image 81327 25 v1

Spa Aphrodite v Rajeckých Tepliciach

Mestečko Rajecké Teplice sa rozkladá v malebnom údolí, okolité zalesnené aj skalnaté kopce vytvárajú okolo známych kúpeľov oku lahodiacu panorámu. Hoci boli liečivé účinky tamojších prameňov známe už od praveku, rozvoj kúpeľov nastal až koncom 19. storočia. Po sto rokoch by sa príbeh aj skončil, keby do chátrajúcich kúpeľov nezainvestoval žilinský podnikateľ.

Neprináleží nám na tomto mieste hodnotiť kvalitu poskytovaných služieb a dokonca je na mieste aj priznať, že znovuzrodené kúpele sú slovenským unikátom. Čo sa však prehliadnuť nedá, je architektonické stvárnenie novopostavených budov a interiérov.

Je až neuveriteľné, koľko antiky, ornamentov a zlata dokáže zniesť kúpeľná klientela na prahu 21. storočia. O tom, že superluxus s odkazom na rímske (alebo iné) časy môže mať aj špičkové moderné stvárnenie, dokonca aj bez zlata, tympanónov a ornamentov, nemusíme ani písať. Škoda, že architekt o tom nedokázal presvedčiť investora. A možno sa majiteľ, ktorý zjavne pri investovaní neľutuje peniaze, nenechal presvedčiť za žiadnu cenu.

Text: Mária Nováková, Foto: Miroslav Pochyba