Partneri sekcie:

Pasívny dom pri rybníku

image 82161 25 v1

Anglické architektonické štúdio Foresterarchitects predstavilo svoju realizáciu neobvykle tvarovaného rodinného domu v pasívnom štandarde.

Bol postavený v anglickom meste Stalham v oblasti Norfolk Broads, ktorá je známa ako najväčšia chránená mokraď a zároveň tretia najväčšia vnútrozemská plavebná cesta. Táto oblasť nesie tiež status národného parku a je preto veľmi chúlostivá na nové stavebné projekty.

Zákazník sa rozhodol spolupracovať s londýnskym štúdiom Foresterarchitects už od štádia výberu pozemku, pričom mohol prekonzultovať klady a zápory viacerých lokalít a vybrať si tú, ktorá najviac vyhovovala jeho požiadavkám. Od počiatku návrhu boli stanovené jasné ciele: vytvoriť dom citlivý k okolitému životnému prostrediu so záhradným rybníkom ako hlavnou črtou projektu.

Na 110 m2 podlahovej plochy pripadá kuchyňa, obývačka spojená s jedálňou, 3 spálne, kúpeľne a chodbou oddelená dielňa. Malý rybník vytvára ohniskový bod záhrady, od ktorej sa odvíja usporiadanie nového domu. Výzor domu na prvý pohľad pripomína chatrče prevládajúce v blízkom okolí, berie si príklad z lokálnych tvarov, materiálov a ich usporiadania v priestore. Charakteristickým znakom je použitá kombinácia pultovej strechy nad obytnou časťou a sedlovej strechy nad dielňou, ktorá dotvára celkovú formu domu.


Neustále rastúce ceny energie presvedčili zákazníka zamerať sa na minimalizáciu spotreby energie. Dom je navrhnutý s pomocou Passivhaus Planning Package (PHPP) – nástrojom na kalkuláciu hlavných, tepelnotechnických parametrov stavby tak, aby spĺňali požiadavky dané štandardmi pre pasívne domy.


Minimalizácia energie potrebnej na vykurovanie a chladenie bola dosiahnutá primárne návrhom veľmi efektívnej tepelnej obálky a jej najvyššou možnou vzduchotesnosťou, čím sa stali tradičné spôsoby vykurovania nepodstatnými. Nosná konštrukcia je vytvorená z prefabrikovaných drevených rámov, ktoré sú vyplnené tepelnou izoláciou.

Fasáda domu je vyriešená jednoduchým uceleným štýlom. Na obklad boli použité dosky zo smrekovca sibírskeho bez povrchových úprav. Použitie neupraveného dreva môže vyvolávať otázky ohľadom trvanlivosti a farebnej stálosti dreva vzhľadom na jeho vystavenie poveternostným vplyvom. Táto drevina je však vďaka veľkému obsahu živice vynikajúca na použitie v exteriéri. Smrekovcovými doskami sú dokonca pokryté aj strešné plochy domu.


Na podporu energetickej nenáročnosti domu boli na strechu nainštalované solárne panely na ohrev vody a fotovoltické panely na generovanie elektrickej energie, ktoré sú netradične zapustené do strechy, takže sa nedajú spozorovať na prvý pohľad.


S ohľadom na udržateľnosť bol pri návrhu použitý aj systém zhromažďovania dažďovej vody. Terasa pred domo vytvorená z permeabilných vrstiev zberá do kolektoru dažďovú vodu, ktorá sa ďalej používa na zavlažovanie záhrady.

Foto: Kenny Forester
Text: Peter Rypák
Zdroj: Inhabitat