vyjadriť súčasným jazykom. Veľmi dúfame, že projekt WaterHall sa transformuje na pilotný projekt, ktorý sa bude realizovať a uplatňovať po celom svete v lokalitách s obmedzenou pitnou vodou,“ približujú kreaktívny proces architekti z Orient Occident Atelier.

„V tom prípade sa však použité miestne stavebné techniky a remeselné realizácie zmenia v závislosti od geografie, no vždy jedinečným súčasným jazykom,“ dodávajú. Záťažová skúška prišla tesne po dokončení projektu.

Provincia Battambang zažívala najhoršie suchá za posledné roky a napriek tomu bolo možné získavať zo zberača vodu. Tento fakt značne prispel k obľúbenosti miestnej komunity a vznikol tak stretávací bod kultivujúci pocit spolupatričnosti miestnych. WaterHall je víťazom dotácie Hongkonského inštitútu architektov (HKIA) – Architect Community Project Fund 2017.

Dostatok voľného priestoru sa núka na stretnutia a posedenia.
Dostatok voľného priestoru sa núka na stretnutia a posedenia. | Zdroj: Orient Occident Atelier

PROJEKT ZBERAČA VODY WATERHALL

Miesto: Sneung, Battambang, Kambodža
Investor: obec Sneung
Architekt: Orient Occident Atelier – Kenrick Wong, Magic Kwan, Fionne Chan, Harrison Lai, Jane Luk, Janet Tam
Zastavaná plocha: 60 m2
Projekt: 2017
Realizácia: 2019

Alexandra Müllerová