1150 m2 sklenej fasady za 2 tyzdne
Galéria(4)

1150 m2 sklenej fasády za 2 týždne

Partneri sekcie:

Táto výnimocná budova, ktorá je súcastou areálu Írskej štátnej univerzity v meste Galway a ktorú dokoncili v roku 2011, je zasadená do neobycajného prírodného prostredia.

irska statna technicka univerzita2 big image
irska statna technicka univerzita3 big image
1150 m2 sklenej fasady vybudovanej za 2 tyzdne 6870 big image
Podobne ako je to pri iných univerzitách v Írsku, univerzitné budovy tu tvorí viacero blokov ponorených v bujnej zeleni krajiny, ktorá má charakter predmestia veľkej mestskej aglomerácie. Treba pripomenúť, že mesto Galway je s vyše 75-tisíc obyvateľmi štvrté najväčšie mesto v Írsku a najrýchlejšie rastúce mesto v Írsku.

Budova navrhnutá v architektonickom ateliéri RMJM architects zo Škótska v spolupráci s írskym ateliérom Taylor Architects citlivo harmonizuje so svojím okolím, zároveň sa však dostatočne vyníma ako vstup do univerzitného areálu. Jej fasády sú obrátené k východnému pobrežiu rieky. Po dramatických kaskádach schodiska láka vystúpiť do univerzitného areálu. Technikov i návštevníkov pozýva do priestorov na výučbu, na terasu a do farebných miestností v hornej časti budovy, z ktorých je výhľad na rieku Corrib.

Dom techniky
Budova je koncipovaná ako dom techniky a poskytuje priestory piatim technickým fakultám tejto univerzity – Stavebnej fakulte, Elektrotechnickej fakulte, Fakulte výroby, Fakulte technickej hydrológie a Biomedicínskej technickej fakulte. Vyše 1 100 študentov a 100 pedagogických pracovníkov v tejto štvorposchodovej budove obloženej sklom a zinkom, ako aj v jej okolí spoluvytvára živé prostredie. Tento ľudský intelektuálny potenciál je v univerzitnom areáli nasmerovaný tak, aby bolo mnoho príležitostí na vzájomnú komunikáciu, a to v rámci celého spektra študijných odborov a vedeckej činnosti, s cieľom vzájomne sa obohacovať o nové myšlienky a impulzy. Architektúra budovy vytvára podnetné, pokrokové a aktivizujúce prostredie pre najprogresívnejšie myšlienky, výskum a inovácie v oblasti techniky. Myšlienka podporiť výučbu architektúrou budovy sa premietla do jej vnútorného usporiadania, ako aj do tvaru samotnej stavby.

Dvojitá fasáda
Táto budova s plochou 14 250 m2 má na dvoch poschodiach južného priečelia dvojitú klimatizovanú fasádu s meracími zariadeniami a senzormi zabudovanými priamo v materiáli použitom na jej konštrukciu. To umožňuje prevádzkovať celý projekt ako učebnú pomôcku, ktorá poskytuje nepretržitý prísun informácií využívaných na výskum a monitorovanie. Ľudia s technickým vzdelaním, ktorí tu pracujú, sa do veľkej miery zameriavajú najmä na výskum a vývoj vzťahu techniky a životného prostredia a v tejto stavbe sa výsledky tohto výskumu odrážajú – napríklad uplatnením celého radu zelených technológií, ktoré sú súčasťou praktickej výučby študentov. Patria sem napríklad zber zrážkovej vody, fotovoltické panely, tepelné čerpadlá využívajúce energiu zeme, kotol na biomasu, nízkoenergetické materiály ako zinok a zelené strechy na zadržiavanie vody, tepelné výmenníky a pasívna obalová konštrukcia stavby, ktorá umožňuje prirodzené vetranie v celej budove.

Prirodzené vetranie
Prirodzené vetranie je kľúčovou charakteristikou projektu a jeho jednoduchosť a účinnosť sa prejavuje najmä na fasáde obrátenej k rieke. Tu sa úspešne uplatnil systém Reynaers CW 65-EF. Požiadavky na zrýchlenie výstavby a finalizáciu stavebných dielcov až priamo na stavenisku priviedli architektov k riešeniu, prostredníctvom ktorého bolo možné veľkú časť fasády zostaviť mimo stavby, v halách spoločnosti Duggan Systems v neďalekom Limericku. Fasádu s plochou asi 1 150 m2 stavbári úspešne postavili iba za dva týždne, keďže ich neobmedzovalo ani počasie, ani prístup či iné problémy. Výsledkom je čistá, otvorená a priehľadná fasáda, ktorá dramaticky pôsobí najmä v noci, keď sa živé vnútorné priestory otvárajú pohľadom ľudí pri rieke.

Pasívna budova
Vďaka prvkom pasívnej budovy je jej vplyv na životné prostredie minimálny. Patria medzi ne prirodzená ventilácia, nočné čistenie, akumulácia tepla a exponované platne využívané na maximalizáciu prínosu prirodzeného vetrania, čo prispieva k optimalizácii teplotných pomerov v budove pri minimálnom využívaní fosílnych palív, ktoré ich pomáhajú zabezpečiť.

Systémy Reynaers sú použité v celej budove na oknách na fasáde a strešných oknách, vizuálne najpríťažlivejšia a z hľadiska ochrany životného prostredia kľúčová je však južná dvojplášťová tzv. klimafasáda so systémom Reynaers CW-50 SC na svojej vnútornej strane. Architekti chceli, aby južná fasáda bola čo najotvorenejšia, pretože za ňou sú miestnosti na postgraduálne štúdium, teda najproduktívnejšie priestory domu techniky, v ktorých pred očami všetkých, ktorí sú prítomní v areá­li univerzity, prebieha výskum. Južná fasáda je obrátená k priestorom určeným na výučbu a tvorí priečelie budovy. Dve vrstvy zo skla, vzdialené od seba jeden meter, majú rovnakú funkciu ako tradičné steny – akumulujú teplo, umožňujú odvod horúceho vzduchu a pritom otvárajú obzor – podobne ako vedecký výskum. 

ÍRSKA ŠTÁTNA TECHNICKÁ UNIVERZITA
Miesto: Galway, Írsko
Architektonický návrh: RMJM architects (Škótsko) v spolupráci s Taylor Architects (Írsko)
Staviteľ: BAM Construction
Investor: Írska štátna technická univerzita, Galway
Ukončenie výstavby: 2011
Výroba fasády: Duggan Systems Ltd., Patrickswell, Co. Limerick, Reynaers systems – CW 65-EF, CW 50, CW 50-SC a krycie panely s konštrukciou na zákazku
Celková plocha budovy: 14 250 m2
Plocha fasády: asi 1 150 m2
Ocenenia: CMG Building a Design Awards za najlepší projekt v oblasti školstva a vzdelávania (2011), The Royal Institute of the Architects of Ireland (RIAI) Awards – hlasovanie verejnosti (2012), RIAI Awards za najlepší projekt udržateľnej architektúry (2012)

TEXT: EMMETT SCANLON
Foto: REPORT 12 – REYNAERS ALUMINIUM, A10
ZDROJ: NEIL WARNER

Článok bol uverejnený v časopise ASB.