image 91382 25 v1

Prenájmy bytov dosiahli vrchol – v sumách, nárokoch, ale aj v rušení pokoja!

Aj vy sa zamýšľate nad tým, kam až to porastie? Najmä obyvatelia veľkých miest s vysokými školami, samozrejme na čele s Bratislavou, môžu byť šokovaní, že ceny za prenájom bytov neustále rastú. Nie, ani to nie je možné donekonečna a viacero faktorov už poukazuje na to, že strop už je tu. Prečo?

Lákanie na klamstvá

V Bratislave sa ceny za prenájom starého trojizbového bytu (bez rekonštrukcie, zariadeného starým nábytkom) často pohybujú aj vo výške 600 eur spolu s energiami. Novým trendom je predbiehanie sa prenajímateľov v tom, kto dá najnižšiu cenu za najviac metrov štvorcových a čo najlepšie skryje údaj o neuveriteľnej sume za energie – napríklad prenájom trojizbáku v Petržalke za 350 eur – aby to zasvietilo do očí, pričom sumu za energie určí neuveriteľných 300 eur!

Energie majú byť energiami

Podľa slušnosti a bežnej praxe realitných kancelárií má cena za energie skutočne zahŕňať výdavky na energie – plyn, kúrenie, elektrinu. Televízia a internet k tomu nepatria. Mnohí si tam priratúvajú čokoľvek. Trendom vo veľkých mestách je zariadiť byt tak, aby vyhovoval čo najvyššiemu počtu študentov, často z tých najvzdialenejších častí Slovenska. Isteže, do trojizbového bytu sa koniec koncov môže vmestiť aj 6 študentov.

Pozrime sa však aj na druhú stranu mince. Z mnohých bytových domov sa pôvodní majitelia sťahujú a byty prenajímajú. V bytovom dome v obľúbenej časti Ružinova z 21 bytov zostalo len 5, ktoré obývajú pôvodní majitelia. Desať je prenajímaných, z toho 5 skupine študentov.

Prečo na to upozorňujem?

S týmito výraznými zmenami, keď je kvantum bytov v bytovom dome prenajímaných, dochádza k viacerým momentom. Zvyčajne už majitelia bytov, ktorí v domoch nežijú, ale byt prenajímajú, nemajú čas a chuť zúčastňovať sa schôdzí domu, takže obmedzený je aj výkon správy, ktorý závisí od hlasovania. Druhá vec je fakt, ktorý si všimnú najmä starí majitelia domu, a to ničenie spoločných priestorov, nezodpovednosť za vznik problému, hluk, rušenie nočného pokoja a absurdné správanie sa – neraz až také, že treba privolať políciu.

Najhoršie zlo – časté striedanie nájomníkov

V našom dome sme mali skúsenosť s dobrými i zlými nájomníkmi, ale trpíme tým, že sa stále striedajú. Je jasné, že majiteľ bytu, ktorý byt prenajíma, nemá šancu na prvý pohľad zistiť, ako sa bude dotyčný správať, a neraz môže byť rád, že niekoho našiel. V tomto prípade je istejšie ísť cez realitné agentúry, ktoré poskytujú aspoň akú-takú ochranu, lebo sa vám môže stať to, že onedlho bude hľadať kriminálna polícia jedného z bývajúcich vo vašom dome, ktorý dlhodobo rieši situáciu neplatením nájmu, krádežami…
Alebo napríklad aj tým, že sa z nejakého bytu v bytovom dome, ktorý obývate, stane miestnosť na natáčanie porna, prostitúciu či drogová základňa. Pre takýchto ľudí nie je problém poškodiť opakovane viackrát za noc magnetický zámok vstupnej brány, čo môže vymazať celú databázu obyvateľov domu a zablokovať vstupy.

Bez dieťaťa, bez zvieraťa, bez života

Vrátim sa však k štandardu prenajímaných bytov. Za ostatné mesiace ma prekvapilo, ako dôsledne sa všetci prenajímatelia chcú vyhýbať nielen zvieratám, ale dokonca aj deťom. I štvorizbové byty nájdete s komentárom, že pre dve osoby a bez detí a zvierat. Neviem, ako by sa riešila situácia, ak by náhodou párik v takomto byte otehotnel. Možno by rovno dostali padáka.
Chápem tiež, že niektorí ľudia nemajú v láske zvieratá, ale pri prenájme starého bytu so starým nábytkom, respektíve nového bez nábytku, by to predsa nemuselo prekážať, ak nemáte doma rovno koňa… Len vychovaného psa alebo sterilizovanú mačku. Nie je to už pritiahnuté za vlasy?

Sabína Zavarská

Ilustračné foto: isifa/Shutterstock