asb.sk - Odborný portál pre profesionálov v oblasti stavebníctva

Príkladná mestská konverzia

08.11.2017

Mestský bytový dom na seba upriamuje pozornosť okoloidúcich farebnými balkónmi a rafinovaným fasádnym obkladom Equitone. Vznikol z opustenej kancelárskej budovy na rohu Miletičovej a Prievozskej ulice v Bratislave.

Konverziou bývalej sporiteľne na mestský bytový dom s malometrážnymi bytmi boli poverení architekti z Atelieru 008. Objekt zmenil svoju funkciu už po druhýkrát. Pôvodne bol súčasťou výrobno-priemyselného areálu so zameraním na šitie odevov, v 90. rokoch minulého storočia ho prestavali na kancelársku budovu. Ďalšiu zmenu jeho funkčného využitia priniesla ponuka moderných administratívnych priestorov v blízkom okolí, ktorej zastaraná budova nemohla konkurovať.

Bytový dom dostal názov Apollis. Ponúka 46 bytov a 34 apartmánov. V parteri sú umiestnené aj dva maloobchodné priestory. Rýchlosť predaja potvrdila, že zmena funkcie bola správnym rozhodnutím.

Fasáda v centre diania

Pre architektov bolo najväčšou výzvou vysporiadať sa so severozápadnou orientáciou objektu a nájsť spôsob, ako eliminovať ruch z Prievozskej ulice. V tomto smere bolo zásadné použitie zvukoizolačných hliníkových okien a akustických vetracích mriežok. Dôraz sa kládol aj na zabezpečenie dostatočných akustických parametrov medzibytových stien a stien medzi chodbou a bytom.

Hmotové členenie objektu zostalo zachované, vrátane atypického priečelia v tvare lode. Stavba má aktuálne šesť nadzemných podlaží a jedno podzemné podlažie.

Najväčšie zmeny sa premietli do vzhľadu fasády, ktorá odzrkadľuje pohyb, život a dynamiku mestského bývania. Pôvodný železobetónový skelet vykazoval dostatočnú únosnosť, preto ho bolo možné vyplniť tehlovým murivom so zateplením a nadstavať o jedno podlažie. Na základové pilóty bolo možné uchytiť nový funkčný a vizuálny prvok – predsadenú oceľovú konštrukciu, na ktorú sa osadili balkóny. Podarilo sa tak splniť požiadavku investora, aby ku každému bytu prináležal balkón, loggia alebo terasa.

Farebné balkóny prepožičiavajú fasáde nielen funkčný, ale aj výtvarný rozmer. Sú zhotovené z materiálov, ktoré alternujú v nepravidelnom rytme. „Balkóny komunikujú s farebnosťou blízkeho biznis centra. Oceľová konštrukcia zas odkazuje na industriálnu minulosť tejto mestskej časti. Veríme, že časom obrastie zeleňou a fasáda opäť získa nový rozmer,“ hovorí architekt Ján Kukuľa.

Vláknocement prepožičal originalitu

Fasádu v decentnom sivo-bielom prevedení ozvláštňujú plochy, na ktorých sa použil obklad z vláknocementových dosiek Equitone [tectiva]. Obklad charakterizuje jemne brúsený povrch v pozdĺžnom smere dosky. Severné priečelie v tvare lode získalo civilné biele farebné prevedenie. Parter v časti určenej pre maloobchodnú prevádzku sa obložil sivými fasádnymi doskami. Individuálne sa sivé vláknocementové dosky použili aj na balkónoch.

Architekti vybrali vláknocementový obklad Equitone pre jeho prírodný charakter a širokú farebnú škálu. „Pri obklade priečelia v tvare lode sme ocenili možnosť jednoduchého prispôsobenia dosiek na rôzne formáty a tvary. V niektorých miestach sa nám podarilo vytvoriť zaujímavý vizuálny efekt podobný origami,“ pochvaľuje si Ján Kukuľa.

Šikovne vybavené byty

Architekti zúročili aj pôdorys vnútornej dispozície pôvodnej administratívnej budovy. Individuálne kancelárie premenili na dvojizbové byty s rozlohou okolo 40 m2. Typické podlažie ukončuje trojizbový byt s najväčšou rozlohou. Špecifická metráž bytov si žiadala sofistikované vybavenie priestoru. V štandarde bytu bolo preto zahrnuté nielen hygienické zázemie, ale aj vybavený kuchynský kút vrátane spotrebičov, šatníková skriňa na chodbe a vstavaná skriňa v spálni.

www.equitone.sk

ZDROJ: PR článok spoločnosti CREATON

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Ďalšie z JAGA GROUP