image 62811 25 v1
Galéria(11)

Netradičný dom s netradičným programom

Dom sa nachádza v širšom centre českého mesta Břeclav, kde na rodičovskom pozemku ukončil pôvodnú radovú zástavbu z prvej polovice 20. storočia. Projekt vznikal pre mladú rodinu so silným vzťahom k železniciam, čo vygenerovalo netradičný charakter stavby.

IMG 4596
1m
2012 12 18 12.17.09
2013 04 08 13.27.39
111215 breclav 240
breclav 130409 3
IMG 1386
IMG 3864

Miesto: Břeclav, Česká republika
Architekt: Ján Studený,  Maroš Bátora, Ladislav Bartko
Hlavný dodávateľ: Karon s.r.o.
Sub-dodávateľ: Agrop nova a.s.
Plocha: 240m2
Projekt: 2009-2012
Realizácia: 2012

Dom je fúziou dvoch funkcií. Slúži na bývanie i ako železničné múzeum, ktorého exponáty sa v rodine dedia z generácie na generáciu. Jednou z ďalších a nemenej dôležitých požiadaviek bolo, aby bol dom vyhotovený v pasívnom energetickom štandarde.

Architektonický koncept

Projekt nadviazal na pôvodnú stavbu sedliackeho domu na konci radovej zástavby, o ktorý sa oprel severnou stenou. Nadviazal naň tak dôkladne, že celý pôdorys je zošikmený o 3,6°. Dom bol projektovaný na dvakrát. Pôvodný projekt bol jednopodlažný so zelenou strechou a otvorený do záhrady. Tento koncept však neprešiel na úradoch, kde požadovali dvojpodlažný dom so šikmou strechou. Z pôvodného konceptu zostalo teda otvorenie domu do záhrady cez tri veľké otvory, ktoré prechádzajú cez obe podlažia. Strecha dvojpodlažného objektu je zošikmená na južnú stranu, čo umožnilo vznik strešnej terasy s výhľadom na rieku Dyje. Fasády vychádzajú zo štruktúry okolitej zástavby.

Pohľad na dom zo záhrady

Funkčné riešenie

V kompaktnej hmote sa skrýva netradičný účel. Pôdorys na oboch podlažiach rozdeľujú dve rovnobežné steny. Interiér sa vďaka nim delí na obývaciu časť a železničné múzeum. Medzi stenami sa nachádza vertikálne hygienické jadro a technické zázemie.

Do domu sa vchádza dvomi vstupmi z ulice. Jedným do obývanej časti a druhým, samostatným, do vlakového múzea. Na spodnom podlaží sa nachádza múzeum a otvorená denná časť. Obe časti sú prepojené spálňou rodičov a sú priamo spojené aj s exteriérom. Každá je však samostatným funkčným celkom. Na hornom podlaží sú umiestnené dve spálne, sklad, hygienické a technické zázemie a otvorená pracovňa s tzv. výlezom na strešnú terasu.
Detail na kuchyňu v dennej časti interieru

Konštrukcia a technológie

Dom je skonštruovaný z prefabrikovaných drevených ekologických panelov Novatop-system hrubých 8 cm. Tieto panely tvoria všetky nosné aj nenosné steny domu. Horizontálne konštrukcie sú z drevených trámov. Objekt spĺňa všetky parametre pasívneho štandardu. Je zateplený 30 cm minerálnej vlny, ktorú z exteriéru chráni vlnitý plech tvoriaci fasádu. Na vykurovanie sa používa rekuperácia tepla – výmenníky sa nachádzajú na oboch podlažiach.

Konšrukcia domu

Marián Stanislav
Foto: ksa_studeny