image 91224 25 v1
Galéria(3)

Satelitné bývanie: Aké sú dozvuky boomu spred desaťročia?

Satelitné mestečká a dediny znamenali pred niekoľkými rokmi skvelé riešenie bývania pre mladé rodiny. Najväčší boom odchodu z miest za satelitným bývaním bol v rokoch 2004 až 2008, teraz už oň záujem dosť výrazne klesol. Predstava pokojného života kúsok od veľkého mesta, s prírodou, čerstvým vzduchom a najmä domom za cenu bytu v meste je veľmi lákavá. Horšia je už realita. Samozrejme, všetko má svoje výhody i nevýhody. Mnohí z nadšencov bývania v satelitných mestečkách či dedinkách prišli na to, že prvý pocit niekedy klame...

shutterstock 253324261
shutterstock 487059655
IMG 6043

Príjemná predstava na začiatku sa ľahko vyparí

Lacný pozemok, príroda, predstava, že dieťatko sa môže hrať vo vlastnej záhrade a najmä, že budete majiteľmi domu, hoci v meste by ste si mohli dovoliť akurát tak dvojizbový byt, je určite vzrušujúca. Niektorí, ktorí sa rozhodli pre zásadný krok, opustiť mesto a presťahovať sa na dedinu, to oľutovali, iným sa vidiek stále páči. Nejde len o ich naturel, ale i o to, čo od takéhoto bývania a života celkovo očakávajú.

Pre mladé rodiny hotová pohroma

Akokoľvek ideálne vyzerá predstava sympatického domčeka s vlastnou záhradkou a malým dieťatkom, ktoré sa v nej hrá, realita je iná. Tridsaťpäťročná Lenka s manželom predali dvojizbový byt v Bratislave a kúpili si pozemok v Rovinke. Za rok postavili dom a s trojročným synom sa tešili z bývania v trojizbovom dome s vlastnou, i keď malou záhradkou. Nemali problém, ani keď chodil do škôlky, veď škôlka bola priamo v dedine. Horšie bolo, keď bolo treba s ním ísť k lekárovi, špecialistom či na pohotovosť. I to sa však raz za čas zvládnuť dalo.

Blízka vzdialenosť nemusí znamenať krátky čas

„Fakt, že bývanie na dedine nie je pre nás tým najlepším, sme si uvedomovali postupne, ako náš syn rástol. Muž pracuje v Bratislave, takže nákupy neboli až taký veľký problém, ale i to mi neskôr začalo prekážať. Hlavný problém je v dlhých zápchach, ktoré treba dvakrát denne prekonať, ak chcete niečo v meste vybaviť. Niekedy cesta trvá aj dve hodiny! Takže vopred upozorňujem všetkých, ktorí sa nechajú nalákať na bývanie na dedine pri meste, že vzdialenosť nemusí nič hovoriť o čase, ktorý strávite, kým ju prejdete,“ upozorňuje Lenka.

Deti nad 10 tu šťastné nie sú

Mnohé mladé rodiny, ktoré urobili podobné rozhodnutie, bez ohľadu na to, či sú z okolia Bratislavy alebo iných slovenských lokalít, sa cítia byť zaťažené tým, že dieťa musia voziť do školy do mesta. I keď majú dvor či záhradku, po čase prídu na to, že dieťa sa nudí, pretože nemá v okolí dostatok možností – športových či kreatívnych krúžkov a iných záujmových aktivít. Jednoducho deti nad 10 rokov v satelitných dedinách veľmi nadšené nie sú a niet sa čomu čudovať.

Služby zaostávajú za výstavbou a chýbajú

„Vyrastal som v meste, a tak som bol zvyknutý, že všetko, čo potrebujem, je prakticky na dosah. Keď sme sa presťahovali na dedinu, zostal som dosť omráčený. Samozrejme, projekty sľubovali, že bude bezproblémové vybavenie všetkými službami, ale nie je to tak, a to sme tu už päť rokov. Jeden malý obchod s potravinami nestačí, a keď musíte každý deň aj počas víkendu ísť na nákup do mesta, radosť vás prejde. Podobne vozenie na krúžky, deti musia dochádzať do škôl. Nakoniec, to že máme vlastný dom a kúsok trávnika, si ani neužijeme. Kým sa všetci zídeme doma, je večer a môžeme ísť rovno spať. Predstavoval som si to trošku ináč,“ povedal nám Igor, ktorý intenzívne uvažuje o možnostiach návratu do mesta.

Odrezaní od vymožeností moderného sveta

Mnohé rodiny sa cítia odrezané od služieb, obchodov, možností trávenia voľného času, sťažujú sa na nudu, ak boli zvyknuté na rušný život ,a najmä na fakt, že za lekármi treba chodiť do mesta, čo je najmä v prípade potreby detskej pohotovosti nepríjemné. A tiež na nedostatok intimity. Tak, ako som spomínala v úvode, každému vyhovuje čosi iné a isto sa nájdu aj ľudia, ktorým sa v satelitných obciach býva skvele. Starší ľudia, ktorí odišli na vidiek za pokojom od ruchu veľkomesta a lepším vzduchom, môžu takéto bývanie považovať za výhodu. Samozrejme, i tu je problém s dochádzaním za lekármi.

Čo vás môže frustrovať okrem dopravy?

Nedá mi na záver nespomenúť ešte pár negatív satelitných mestečiek okrem frustrujúcej dopravy. Podľa mňa je jedným z najväčších negatív absencia prirodzenej infraštruktúry. Pri prirodzenom vývoji obcí a miest sa prirodzene vyvíjali aj služby uspokojujúce dopyt a potreby obyvateľov. V moderných satelitných dedinách a ich častiach vznikajú neraz najskôr jednotné domy, služby sa riešia až dodatočne a ani tak neuspokojujú potreby. Sociálna sféra trpí tiež – mnohým kamarátom z mesta sa jednoducho nechce za vami chodiť, nevidia ani dôvod, prečo by tam šli. Okolité polia – a široko-ďaleko nič iné – tiež môžu na nás, spoločenské tvory, pôsobiť frustrujúco. Navyše, starousadlíci vami nebudú nadšení a život v menšej komunite je náročnejší aj na takéto vzťahy…

Sabína Zavarská

Foto: isifa/Shutterstock