Rekonštrukcia bytu priniesla kvalitne vtipný mix

Rekonštrukcia bytu priniesla kvalitne vtipný mix

Keď si predstavíte byt s podlahovou plochou vyše 150 m2, zrejme budete očakávať luxusné stvárnenie, drahé materiály a snahu o efekt. Architekti z ateliéru 0,5 Studio Pavel Nový a Vít Svoboda však k návrhu interiéru na pomedzí Žižkova a Vinohradov pristúpili inak.

Dispozícia bytu je definovaná jeho umiestnením v nároží domu. Centrom je priestranná hala, z ktorej vedú dvere prakticky do všetkých miestností. Bolo to tak vždy, dispozícia sa upravovala len mierne, a to predovšetkým v súvislosti s predchádzajúcou rekonštrukciou, ktorá prebehla v roku 2000, no súčasní majitelia sa s ňou absolútne nestotožňovali.

Priestor dnes osvetľujú autorské líniové svetlá, ktorých geometria korešponduje s vloženou rohovou skriňou na šaty a na topánky. Jej rohy sú zaoblené, aby nebránili v prechádzaní a zjemnili hmotu.

Novovzniknutý obytný priestor v sebe spája zóny na odpočinok, varenie, stolovanie a prácu. Vstupuje sa tam z haly, treba prejsť okolo kuchynskej linky, ktorá je absolútnou dominantou miestnosti vďaka výraznej modrej farbe a čiastočne vykonzolovanému hranolu spodných skriniek. Všetko ostatné je potlačené. Okenný výklenok skrýva lavicu jedálenského stola, vedľa priestrannej knižnice je nenápadné pracovné miesto.

K dvom izbám vedie malá chodbička, vďaka ktorej vznikol šatník patriaci k spálni rodičov. Jej priestory sú zariadené len minimálnym množstvom nábytku. Nájdete tu posteľ a stôl. Všetko ostatné, poličky na knihy, úložné priestory, je skryté v stenách. Pôsobí to čisto a elegantne, podčiarkuje to vzdušnosť danú vysokými stropmi.

Pracovňa, doplnená malou samostatnou kúpeľňou, využíva rovnaké princípy. Vďaka skrytým sklopným posteliam a tomu, že je oddelená od ostatných častí interiéru, môže zároveň slúžiť ako maximálne pohodlná hosťovská izba.

Hlavná kúpeľňa je jednoducho zariadený a praktický priestor. Skriňa so zabudovanými umývadlami zároveň obsahuje i kôš na bielizeň so skrytým otvorom na vhadzovanie. Je tu sprchový kút aj vaňa.

Architekti opisujú stav pred rekonštrukciou ako „pripomínajúci koloniálnu rezidenciu.“ Po niečom takom už nie je ani chýru, ani slychu! V interiéri vidíme jednoduchosť a utilitaritu – množstvo bielej farby, minimum nábytku, jednoduché stvárnenie kúpeľne alebo sklápateľné miesto na spanie. Povrchy a kľúčové detaily presvedčia kvalitou – drevená podlaha, skriňa vo vstupnej hale aj v iných miestnostiach.

A nechýba ani vtip, ktorý nebýva samozrejmosťou – modrá kuchyňa, tabuľová farba na stene, aby návštevy mohli písať odkazy. Je to vyvážený mix. Miešanie býva chúlostivá záležitosť, 0,5 Studio sa však nemýlilo!

 

Tomáš Čech – Architektonická platforma POLYCHROME
Foto: Peter Fabo