Rekonštrukcia malého bytu so škandinávskym šarmom

4

Aj byt s rozlohou iba 43 štvorcových metrov môže vyzerať nadčasovo, vkusne a priestranne. Stačí vedieť, ako na to. Pre vašu inšpiráciu prinášame prechádzku dvojizbovým bytom vo švédskom Göteborgu, ktorý sa podarilo zrekonštruovať na jednotku. Byt sídli na štvrtom poschodí starej tehlovej bytovky v atraktívnej lokalite Linné.

Interiér dvojizbového bytu je zariadený v škandinávskom štýle

Byt je výsledkom výbornej kombinácie typických škandinávskych spôsobov interiérového riešenia a sýtych farieb v spojení s výraznými vzormi. V priestore nechýbajú ani zástupcovia umenia či literatúry, ktorí mu dodávajú skutočne príjemnú a naplnenú atmosféru. Ideálny priestor pre dvojicu, ktorá sa chce doma cítiť príjemne, nemá rada stiesnenosť a na druhej strane netúži ani po megalomanských či chladných prísne moderných priestorových riešeniach.

Dôležité detaily, ktoré dodávajú celému interiéru každodennú energiu a životaschopnosť, sú napríklad rezané kvety, črepníkové bylinky, aranžované ovocie v misách či s mierou umiestnené sviečky.

Štyri druhy podláh

Z haly je prístup do kuchyne, obývacej izby a kúpeľňe. Steny sú natreté bielou a pod nohami nájdeme celkovo štyri druhy podláh. V hale tmavosivé linoleum, v obývačke a spálni naturálne drevené latky, v kuchyni opäť drevo – tentoraz však natreté bielou farbou a napokon v kúpeľni tmavosivé dlaždice.

Obývačka je útulná a svetlá izba s priestorom pre pohovku a jedálenským stolom (v prípade potreby) alebo čitateľským kútikom. Dvojkrídlovými bielymi dverami so sklenou výplňou je od obývačky oddelená spálňa. V tejto miestnosti je všetko potrebné – priestranná manželská posteľ, päť vysokých bielych skríň, ktoré ponúkajú veľkorysý úložný priestor, a napokon písací stôl so stoličkou pre prácu z domu. Spálňa je orientovaná na pokojnú stranu, čiže je výrazne tienená od mestského ruchu.

Kuchyňa v čiernobielom

Kuchyňa poskytuje dostatok priestoru a vďaka čiernemu mozaikovému obkladu pôsobí veľmi mladistvo a nadčasovo. Poskytuje všetko potrebné pre krásne strávený čas pri spoločnom varení. Kúpeľňa, ako to už tradične v severských interiéroch býva, je veľmi jednoduchá, monochromatická, avšak plne fuknčná a komfortná.

Vysoké stropy, krásne výlisky a štukatúry pripomínajúce pôvod budovy, čiže začiatok 20. storočia, prinášajú pokojnú atmosféru domova a podčiarkujú interiér svojou historickou hodnotou.

Napriek rozlohe 42 m² pôsobí byt veľmi vzdušným a priestranným dojmom.
Napriek rozlohe 42 m² pôsobí byt veľmi vzdušným a priestranným dojmom.

Sklom vyplnené dvojité dvere oddeľujúce spálňu a obývačku umožňujú ešte účinnejšie presvetlenie priestoru.
Sklom vyplnené dvojité dvere oddeľujúce spálňu a obývačku umožňujú ešte účinnejšie presvetlenie priestoru.

... tak aj pre osobitný jedálenský stôl pre tých, ktorí ho potrebujú.

… tak aj pre osobitný jedálenský stôl pre tých, ktorí ho potrebujú.

Inak je tu dostatok miesta pre príjemný čítateľský kútik, pravdaže, vedľa plnej knižnice.
Inak je tu dostatok miesta pre príjemný čítateľský kútik, pravdaže, vedľa plnej knižnice.

