Zo záhradnej chatky sa stal vďaka rekonštrukcii minidom z prírodných materiálov

Chata Malachov
Zdroj: Tepore

Pri tejto rekonštrukcii záhradnej chatky sa rátal každý centimeter. K slovu prišli aj prírodné stavebné materiály, ktoré vylepšili energetickú bilanciu, a recyklácia v podobe repasovaných betónových dlaždíc či staršieho čalúneného nábytku.

Chatka v Malachove bola klasickou chatka v záhradkárskej časti pri Banskej Bystrici – Malachove. Nachádza sa pod pod lesom na vrchole severného svahu, po oboch stranách obkolesená podobnými stavbami. Za socializmu ju svojpomocne postavil otec terajšej majiteľky ako útočisko pri prácach na malom políčku a v záhrade.

Veľký pozemok uprostred zelene neďaleko mesta je ideálny na oddych či pobyt v prírode aj v súčasnosti, chatka však už neposkytovala žiadaný komfort. Preto prišla na rad jej rekonštrukcia. Počas nej sa uvažovalo nad využitím ďalších metrov štvorcových tak, aby bolo zastavaných maximálne 25 m2.

Chatka sa nakoniec predĺžila o približne 2 metre smerom dopredu, ale len v podkroví, kde teraz nájdeme luxusnú spálničku s preskleným priečelím orientovaným do záhrady. Na prízemí zase vznikla krytá terasa pod touto vysunutou časťou.

Chata Malachov
Nová krytá terasa na prízemí | Zdroj: Tepore

Difúzne otvorená stavba

Ako najjednoduchšie a najúčelnejšie sa ukázalo odstrániť starý krov a nahradiť ho novým v rovnakom tvare. Použila sa nadkrokvová izolácia a mäkká izolácia medzi krokvami, čím sa zabezpečil celkom nový štandard zateplenia objektu.

Drevovlákno, či už vo forme dosiek alebo mäkkej izolácie, zamedzí prehrievaniu podkrovia v lete. Zároveň vznikla difúzne otvorená skladba, keďže nebolo možné ideálne odizolovať spodné betónové murivo. To boli kedysi v podstate vyliate do terénu.

Túto spodnú stavbu sme preto zaizolovali z interiéru tenkou drevovláknitou doskou a z exteriéru len štrkovým násypom pod zemou a nad terénom hrubou drevovláknitou doskou. V celom interiéri bola na stenách a šikmých plochách strechy, okrem miest ktoré prichádzajú do styku s vodou (stena za kuchynskou linkou či v kúpeľni) použitá hlinená omietka,“ vysvetlil Jakub Čajko zo spoločnosti Tepore, ktorá bola dodávateľom prírodných izolácií počas tejto rekonštrukcie.

Na temperovanie objektu sa používajú infrafólie zabudované v stenách a v podlahe, na dokurovanie zase piecka na drevo umiestnená na prízemí. Pôvodne jediný dostupný zdroj vody z povrchovej studničky nahradil hĺbkový vrt. Pri obnove sa doriešilo aj odpadové hospodárstvo.

Chata Malachov
Interiér chaty – prízemie | Zdroj: Tepore

V zime takmer neobývateľná

Rekonštrukcia priniesla možnosť využívať chatku celoročne aj energetickú úsporu. „Tá je neodškriepiteľná, vzhľadom na to, že chatka mala pred rekonštrukciou minimum izolácie (našli sme vrstvy hobry v streche) a veľmi zastaralé a netesniace výplne otvorov – okná dvere. V zime bolo prakticky nemožné ju využívať,“ prezradila pre Zelenú obnovu Ing. arch. Eliška Turanská, autorka projektu.

K lepšiemu sa zmenil i štandard života na záhrade. „Vďaka privedenej vode zo studne je kuchyňa a kúpeľňa plne funkčná a takisto je možné chatku temperovať či v nej kúriť pieckou na drevo. Spotreba energie je preto neporovnateľná,“ doplnila architektka.

Chata Malachov
Interiér chaty – podkrovie | Zdroj: Tepore

Riešenia na mieru

Samostatnou kapitolou bolo dispozičné využitie a návrh nábytkov. Pri užitkovej ploche 13,5 m2 na prízemí a pri nie celkom presnej konštrukcii pôvodnej stavby bolo veľmi náročné navrhnúť a zrealizovať vstup, kuchyňu aj kúpeľňu so všetkým čo treba. Každý centimeter tu hral dôležitú úlohu.

Navyše sme sa potýkali s nemožnosťou viesť rozvody v betónovej stene, preto sme pristúpili k priznaným rozvodom vedeným v medených rúrkach. Kuchyňa napríklad musela mať bočnú stenu z nehorľavého betónu, keďže hneď vedľa sa nachádza piecka na drevo. Bojler na ohrev vody sme vložili pod vyvýšenú posteľ v podkroví,“ informoval J. Čajko.

Na nové schodisko bola použitá konštrukcia z ocele a dreva. Vďako tomu vznikli odkladací priestor a zásuvka pod prvým schodom, miesto na chladničku, a tak isto i priestor na zrenovovaný historický gaučík. Ten je dedičstvom majiteľky. V malej izbe v podkroví, ktoré má celkovú úžitkovú plochu 20,3 m2, pribudla poličková stena vyformovaná do tvaru strmých schodíkov. Po nich sa deti môžu dostať na sieť zavesenú pod trojuholníkovým oknom s výhľadom do lesa.

Chata Malachov
Interiér chaty – podkrovie | Zdroj: Tepore

Obnova citlivá k prírode aj k histórii

Pre túto rekonštrukciu sú typické prírodné materiály. Tie, najmä v rámci izolácie, používa architektka Eliška Turanská automaticky v dvoch prípadoch. Ak vytvára obývanú strechu a ak by mohol nastať problém s vlhkosťou.

„Riešili sme tu oba tieto problémy. Ak má byť podkrovný priestor príjemný aj v lete, musí byť odizolovaný prírodnými izoláciami alebo fúkanou celulózou či inou izoláciou s veľkou tepelnou kapacitou. To bežne ponúkané materiály ako minerálna vlna nemajú a preto sa nimi zaizolované priestory stávajú v lete neobývateľnými.“

Dôležité pre nás, ako pri všetkých našich projektoch, je okrem perfektných prírodných stavebných materiálov aj maximálne využitie všetkého použiteľného z minulosti. Tak sa sem dostali zrepasované staré betónové dlaždice, prečalúnené kreslo a gauč či staré dvere do kúpeľne. Všetok nový nábytok je vytvorený z masívneho smrekového dreva. Dovolili sme si estetický luxus v podobe vitráže v nich, ktoré tvoria podsvietený obraz – krásnu originálnu dekoráciu,“ doplnil Jakub Čajko.

Malachov‘ Tiny

Lokalita: Banská Bystrica
Projektant: Ing.arch. Eliška Turanská, Ing. Katarína Stachoňová
Konzultant: Ing. Igor Sršeň
Zastavaná plocha: 25 m2
Výstavba: január 2021 – jún 2022