Biele steny, jemné lišty a zachovaná štukatúra pripomínajú vyše 100-ročnú históriu budovy.
Biele steny, jemné lišty a zachovaná štukatúra pripomínajú vyše 100-ročnú históriu budovy.

Pôvodná dlažba je renovovaná a dokonale ladí s priestorom.
Pôvodná dlažba je renovovaná a dokonale ladí s priestorom.

Spálňa je dostatočne priestranná pre veľkú manželskú posteľ, nad ktorou je polička ako stvorená na literatúru večerného čítania.
Spálňa je dostatočne priestranná pre veľkú manželskú posteľ, nad ktorou je polička ako stvorená na literatúru večerného čítania.

Päť vysokých skríň poskytuje bohatý úložný priestor.
Päť vysokých skríň poskytuje bohatý úložný priestor.

Jednoduchý pracovný kútik spĺňa požiadavky na občasnú prácu z domu.
Jednoduchý pracovný kútik spĺňa požiadavky na občasnú prácu z domu

Vysoké stropy a dekorácie na stenách dodávajú priestoru plastickosť.
Vysoké stropy a dekorácie na stenách dodávajú priestoru plastickosť.

Všadeprítomné kvety, knihy a vzory spolu tvoria očarujúcu kompozíciu.
Všadeprítomné kvety, knihy a vzory spolu tvoria očarujúcu kompozíciu.

Kuchyňa rekonštruovaná v roku 2006 je vybavená modernými spotrebičmi a kvalitnou pracovnou plochou.
Kuchyňa rekonštruovaná v roku 2006 je vybavená modernými spotrebičmi a kvalitnou pracovnou plochou.

Veľkorysý priestor umožňuje realizovať sa v kuchyni viacerým kuchárom súčasne. Kontrast bielej linky a čiernej mozaikovej zásteny krásne vertikálne oddeľuje jednotlivé roviny priestoru.
Veľkorysý priestor umožňuje realizovať sa v kuchyni viacerým kuchárom súčasne. Kontrast bielej linky a čiernej mozaikovej zásteny krásne vertikálne oddeľuje jednotlivé roviny priestoru.

Jedálenský stôl pre 4 osoby v prípade potreby poslúži aj návštevám.
Jedálenský stôl pre 4 osoby v prípade potreby poslúži aj návštevám.

Elegantná a štýlová, s orechovou pracovnou doskou, v čiernobielom vyhotovení – táto kuchyňa priam pozýva na domácu prípravu jedla.
Elegantná a štýlová, s orechovou pracovnou doskou, v čiernobielom vyhotovení – táto kuchyňa priam pozýva na domácu prípravu jedla.

Kuchynský priestor pôsobí jednoduchým a kompaktným dojmom, pričom nie je strohý, ale naopak – darí sa mu spĺňať definíciu „srdca domácnosti“.
Kuchynský priestor pôsobí jednoduchým a kompaktným dojmom, pričom nie je strohý, ale naopak – darí sa mu spĺňať definíciu „srdca domácnosti“.

Vo vstupnej hale nájdeme drevenú skrinku a obrovské zrkadlo – doplnky, ktoré nás svojím dizajnom opäť zavedú do histórie budovy.
Vo vstupnej hale nájdeme drevenú skrinku a obrovské zrkadlo – doplnky, ktoré nás svojím dizajnom opäť zavedú do histórie budovy.

Kúpeľňa bola zrekonštruovaná v roku 2009 do maximálne jednoduchej a funkčnej podoby.
Kúpeľňa bola zrekonštruovaná v roku 2009 do maximálne jednoduchej a funkčnej podoby.

Kombinovaná práčka so sušičkou stojí vedľa preskleného sprchového kúta.
Kombinovaná práčka so sušičkou stojí vedľa preskleného sprchového kúta.

Vstavané skrine v chodbe poskytujú ďalší, elegantne ukrytý skladovací priestor.
Vstavané skrine v chodbe poskytujú ďalší, elegantne ukrytý skladovací priestor.

Text: Anna Martausová
Foto: Alvhem
Zdroj: Alvhem

Komentáre